2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Családbarát légitársaság

7 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/1647"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Checkin.thumbnail.jpg" border="0" alt="Ba 1." title="Ba 1." width="100" height="77" /></a></span> </strong>Számos nemzetközi díj, kitüntetés birtokosa már a British Airways. Most saját maguk elé tûztek ki új célt: szeretnének családbarátként ismertté válni az utazók körében. Ennek érdekében új szolgáltatásokat vezetnek be.

 

ba 1. Számos nemzetközi díj, kitüntetés birtokosa már a British Airways. Most saját maguk elé tûztek ki új célt: szeretnének családbarátként ismertté válni az utazók körében. Ennek érdekében új szolgáltatásokat vezetnek be.

 

ba 1. Számos nemzetközi díj, kitüntetés birtokosa már a British Airways. Most saját maguk elé tûztek ki új célt: szeretnének családbarátként ismertté válni az utazók körében. Ennek érdekében új szolgáltatásokat vezetnek be.

anna ingham-grant A családok, akik elõre lefoglalták nyaralásukat együtt kelnek útra, vagy egyedül küldik gyermekeiket távol élõ szeretteikhez, számos esetben pedig újszülött csecsemõkkel utaznak nyaralni. Mindez nem olyan egyszerû, mint amilyennek elsõ hallásra tûnik. A gyerekekkel történõ utazás elõkészületeket igényel, ha azt akarjuk, hogy az ?utazó családból" élményekkel teli ?családi utazás" váljon. Ennek érdekében a British Airways, a http://www.ba.com/ weboldal magyar nyelvû információs aloldalán létrehozott egy olyan családi utazási tanácsadó rovatot, ami magyar nyelven mutatja be a légitársaság Skyflyers nevû népszerû szolgáltatáscsomagját és a budapesti Kölyökpark Játszóház szakembereinek közremûködésével praktikus tanácsokat ad a családok számára az utazásra való felkészüléssel kapcsolatban.

?A British Airways gépeinek fedélzetén minden évben mintegy 1,5 millió gyermek és 70000 csecsemõ utazik. Fiatal utasaink és családjaik igényei eltérnek a felnõtt utazóktól, légitársaságunk ezért az õ igényeiknek megfelelõ szolgáltatásokat alakított ki." – mondta Anna Ingham-Grant, a British Airways Magyarországért, Szlovákiáért és Cseh Köztársaságért felelõs regionális kereskedelmi igazgatója, aki saját tapasztalatait is beépítette a program kidolgozásába, gyakorlatias, hasznos tanácsokkal egészítve ki azt. ?A Nyugat-Európában már népszerû SkyFlyers szolgáltatáscsomagunk magyar nyelvû változatának bemutatásával és a most közreadott utazási tanácsokkal a célunk az, hogy a gyermekkel utazóknak segítséget nyújtsunk az utazásra való felkészülésben és a kellemesebb utazási körülmények megteremtésében." – tette hozzá az igazgató.

ba 2. A jegyár szempontjából a gyermekek életkora a legfontosabb. Azt a szülõknek már a foglalásnál elõre kell jelezniük, hogy megfelelõ kedvezményes árat kapjanak. Ha a csecsemõ a mama ölében utazik, a felnõtt jegy árának mindössze 10%-a fizetendõ, a 2 és 12 év közötti gyermekek jegyének ára pedig a felnõtt jegy árának 67%-a, az útvonal és a jegy kategória függvényében. A repülõtéri illetéket viszont utánuk is meg kell fizetni. Hat hónapnál fiatalabb ikrek esetében két felnõttnek kell utazni velük, az idõsebb, de még csecsemõ ikreknél egy felnõtt is elég, de venni kell még egy gyerekjegyet is, hogy legyen mellette szabad ülõhely. Ha valaki gyerekekkel, csomagokkal érkezik meg a repülõtérre, nehéz eldöntenie, mihez is fogjon elõször. A poggyász, babakocsik, gyermekülés feladásában segít a személyzet. Az utastérbe ugyan személyenként csak egy csomagot lehet felvinni, de a csecsemõ is önálló személynek számít, tehát egy kézitáska neki is felvihetõ. A folyadékokra vonatkozó szabály is enyhébb náluk, bár elõfordulhat, hogy a tejet, vizet a biztonsági õr elõtt meg kell kóstolni.

Az egy órát meghaladó idõtartamú repülõjáratokon a szülõk akár külön gyermekmenüt választhatnak gyermekeik számára már a jegyfoglaláskor, de még legkésõbb az utazás megkezdése elõtt 24 órával is. Ez nemcsak azért fontos, hogy a gyermekek friss alapanyagokból készült, egészséges ételeket fogyaszthassanak a fedélzeten, hanem azért is, mert így a légi személyzet elõször a gyermekeket szolgálja ki, hogy a szülõk is zavartalanul étkezhessenek.

A csecsemõkkel utazó szülõknek a British Airways javasolja, hogy a kicsik számára csomagoljanak be néhányat a gyermek kedvenc játékaik közül és ne feledkezzenek meg elegendõ mennyiségû pelenkáról sem, noha a légi utaskísérõknél mindig van néhány tartalék darab. A felszállás és a leszállás idejére hasznos bekészíteni egy cumit, amivel jól csökkenthetõ a légnyomáskülönbség okozta kellemetlen érzés a kicsik fülében. A gépeken – korlátozott számban – van néhány bölcsõ pozícióban rögzített fedélzeti Britax ülés, melyeket érkezési sorrendben adják a jelentkezõknek az utaskísérõk.

ba 3. A http://www.ba.com/ oldal segítségével számos könnyebbség érhetõ el. Kiválasztható az ülõhely, 24 órával az indulás elõtt akár egy egész sor lefoglalható, hiszen fontos, hogy a család minden tagja közvetlenül egymás mellett ülhessen. Annak érdekében, hogy a gyerekek is várják, készülhessenek az útra, ezen az oldalon online játékok is találhatók. A társaság a fedélzeten is foglalkoztató és a szórakoztató eszközök széles skáláját kínálja a gyermekeknek.

 A SkyFlyers foglalkoztató csomagok számos, a 3-5 valamint a 6-12 éves korosztály szükségletei és érdeklõdése szerint kialakított játékot és fejlesztõ eszközt tartalmaznak. A csomagban mesekönyvek, füzetek, játékok és zsírkréta találhatók a kisebb gyermekek részére, míg könyvek, foglalkoztató kiadványok, toll, elektronikus játékok valamint összehajtható napszemüveg a nagyobbaknak, az útvonaltól függõen. A tengerentúli járatokon a gyermekek az elõttük lévõ ülés támlájába épített LCD TV-ken szórakoztató filmeket nézhetnek, popzenei csatornák kínálatából választhatnak, kézi konzollal irányítható elektronikus játékokkal is játszhatnak. Minden gyerek egy ?repülési naplót" is kap, amit az út végén aláírathat a kapitánnyal, igazolásául annak, hogy mikor, hová, milyen távolságra repült már.

ba 4. A gyermekek gyakran egyedül utaznak külföldön élõ rokonaikhoz a szünidõben. Csak a British Airways járatain több mint 140000 gyermek utazott egyedül a tavalyi évben. Nekik alakította ki a légitársaság a SkyFlyer Solo szolgáltatást. Az utazás elõtt legalább 48 órával – utazási irodában vagy a BA irodáiban – lefoglalandó szolgáltatás részeként a gyermeket a British Airways munkatársai végigkísérik és felügyelik az út során, gondoskodva ezzel a biztonságos és élményekben gazdag utaztatásukról. Ez a szolgáltatás kötelezõ a 6-11 év közötti gyermekek számára – átszállás nélkül már ötéves gyerek is utazhat egyedül – a 12-16 év közötti egyedül utazó gyermekek számára pedig igényelhetõ. A szolgáltatás költsége egy útra 50 USD.

A légitársaság szakembereihez számos kérdés érkezik a várandósok nõk utazásával kapcsolatban. A repülés semmilyen szempontból nem veszélyezteti a magzatot, fontos azonban, hogy a terhesen útnak indulók kérjék ki orvosuk tanácsát az utazás elõtt. Amennyiben az orvos nem tiltja, nyugodtan utazhatnak. A kíséret nélkül utazó kismamáknak a terhesség 36. hetéig, ikerterhesség esetén pedig 28. hetéig javasolt az utazás, de az egészségük védelme érdekében a terhesség 28. hetének megkezdése után a légitársaság igazolást kér a szülés várható idõpontjáról.

?Kortól függetlenül, a gyermekek akkor fogják élvezni a repülést, ha megfelelõen és idõben, velük együtt készülünk fel az utazásra." – mondta Óvári Andrea, a Kölyökpark Játszóház fejlesztõ pedagógusa. Fontos az alapos, átgondolt csomagolás. Vegyük figyelembe a gyerekek életkori sajátosságait! Egy éves kor alatt az anya szoros közelségét igénylik, az altatáshoz jó szolgálatot tesz például a hordozókendõ. Hároméves kor táján már beszélgessünk velük a közelgõ utazásról. A valamivel idõsebbekkel megtehetjük, hogy apró meglepetéseket rejtünk el, amiket majd az úton neki kell megtalálnia, kicsomagolnia. A még idõsebbeknél számíthatunk kíváncsiságukra, tudásszomjukra, ezek kielégítésével csillapíthatjuk mozgásigényüket.

A szülõ és a légitársaság így együtt, sokat tehet azért, hogy a repülés a gyerekek számára maradandó élmény, kellemes szórakozás legyen.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.