2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Budapest Art Fair 2007

4 min read
<span class="inline left"><a href="/node/1642"><img class="image thumbnail" src="/files/images/artfair.thumbnail.jpg" border="0" alt="Art Fair 2007 Budapest" title="Art Fair 2007 Budapest" width="100" height="65" /></a></span>Budapest Art Fair néven születik újjá 2007. november 22-25. között a tizenhárom éven át nagy sikernek örvendõ Antik Enteriõr Régiségkiállítás és Vásár, valamint társrendezvénye a Plug Kortárs Kiállítás és Vásár, mely a mai napig az elsõ és egyetlen hazai mûvészeti seregszemle, ahol a klasszikus és kortárs mûvészet egyaránt képviselteti magát. <p> 

Art Fair 2007 BudapestBudapest Art Fair néven születik újjá 2007. november 22-25. között a tizenhárom éven át nagy sikernek örvendõ Antik Enteriõr Régiségkiállítás és Vásár, valamint társrendezvénye a Plug Kortárs Kiállítás és Vásár, mely a mai napig az elsõ és egyetlen hazai mûvészeti seregszemle, ahol a klasszikus és kortárs mûvészet egyaránt képviselteti magát.

 

Art Fair 2007 BudapestBudapest Art Fair néven születik újjá 2007. november 22-25. között a tizenhárom éven át nagy sikernek örvendõ Antik Enteriõr Régiségkiállítás és Vásár, valamint társrendezvénye a Plug Kortárs Kiállítás és Vásár, mely a mai napig az elsõ és egyetlen hazai mûvészeti seregszemle, ahol a klasszikus és kortárs mûvészet egyaránt képviselteti magát.

 

A Mûcsarnokban megrendezésre kerülõ kiállítás mottója hûen tükrözi a szervezõk szándékát: a vásár a tradicionális értékek megtartása mellett új formában jelentkezik, mely az eddiginél frissebb, színesebb, izgalmasabb élményt ígér a látogatóknak.

Friss – mert koncepciójában és megjelenésében igazodik a nemzetközi trendekhez és a XXI. század kihívásaihoz…Színes – mert az eddiginél is gazdagabb kiállítási anyag és számtalan kísérõrendezvény teszi még izgalmasabbá…Multikulturális – mert a korábbinál több nemzetközi kiállító jelenik meg a rendezvényen, és többféle mûvészeti ágból is ízelítõt kaphatnak az érdeklõdõk…

A névváltozás hátterében a nemzetközi trend és a piaci viszonyok változása áll. A nemzetközi mûkereskedelem rendszere az elmúlt években teljesen átalakult. A kortárs mûvészet egyre nagyobb teret kap, a két legnagyobb aukciósház, a Christie's és a Sotheby's kortárs árverési forgalma az elmúlt két évben háromszorosára nõtt, mely elsõsorban az árszínvonal változását jelzi. A legrangosabb nemzetközi mûkereskedelmi vásáron, a maastrichti TEFAF-on a jelentõs kereskedõi ellenállás ellenére is, elõször jelent meg a két piacvezetõ aukciósház (még ha nem is a saját nevükön). A XX. századi modern mûvészet kiemelkedõ alkotóinak ára csillagászati magasságokban van, már a százmillió dollár fölötti eladások listáján is közel tíz alkotást találunk.

A magyar piac a rendszerváltást követõen más vágányon haladt, mint a nemzetközi trend, az aukciós értékesítés túlsúlya még ma is jellemzõ. A több évtizedes bezártságot követõen robbanásszerûen fejlõdött a piac, az árszínvonal egy meredeken emelkedõ exponenciális görbe mentén rohant fel a mai szintre, a legdrágábban eladott magyar festmények árai ma már meghaladják az egymillió dolláros határt.

Ahogy a nemzetközi mûkereskedelemben egyre fontosabb tényezõ a vásár, a mûkereskedõk forgalmuk jelentõs részét ott bonyolítják le, a múzeumi vásárlások oda koncentrálódnak és a jelentõs gyûjtõk rutinszerûen utaznak Maastrichtba, Baselba, Londonba vagy New Yorkba, úgy vált az Antik Enteriõr kiállítás és vásár a magyarországi mûkereskedelem fontos tényezõjévé. Évrõl évre pontos keresztmetszetét mutatja a magyar piacnak, az árszínvonal változásának, a hangsúlyoknak. A kortárs mûvészet nemzetközi elõretörésére, és a magyar viszonyok megváltozására is gyorsan reagált, ebben az évben már harmadik alkalommal mutatkoznak be külön területen a legfontosabb hazai kortárs galériák.

A piac változása tehát felvetette a név megváltoztatásának szükségességét. Egyrészt a klasszikus régiségek piaca elsõsorban a kínálat hiánya miatt összeszûkült, a vásár területének jelentõs részén képzõmûvészeti alkotások szerepelnek. Másrészt az egyre nagyobb külföldi érdeklõdés, valamint a kiállítók körének európai galériákkal történt bõvülése új, mindenhol érthetõ és értelmezhetõ brand kiépítését követeli, ezért az Antik Enteriõr Régiségkiállítás és Vásár, valamint a Plug Kortárs Kiállítás és Vásár 2007-tõl a Budapest Art Fair nevet viseli. Természetesen ez nem a régiségkereskedõk kiszorítását jelenti, hanem  a vásár színvonalának további emelését. Ezt a célt szolgálja a 2006-ban bevezetett zsûri is, mely ettõl az évtõl kezdve minden kiállító számára kötelezõ érvényû lesz.

http://www.budapestartfair.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük