2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ? mérleg zárás után

4 min read
 <span class="inline left"><a href="/node/776"><img class="image thumbnail" src="/files/images/konyvfeszt2007.thumbnail.jpg" border="0" alt="Könyvfesztivál 2007 Kongresszusi Központ" title="Könyvfesztivál 2007 Kongresszusi Központ" width="88" height="100" /></a><span style="width: 86px" class="caption"><strong>Könyvfesztivál 2007 Kongresszusi Központ</strong></span></span> <p>55 ezer látogató kereste fel idén a most véget ért XIV. Budapesti Könyvfesztivált, ahol 250 program és a standok gazdag kínálata várta az érdeklõdõket. Az esemény díszvendége Umberto Eco író és a kanadai irodalom volt. A kiállításon 25 ország képviseltette magát, köztük elsõ ízben a skandinávok is. A könyvfesztivál kinõtte a Budapesti Kongresszusi Központot, jövõre új helyszínen kerül megrendezésre.</p><p>

 Könyvfesztivál 2007 Kongresszusi KözpontKönyvfesztivál 2007 Kongresszusi Központ

55 ezer látogató kereste fel idén a most véget ért XIV. Budapesti Könyvfesztivált, ahol 250 program és a standok gazdag kínálata várta az érdeklõdõket. Az esemény díszvendége Umberto Eco író és a kanadai irodalom volt. A kiállításon 25 ország képviseltette magát, köztük elsõ ízben a skandinávok is. A könyvfesztivál kinõtte a Budapesti Kongresszusi Központot, jövõre új helyszínen kerül megrendezésre.

 Könyvfesztivál 2007 Kongresszusi KözpontKönyvfesztivál 2007 Kongresszusi Központ

55 ezer látogató kereste fel idén a most véget ért XIV. Budapesti Könyvfesztivált, ahol 250 program és a standok gazdag kínálata várta az érdeklõdõket. Az esemény díszvendége Umberto Eco író és a kanadai irodalom volt. A kiállításon 25 ország képviseltette magát, köztük elsõ ízben a skandinávok is. A könyvfesztivál kinõtte a Budapesti Kongresszusi Központot, jövõre új helyszínen kerül megrendezésre.

A háromnapos rendezvény számtalan eseményérõl folyamatos tudósítások jelentek meg. Ki-ki saját irodalmi ízlése szerint válogathatott a kínálatból.  A nyitónapon a Kossuth Kiadó mutatta be a Világtörténelmi Enciklopédia sorozata, az ?Õstörténet és a korai civilizációk" címû elsõ kötetét. A második kötet április 19-én jelenik meg és az olvasók kéthetente juthatnak hozzá a 16 kötetes enciklopédia újabb fejezeteihez. A kiadó történelmi alapkönyvtárat kíván a családok könyvespolcára helyezni. A szép kiállítású könyvek illusztrációit a világ legrangosabb gyûjteményeibõl, képtárak, múzeumok, régészeti feltárások anyagából válogatták  A bevezetõ Cicerót idézi: "A történelem a tanú, mely bizonyítja az idõ múlását, az igazság fáklyája, az emlékezet továbbélése, az élet tanítója, a régi idõk hírvivõje." A Kossuth könyvkiadó újdonságairól külön cikkben számoltunk be részletesen.

 A közelmúlt hazai története izgalmas periódusait két új könyv eleveníti fel. Tanú volt Ujszászy István vezérõrnagy, a Horthy korszak hírszerzõ és kémelhárító osztálya, majd az Államvédelmi Központ vezetõje is, akinek az ÁVH fogságában írott feljegyzéseit a Corvina Kiadó adta közre ?Vallomások a holtak házából" címmel. A sors különös fordulata, hogy Ujszászy a kommunista ellenállás képviselõjével, Rajk Lászlóval is tárgyalni kényszerült. A Rajk család történetét egy angol oknyomozó újságíró, Duncan Shiels írta meg. A Vince kiadó ?Rajk fivérek" kötete mintegy foglalata Magyarország egy évszázados történelmének. Mindkét kötet részletes bemutatására visszatérünk.

Régi idõket idéz a Pytheas Kiadó ?Duna panoráma térképe" is, az 1830-as éveket, a menetrend szerinti dunai gõzhajózás indulásának idõpontját. A kihajtható, három térképszelvénybõl álló, egyedi kötésben kiállított kötet segítségével egy képzeletbeli léghajó kosarából tekinthetjük meg a Dunát Regensburgtól Pest-Budáig. A korabeli idegenforgalom ez idõtõl kapott lendületet, és akkori kifejezéssel sok ?divatutazó" kerekedett fel, hogy az új közlekedési eszköz révén ismerkedjen meg a világgal. A térkép a folyó részletes rajza mellett ezért a part menti látványosságokra is felhívja az utazók figyelmét.

A közelmúlt történetének mitikus alakját mutatja be a Novella Könyvkiadó ?Che Guevara legendája" címû kötete, a regényes élettörténet sok, eddig nem ismert fotóval illusztrált.

 A lázadás kultúrtörténetének krónikáját, az ?1968. Egy év, amely felrázta a világot "címû kötetet a HVG Könyvek sorozatból Bródy János mutatta be az érdeklõdõknek, felidézve a ?nagy generáció" nosztalgikus korát. A HVG Könyvek jelentõs része a mai realitásokban segít tájékozódni, az üzleti élet viharaiban való eligazodástól a blogvilág elemzéséig.

A Duna Kiadó a most száz éves Maria Treiben emléke elõtt tisztelgett, aki munkásságával természetgyógyászati alapkultúrát teremtett.

A legifjabb tehetségeknek szán teret az I.A.T Kiadó, bemutatva Agócs M. Tamás ifjúsági regényét ?A Hetek Szövetsége" címmel, Kabar Vivien ?Sors-ok" címû verseskötetét, Bak Zsuzsanna angol-esztétika szakos bölcsészhallgató munkáit, a legújabb ?Kabátodra füstöt" címû könyvét.

Az idei könyvfesztivál a Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárult, köszöntve az idén kerek születésnapot ünneplõ irodalmi kiválóságokat.

A tervek szerint a következõ könyvfesztiváloknak a Jövõ Háza ad helyet.

Tausz Anikó.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük