Múlt hét csütörtökön végre kinyitottak Cipruson a bankok. Amint a betétesek fellélegezhettek, úgy fulladt ki az euróválság fűtötte rövidtávú áremelkedés az aranynál. Két hétig tartó, váratlan fordulatokkal tarkított huzavona után az EU végül ismét visszarántott egy csődtömeget a tönk széléről. A legvégső pillanatban Ciprusnak dobott pénzügyi mentőöv azonban biztosan nem az utolsó, amit az euróválság örvényében fuldoklók kimentésére Brüsszelben bevetnek – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Múlt hét csütörtökön végre kinyitottak Cipruson a bankok. Amint a betétesek fellélegezhettek, úgy fulladt ki az euróválság fűtötte rövidtávú áremelkedés az aranynál. Két hétig tartó, váratlan fordulatokkal tarkított huzavona után az EU végül ismét visszarántott egy csődtömeget a tönk széléről. A legvégső pillanatban Ciprusnak dobott pénzügyi mentőöv azonban biztosan nem az utolsó, amit az euróválság örvényében fuldoklók kimentésére Brüsszelben bevetnek – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az arany árfolyama a március végével zárult idei első negyedévet negatív eredménnyel fejezte be. Ez sorozatban a második mínuszos előjelű negyedév, amire 2001 óta nem volt példa az aranyár legújabb kori történetében. Halványan pislákoló fény ugyanakkor az alagút végén, hogy a március már enyhe 1%-os áremelkedést hozott a nemesfém számára. A szerény mértékű felértékelődés a Ciprus kapcsán ismét fokozottan előtérbe került euróválság számlájára írandó. Amint azonban az akut válság elült, máris kezdett erejét vesztve kifulladni az árfolyam-emelkedés. Jól érzékelhető, hogy válsághírek híján múlik az érdeklődés az arany mint menedékdeviza iránt, de az is látszik, hogy a vissza-visszatérő befektetői félelmek egyik napról a másikra képesek felfelé fordítani az árfolyam irányát.

Bár Ciprus az uniós pénzügyi segélynek köszönhetően a közvetlen államcsődtől most megmenekült, a szigetország gazdaságának drámai visszaesése már most borítékolható. Az offshore-paradicsom húzóágazatának számító pénzügyi szektort a megbízhatóbb búvóhelyekre menekülő tőke metszi majd normál méretre vissza, de vélhetően a turizmus is megsínyli az elmúlt két hét negatív híreit.

A ciprusi bankbetétek feletti vihar mégis hamar a feledés homályába veszhet. Persze nem a kis híján bekövetkezett bankpánik, hanem a szigetország gazdaságának viszonylag jelentéktelen mérete miatt. Hiszen ennél sokkal nagyobb kaliberű ciklon van az Európai Unió déli tagországaiban kialakulóban, és ez inkább vonhatja magára a piacok figyelmét. Olaszország például azzal fenyeget, hogy politikai káoszba süllyed, miután meghiúsulni látszanak az egy hónappal ezelőtti parlamenti választásokat megnyerő Demokrata Párt kormányalakítási kísérletei. Ha a politikai patthelyzetet nem sikerült feloldani és egy szakértői kormány sem kap kellő támogatottságot, akkor új választások következhetnek. A politikai bizonytalanság mindenesetre jó tükröződik az ismét emelkedésnek indult 10-éves olasz államkötvények hozamában.

Lesújtó hírek érkeznek továbbá a mélyülő gazdasági visszaesés csapdájából kimászni képtelen Spanyolországból. A spanyol jegybank legfrissebb előrejelzése a korábban várt 0,5%-os recesszió helyett a gazdaság 1,5%-os zsugorodását, 27%-os munkanélküliséget valamint közel 6%-os államháztartási hiányt jósol az idei évre. Hasonló problémákkal küzd a szomszédos Portugália, ahol az eddigi 1,9 helyett 2,3%-ra várják a gazdaság visszaesésének mértékét, és a munkanélküliség is vészesen közelíti a 20%-ot.

Ezekben a problémás országokban kivétel nélkül a magas államadósság és egy nehézségekkel küzdő bankrendszer a bajok forrása – mintha csak Ciprus köszönne vissza. Nem ördögtől való tehát azon olasz, spanyol vagy portugál banki ügyfelek aggodalma, akik attól tartanak, hogy a ciprusi példa ragadós lehet, és a jövőben náluk is hasonló módon történhet a bankrendszer gondjainak kezelése. Erre tett utalást Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsának elnöke a múlt héten, még ha igyekeztek is a brüsszeli hivatalnokok nem túl hitelesen cáfolni, amit főnökük a sajtónak nyilatkozott.

A ciprusihoz hasonló bankzárlattól való félelmek is hozzájárulhattak ahhoz, hogy a legutóbb csaknem egyöntetűen pesszimista hangulat a sárga nemesfémet illetően enyhe javulásba fordult. Az arany státusza az árfolyam aktuális vergődése ellenére egyre szilárdabb a köztudatban. Svájcban például népszavazási kezdeményezés indult arra vonatkozólag, hogy az alpesi ország a devizatartalékok jelenlegi 10%-áról (1.040 tonna) 20%-ra duplázza meg az aranytartalékok arányát. Olaszországban pedig egy közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a lakosság szerint fontos szerepet töltenek be a nemzeti aranytartalékok a gazdaság és az államháztartás talpra állításában. A megkérdezettek 96%-a számára szóba sem jöhet a jegybanki arany esetleges eladása.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 

Az arany árfolyama közvetlenül a négyhetes emelkedő trend vonalához érkezett meg. Amennyiben ez alá esne be a kurzus, úgy további lemorzsolódással kellene számolni 1.574 dollárig. Az árfolyam még ennél is mélyebbre való visszaesése esetén az 1.540 dolláros vízszintes támaszvonalnak jutna döntő szerep a lejtmenet megállításában. Ahhoz, hogy egy ellenkező irányú forgatókönyv váljon valóra, mihamarabb 1.600 dollár fölé kéne visszatérnie a jegyzésnek, majd sikerrel ütközni 1.613 dollár magasságában egy ellenállással. Csak e fölött oszlanának a viharfellegek valamelyest az arany felett, míg igazán derűs égboltról az 1.620 és 1.650 dollár között húzódó ellenállási zóna átvágása esetén lehetne beszélni. Ez egyidejűleg a hat hónapja tartó csökkenő trend megtörését is jelentené.

 

Az ezüstnél megtört a március elején indult rövidtávú emelkedés, így most a tavaly júniustól húzott trendvonalnak jut döntő szerep. Amennyiben ez is elesne, úgy további árcsökkenéssel kellene számolni 27,25 illetve 26,72 dollárig. Az emelkedő pályára való visszatéréshez ugyanakkor 29,32 dollárnál kéne leküzdeni az árfolyamnak egy erős ellenállást.

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük