2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Múzeumok Majálisa 2007 -Dzsingisz kán öröksége

7 perc olvasás
<p><strong><span class="inline left"><a href="/node/1644"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Dzsingisz.thumbnail.jpg" border="0" alt="A Dzsingisz kán kiállítás plakátja" title="A Dzsingisz kán kiállítás plakátja" width="71" height="100" /></a><span style="width: 69px" class="caption"><strong>A Dzsingisz kán kiállítás plakátja</strong></span></span></strong></p><p>2007. május 17-én adott tájékoztatást a Magyar Turizmus Zrt,  az Oktatási és Kulturális Minisztérium , a Magyar Nemzeti Múzeum,  az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága valamint a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága a május 19-20-án közösen megrendezendõ Múzeumok Majálisa 2007 eseményérõl.  </p><p> 

a dzsingisz kán kiállítás plakátjaA Dzsingisz kán kiállítás plakátja

2007. május 17-én adott tájékoztatást a Magyar Turizmus Zrt,  az Oktatási és Kulturális Minisztérium , a Magyar Nemzeti Múzeum,  az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága valamint a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága a május 19-20-án közösen megrendezendõ Múzeumok Majálisa 2007 eseményérõl. 

 

a dzsingisz kán kiállítás plakátjaA Dzsingisz kán kiállítás plakátja

2007. május 17-én adott tájékoztatást a Magyar Turizmus Zrt,  az Oktatási és Kulturális Minisztérium , a Magyar Nemzeti Múzeum,  az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága valamint a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága a május 19-20-án közösen megrendezendõ Múzeumok Majálisa 2007 eseményérõl. 

 

A tájékoztatót  dr.Schneider Márta kulturális szakállamtitkár (OKM), dr. Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum fõigazgatója, dr. Deme Péter, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának tagja és dr. Kovács Miklós fõosztályvezetõ, (Önkormányzati és területfejlesztési Minisztérium) tartotta.

A Múzeumi Világnap alkalmából idén 12. alkalommal rendezik meg a Múzeumok Majálisát, több száz hazai és határon-túli múzeum bemutatkozásával.  A majális napján talál gazdára  ?Az Év Múzeuma 2006", valamint a  ?2007 Vendégbarát Múzeum" díj is.

Schneider Márta kulturális szakállamtitkár szólt róla, a múzeumlátogatók száma folyamatosan nõ, 2006-ban már 11 millió 680 ezren fordultak meg a kiállításokon.  Ennek fontos üzenete; a múzeumok alapvetõ kulturális intézmények ma már a magyar társadalom életében. Még érdekesebb, hogy a látogatók 34-35 százaléka diák, a minisztérium jövõbeni törekvése lesz, hogy a múzeumokat az iskolai oktatásba bevonják, s szerepet kapjanak a múzeumokban õrzött kulturális örökség kincsei. 

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át múzeumi világnappá, azaz a közgyûjtemények, a múzeumok nemzetközi ünnepévé. A világnap idei témája: "Múzeumok és az egyetemes örökség". A múzeumi világnap kapcsán az államtitkár asszony emlékeztetett az ICOM ajánlására; hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt segíteni kell a múzeumok közötti hosszú távú kapcsolatok kialakítását, a kiállítások cseréjét és a szakemberek közötti együttmûködést. Budapesti nagy kiállítások mehetnek vidékre, de a vidéki intézmények programjait is várja Budapest.

A magyar múzeumügyrõl fejlõdési vonaláról elmondta:  2003 óta az Alfa Program keretében több mint 950 millió forintot költöttek a vidéki múzeumok állandó kiállításainak megújítására,  2007-ben ebbõl a keretbõl 230 millió forintot szánnak az intézmények fejlesztésére. A Múzeumok Éjszakája program nagy siker volt az elmúlt évben, 91 helyszínen ezer programon lehetett résztvenni. 

A nemzetközi kapcsolatok kedvezõ alakulása járult hozzá a Patagónia dinoszauruszai, a Tiffany, a Renaissance és a Brauer Marcell kiállítás, s a most nyíló Inkák kiállítás megrendezéséhez.

Új attrakció lesz a Nemzeti Múzeum épületében május 25-én nyíló Dzsingisz kán és öröksége c. kiállítás, mely több európai városban már nagy sikert aratott.  Az ellentmondásos személyiség, a világbirodalmi törekvések, a magyarok csellel való megtörése, s a mongol ember mai élete tárul fel a látogató elõtt.  Június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján 18 órától a kiállításhoz kapcsolódó izgalmas, egész éjszakás zenés program várja az érdeklõdõket.

A nagy hódító mostani látogatása kellemesebb emlékekkel kecsegtet a legutóbbinál…

További tervek;  Hundertwasser kiállítás a Szépmûvészeti Múzeumban,  Vaszary János kiállítás a Nemzeti Galériában.

Lovas Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum közmûvelõdési fõosztályvezetõje emlékeztetett, május 19-20-án  12. alkalommal rendezi meg a múzeum a Múzeumok Majálisa rendezvényét, s közel 100 budapesti, vidéki és határon túli közgyûjtemény mutatkozik be a Múzeumkertben. Az elmúlt év sikerei nyomán egyes múzeumok egész tárlatrészeket hoznak az ünnep alkalmából.  Új vendéget üdvözölhetnek a Néprajzi Múzeum MADOK kiállítása és a Pannonhalmi Fõapátság megjelenésével.  Idén elõször külön a külföldieknek is tárlatvezetéses programokat szerveznek, pl. Ferenc Józsefrõl, németül és egy másik programot az angol nyelvûeknek. Mindkét napon reggel 9 órától este 9 óráig ingyenes a belépés.

dr. Deme Péter  a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának tagja ismertette, idén a szakmai kollégium döntése révén az NKO támogatja anyagilag a Múzeumok Majálisa és Az Év Múzeuma programokat,.  További három nagy országos programra kb. 50 millió Ft-ot, a Dzsingisz kán kiállítás támogatására 40 millió Ft-ot adnak.

 ?Az Év Múzeuma" pályázatot 1996 óta hirdetik meg, benne a résztvevõk elõzõ évi tevékenységét értékelik.

2006-ban 6 intézmény adta be anyagát. A bíráló bizottságot ebben az évben is a Pulszky Társaság, az OKM Múzeumi Osztálya, a nemzeti Kulturális Alap múzeumi kollégiuma, az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa Magyar Nemzeti Bizottsága és a Magyar Nemzeti Múzeum képviselõi alkották.

A testület a pályázó múzeumok beküldött anyaga, valamint az elbíráló tagok helyszíni bejárása alapján értékelte az egyes intézmények 2006. évi tevékenységét és döntött a díjakról, melyek május 19-én válnak nyilvánossá az Múzeumkertben tartandó ünnepélyes eredményhirdetésen.

a múltKovács Miklós, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) fõosztályvezetõje a Vendégbarát Múzeum pályázatok díjátadásáról szólt. A Magyar Turizmus Zrt. valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai Szakállam-titkársága hirdette meg a Vendégbarát Múzeum pályázatot a hazai kulturális intézmények számára, azzal a célkitûzéssel, hogy a látogatók válasszák ki a legjobbnak, legbarátságosabbnak ítélt múzeumot, s az elmúlt években történt látogatóbarát fejlesztések híre eljusson mind a belföldi, mind a külföldi potenciális vendégekhez.

A 2007. május 10-én lezárult szavazás közel egy hónapig tartott az interneten, ahol online játék keretében 5217-en osztották meg tapasztalataikat a magyarországi múzeumokkal kapcsolatosan.

A két kategóriában, regionális, illetve országos jelentõségû múzeum megoszlásban lehetett szavazni. Mindkét kategóriában az elsõ három legtöbb szavazatot elnyerõ kulturális intézmény részesül az MT Zrt. és az ÖTM Turisztikai Szakállamtitkárság promóciós támogatásában. A ?regionális jelentõségû múzeum" kategóriában 20, az ?országos jelentõségû múzeum" kategóriában 25 intézmény versenyzett egymással.

A szavazás alapján a nyertes múzeumok:

Országos jelentõségû kulturális intézmény:

I. helyezett         A Míves Tojás Gyûjtemény (Zengõvárkony)

II. helyezett         Terror Háza Múzeum (Budapest)

III. helyezett         Magyar Természettudományi Múzeum (Budapest)

A kiírásnak megfelelõen a Magyar Turizmus Zrt az országos jelentõségû kulturális intézmény kategóriában az

I. helyezettnek 1,5 millió forintig (bruttó), a II. helyezettnek 750 ezer forintig, a III. helyezettnek 500 ezer forintig fedezi a marketing költségeit.

Regionális jelentõségû kulturális intézmény:

I. helyezett         Wosinsky Mór Megyei Múzeum (Szekszárd)

II. helyezett         Petõfi Szülõház és Emlékmúzeum (Kiskõrös)

III. helyezett         Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont (Sarród)
A Magyar Turizmus Zrt a regionális jelentõségû kulturális intézmény kategóriában az I. helyezettnek 750 ezer forintig (bruttó), a II. helyezettnek 500 ezer forintig, a III. helyezettnek 250 ezer forintig fedezi a marketing költségeit.

Az ünnepélyes díjkiosztóra 2007 május 19-én, 10.00 és 11.00 óra között, a Múzeumok Majálisán kerül sor.

http://www.itthon.hu/

http://www.dzsingisz.hu/

http://www.hundertwasserhaus.at/

www.neprajz.hu/madok/program.html

www.vendegvaro.hu/33-358

Harmat Lajos

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.