2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Újdonságok a Kossuth Kiadótól

4 perc olvasás
<p>  <span class="inline left"><a href="/node/745"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Vil-enc_0.thumbnail.jpg" border="0" alt="Világtörténelmi enciklopédia" title="Világtörténelmi enciklopédia" width="80" height="100" /></a></span>A XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon egymást érték a bemutatók. Sokak szerint is az egyik legérdekesebb a Kossuth Kiadóé volt, ahol egy most induló új, és egy már folyamatban lévõ sorozat részleteirõl tájékoztatták a meghívottakat.</p><p>

  világtörténelmi enciklopédiaA XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon egymást érték a bemutatók. Sokak szerint is az egyik legérdekesebb a Kossuth Kiadóé volt, ahol egy most induló új, és egy már folyamatban lévõ sorozat részleteirõl tájékoztatták a meghívottakat.

  világtörténelmi enciklopédiaA XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon egymást érték a bemutatók. Sokak szerint is az egyik legérdekesebb a Kossuth Kiadóé volt, ahol egy most induló új, és egy már folyamatban lévõ sorozat részleteirõl tájékoztatták a meghívottakat.

kocsis andrás sándor vezérigazgató Két korábbi kedvezõ tapasztalat nyomán most harmadszor indítanak útjára úgy egy sorozatot, hogy a könyvekhez elõfizetéssel, illetve újságárusoknál vásárolva juthatnak az érdeklõdõk – mondta el Kocsis András Sándor, a Kiadó elnök vezérigazgatója. A Világirodalom Klasszikusai sorozatnál a Népszabadság, a Magyar Próza Klasszikusai esetében a Metró Hírújság volt a partner. Az együttmûködés kitûnõnek bizonyult, így harmadszorra is a Metróval dolgoznak össze a Világtörténelmi Enciklopédia kiadásánál. Ugyancsak megszokott gyakorlatát folytatja a Kiadó azzal is, hogy egy külföldön már jól bevált könyv hazai megjelentetésére vállalkozik. A 16 kötetesre tervezett Világtörténelmi Enciklopédia alapja ezúttal a spanyol Historia Universal. Felmérések bizonyítják, hogy az olvasók között a történelem és a természettudományok a legnépszerûbbek. Így lesz ez bizonyára az összesen 1920 oldalon megjelenõ, 6200 képet tartalmazó enciklopédiával is. A szöveget magyar szerzõk átdolgozhatták, akár egész oldalakat is kicserélhettek. A kötetek elkészítésének jogát a nagy múltú Alföldi Nyomda pályázaton nyerte el, kéthetenként fog megjelenni egy-egy belõle.

izbéky gábor A Metró fõszerkesztõje, Izbéky Gábor azt hangsúlyozta, hogy -éppen széles körû elterjedtségük okán – kötelességüknek érzik az ismertterjesztés, a kultúra szolgálatát. A lapot 750-800 ezer ember olvassa naponta, többségük fiatal. Ez kiváló alkalom az irodalom, a történelem, a természettudományok népszerûsítésére. Különösen azért, mert a hazai sajtóviszonyok között példa értékûnek tekinthetõ az együttmûködésük a Kiadóval.

diószegi endreA sorozat érdekességeirõl a szaklektor, Diószegi Endre – maga is történelemtanár – szólt. Az egyik legfontosabb értéknek azt tartja – mondta – hogy szakít egy hagyománnyal. A mi szemléletünk alapvetõen Európa központú. Ennek az enciklopédiának viszont olyan globális kitekintése van, amit jó lenne meghonosítani – fõként a fiatalok körében. Segíthet ebben a mottóul választott Cicero gondolat: ?A történelem a tanú, mely bizonyítja az idõ múlását; az igazság fáklyája, az emlékezet továbbélése, az élet tanítója, a régi idõk hírvivõje." Bizonyítja még azt is: fontos helyesen tudni a történelmet! Ehhez persze elég azt tudni: ki, mikor, hol, mit, hogyan csinált? Ám az embert gyakran a ?miért" is érdekli. A sorozat abban is különleges, hogy olyan – sokszor a hipotézis szintjén álló – adatok közlésére is vállalkozik, amik talán csak a jövõ évszázadban válhatnak bizonyossággá. Pont ez az, amiért a könyv nem spanyol, hanem magyar, mert a kérdésekre minket érdeklõ válaszokat építettek be a szerkesztõk. A 16 kötetben kigyûjthetõ kronológia van, amibõl összerakható a teljes világtörténelem. Azonos korok eseményei egyidejûleg válnak láthatóvá. A könyvek leglátványosabb részét a képek alkotják, nehezen felkereshetõ helyek, példátlanul gazdag gyûjtemények, házi múzeumok kincsei sorakoznak majd az oldalakon. Példának talán egy is elég: a Kheopsz piramis belsejének önjáró szondák által feltárt részleteirõl is közölnek felvételeket.

a kossuth kiadó hagoskönyvek sorázatának legujabb darabjei A Kiadó egyik sikeres vállalkozása – közös gondozásban a Mojzer Kiadóval – a Hangoskönyvek sorozat is új értékekkel gazdagodik. Ez a mûfaj Nyugat-Európában megszokottnak számít, nálunk mindössze 2-3 éves múltra tekint vissza. A lemezekbõl évente 25-26 darabot jelentetnek meg, a téma roppant változatos. Megtalálható közöttük Márai: Ég és föld; gyermekmesék, Szabó Magda: Tündér Lala, de Tolkien vagy Asimov is. A mûveket kiváló elõadómûvészek olvassák fel, ám elõfordul, hogy maga a szerzõ vállalkozik rá. Ezt tette Csányi Vilmos etológus professzor, Jeromos a barátom címû könyvével. A Rejtõ sorozatból a negyedik darab, a Vesztegzár a Grand hotelben jelent meg nemrég, a versek kedvelõihez szól Babits Erato-ja Mácsai Pál elõadásában és Hamvas Béla sorozat is indul. A Hangoskönyvek joggal nevezhetõ olyan vállalkozásnak, ami az óvodásoktól a nyugdíjasokig, mindenkinek képes kellemes perceket szerezni.

világtörténelmi enciklopédia

VILÁGTÖRTÉNELMI ENCIKLOPÉDIA

ISBN 978-963-09-5567-6

Editorial Sol 90 Barcelona 2004

Kossuth Kiadó Budapest 2007

Fordította: Balogh Orsolya

Alföldi Nyomda

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.