Huszonöt év után ismét Budapesten rendezi meg Mészáros Márta a legendás Edith és Marlene című előadást. A Centrál Színház Kisszínpadán Piaf szerepében Botos Éva, Dietrich szerepében Nagy-Kálózy Eszter lép színpadra.

 

Huszonöt év után ismét Budapesten rendezi meg Mészáros Márta a legendás Edith és Marlene című előadást. A Centrál Színház Kisszínpadán Piaf szerepében Botos Éva, Dietrich szerepében Nagy-Kálózy Eszter lép színpadra.

 

A darab szerzője Pataki Éva, aki saját bevallása szerint ma már nem merne két ilyen zseniről írni, ilyen őrültségbe csak fiatalon vág bele az ember. Negyed százada a Pesti Színházban volt a darab ősbemutatója, ahol Kútvölgyi Erzsébet és Hernádi Judit játszották a címszerepeket. Mészáros Márta akkor először dolgozott ezzel a zenés darabbal, amely Piaf és Dietrich alakjain túl a két nő viszonyát: barátságát, rivalizálását, viszályait is felidézi. Azóta a filmrendezőnő többször rendezte színpadra ezt a művet Európa számos pontján Csehországtól Lengyelországig.

 

Mészáros Márta olvasatában ez az előadás nem csupán a két ikon megidézéséről, hanem

a nagybetűs Nőről fog szólni, a nőiségről, a nőiességről, ahogy Edith és Marlene idejében érezték, látták, de arról is, hogy mit jelent most a 21. század elején nőnek lenni.

 

A két legendás nő történetét Kecskés Karina, Marton Róbert és Nagy Dániel Viktor segítenek elmesélni, akik mind több szerepet alakítanak a két felvonásos zenés darabban. Az est során felcsendülnek a jól ismert örökzöldek, többek között a Padam és a Lili Marlen.

Az előadás humora, történelmi hűsége és elemelt fikciói egy filmrendező olvasatában izgalmas estét ígérnek azoknak is, akik csak szórakozásra és ismert slágerekre vágynak, és azoknak is, akik közelebb szeretnének kerülni a két nagy nőalak személyiségének titkaihoz. 

 

Az előadást december 5-étől láthatja a közönség a Centrál Színház kisszínpadán.

 

Mészáros Márta volt az első nő Magyarországon, aki játékfilmeket rendezett, és aki a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve-díjat kapott az Örökbefogadásért, amelyet

több mint 80 országban megvettek és forgalmaztak.

1990-ben Kossuth-díjjal, 2004-ben a Magyar Mozgókép Mestere címmel tüntették ki.  Időnként kalandozik a színház világába is, rendez szerte Európában és néha Magyarországon is.

 

„Különös élmény számomra, hogy bő huszonöt év után újra életre kel Budapesten az Edith

és Marlene, amit Mészáros Márta biztatására írtam a Pesti színháznak, és amit ismét ő rendez. A darab a prágai, a pozsonyi és a varsói bemutatók után ismét "hazatér", és megint két csodálatos színésznő lép benne színpadra.

A francia Edith Piaf és a német Marlene Dietrich találkozása sorsszerű volt, a XX. század

két zsenije szélsőségesen más habitust képviselt: Piaf az önpusztító szenvedély, Dietrich a végletes fegyelem és profizmus útján járt, s hogy kinek volt igaza – azt döntsék el a nézők!

Ma nem mernék róluk írni, ilyen őrültségbe csak fiatalon vág bele az ember.

Amikor az üres papír fölött ültem, azon töprengve, hogy hogyan is lépjenek színre és szólaljanak meg ezek a csodálatos nők, Piaf dalait hallgattam, és beleborzongtam. Egyet ígérhetek, önök is hallani fogják a dalokat, és önök is borzongani fognak." (Pataki Éva)

 

a MaNNa Produkció bemutatja

Pataki Éva: Edith és Marlene

Edith – Botos Éva

Marlene – Nagy-Kálózy Eszter

Momone – Kecskés Karina

Leplée / Raymond – Marton Róbert

Marcel / Theo – Nagy Dániel Viktor

Zongorista – Wágner Puskás Péter

 

Díszlet – Horgas Péter, jelmez – Bujdosó Nóra, produkciós vezető – Gáspár Anna,

produkciós asszisztens – Teklesz Zsuzsa, rendező munkatársa – Kis-Kádi Judit,

rendezőasszisztens – Ladányi Cleo.

Rendező – Mészáros Márta

 

2013. december 5. 19 óra, Bemutató:

Edith és Marlene 

Centrál Színház

 

http://www.centralszinhaz.hu/

http://www.mannaprodukcio.hu/

 

Lantai József