Az Építészek Házában első alkalommal tartott Construma tájékoztatón, április 11-én Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke az együttműködést az Építész Kamara és a Hungexpo szervezői számára egyaránt fontosnak jelölte meg, ezt a Construmán az utóbbi években elindult szakmai munka és az építész tervezők által itt kapott információ-mennyiség jelzi.

 

Az Építészek Házában első alkalommal tartott Construma tájékoztatón, április 11-én Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke az együttműködést az Építész Kamara és a Hungexpo szervezői számára egyaránt fontosnak jelölte meg, ezt a Construmán az utóbbi években elindult szakmai munka és az építész tervezők által itt kapott információ-mennyiség jelzi.

Az Építész Kamara  9 ezer tagja közül az elmúlt évben több, mint 8 ezren vettek részt a Construmán. Az elnök jelezte, az építészek jelenleg igen nehéz helyzetben vannak, de látnak jeleket arra, hogy talán megindul a gazdaságban egyfajta növekedés, elindulnak azok a kormányzati programok, amelyek élére kormánybiztost jelöltek ki, s van olyan 4-5 olyan program, amiből rövidesen munkát kapnak az építészek, a kivitelezők, az épületanyag gyártók. Az elnök utalt a várbéli közbeszerzésekre, kiválasztották a Vár hosszú távú fejlesztésének koncepcióját kidolgozó építész csapatot, a Várbazár és környékének konkrét tervezését végző csapatot, az átadás határideje 2014.  Kiírás előtt van az Iparművészeti Múzeum bővítése és rekonstrukciójára az országos pályázat, a Népstadion környékének teljes olimpiai központtá alakítására a városfejlesztési ötlet-pályázat.

Előkészítés alatt van a múzeum negyed fejlesztési programja, ahol fotoművészeti múzeum, építészeti múzeum programját dolgozzák ki. Asztalon van a közszolgálati egyetem fejlesztésének programja is, melyre szintén pályázat-előkészítés folyik. Az év második felére a vonatkozó kormányzati programok működése felélénkül, ettől a szakma munkához tud jutni, remélhetően a magán-szféra is. Ez is indokolja a szakma érdeklődését a Construmán megjelenő szakmai seregszemle iránt.  

 

Glatzfeld Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója a kiállítások kapcsán emlékeztetett, a Construma idén 31. alkalommal kerül megrendezésre, az Otthon Design kiállítás és az URB:ICON nemzetközi városfejlesztési kiállítás és vásár viszont először jelentkezik. Remélik, hogy az URB:ICON során az önkormányzatok fejlesztési elképzelései és a szüksége partnerek találkoznak egymással. Idén is közel 60 ezer látogatóra számítanak, 5 pavilonban 500 kiállító 20 ezer négyzetméteren jelenik meg, 11 ország részvételével. A szakmai napokon nagy jelentősége lesz a szakma továbbképzési lehetőségeinek. Idén először jelentkezik a kertépítészet,

 

Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke az Európában már bevált városfejlesztési módszerek átvételéről beszélt. A városfejlesztések alapvetően a forrásokról szólnak, Magyarországon ez alapvetően az EU költségvetésére alapozódik, részben pedig a hazai költségvetésre. Az Unió támogatási rendszerében erre eddig jórészt visszatérítendő támogatások voltak, a strukturális alapok terhére, de létezik egy párhuzamos rendszer a különböző célra létrehozott pénzügyi alapok finanszírozásra működik. A kedvezményezettek által visszatérítendő források 2014-től és 2020-tól az EU koncentrált erőforrásaira támaszkodhatnak. Ezeket csak akkor lehet működtetni, ha olyan befektetések, városfejlesztések történnek, amelyek bevételeket képesek generálni, s amely a piaci tőke érdeklődésétől mentes területeket fejleszti. Idehaza európai támogatásból pénzügyi alapokat hozunk létre, ebbe beszállhatnak európai és hazai uniós fejlesztési bankok, kereskedelmi bankok, befektetők, s ezzel olyan városközponti fejlesztéseket hozunk létre, amelyek bevételeket termelnek minden egyes szereplő számára, s ebből képesek visszafizetni ezeket a támogatásokat.  A célterületek; a városi közlekedés és kapcsolódó infrastruktúra, a szennyvízkezelés, kulturális örökséggel egybekötött turizmus, barnamezős területek revitalizációja, ingatlan-fejlesztés, irodaház, mozi, bevásárlóközpont, kórházak, városrehabilitáció, lakásprogramok, oktatási intézmények, speciális szolgáltatások. Ezen belül, a csatornahálózat fejlesztése,  infrastrukturális fejlesztések, szivattyúállomások, szennyvíztisztítók, biogáz üzemek, hőszivattyús rendszerek telepítése a szennyvíz főgyűjtő-csatornára, költségvetési szervek ellátására. Ide tartozik a belvárosi rehabilitáció is, kiskereskedelmi szolgáltató egységek megújítása, fejlesztése, mélygarázs építése, szelektív hulladék kezelés, LED-világítás bevezetése a városokban, napelemek az épületek energia ellátására.  Vásárcsarnokok fejlesztése, kiskereskedelmi egységek körének bővítése, közterület-rehabilitáció, a barnamezős területek rehabilitációján belül gyárfelújítás, újranyitás, egykori laktanya-területek fejlesztése, üzleti parkok, K+F innováció és technológiai fejlesztések támogatása, kármentesítés.

Hulladék-lerakó rekultiváció, szennyezett lerakók kármentesítése, erőmű létrehozása hulladék-energiára alapozva,  

multimodális és intermodális közlekedési és logisztikai központok létrehozása, vasútállomások, buszállomások, utasváró-csarnokok, P+R parkolóházak létesítése, szállítmányozás postával, rendőrséggel kiegészítve, stb.

A lényeg; az önkormányzat, maga a befektetői kör és a finanszírozói kör együttesen, egy komplex városfejlesztési stratégia keretében fejleszt úgy, hogy a bevételből képes visszafizetni a befektetett eszközöket. A magyar fél külföldön számos létező befektetési példát megvizsgált, pl. az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Portugáliában. Megállapították, amennyiben jól választják ki a színhelyet és a befektetőt, az alapok nem támasztanak túlzott elvárásokat a befektetés hozama iránt, akkor ez rendkívül sikeresen működő befektetési forma lehet. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség számára az URB:ICON azért kiemelt lehetőség, mert be tudja mutatni azokat az eredményeket, amelyeket a regionális programok keretében Magyarországon városfejlesztésben elértünk, másrészt megkeresheti az állami-önkormányzati szférát is, teret adva az üzleti befektetőknek, hogy ismerjék meg az új, un. JESSICA programot, találkozási pontként használva az URB:ICON programot. A városközpontok fejlesztése fejleszti a gazdaságot, fenntartható fejlesztéseket kell csinálni. A helyi munkavállalóknak, cégeknek a fejlesztés egyfajta piacot biztosít, fellendíti az idegenforgalmat, a kereskedelmi aktivitást,  az egész város vérkeringését felpezsdíti. A globális tendenciák, mely szerint az emberek a falvakból, alvóvárosokból visszamennek a városokba, erősítik annak szükségességét, hogy a városokban egyfajta agórát kell létrehozni, ahol az emberek legalább annyira otthon érzik magukat, mint a falu főutcáján. Finanszírozásban a magyar önkormányzati rendszer nagyon kivérzett, a korábbi finanszírozási rendszer megbukott, ill. elérte határait,

ezért az állam átvállalja bizonyos finanszírozási kereteiket, s további finanszírozási konstrukciókon dolgozik a Magyar Fejlesztési Bank, hogy az önkormányzatok a fenti projektekben mind szélesebb körben vehessenek részt.  

Ezt, az EU által kedvelt fejlesztési formát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az un. JEREMY gazdasági operatív programban tőkehitellel és garanciákkal tudja támogatni. A mikro- és kisvállalkozások területén létrehozták a kombinált támogatási formát, ezt szeretnék az önkormányzatok részére is egy visszatérítendő pénzügyi eszköz és és egy vissza nem térítendő támogatási részből kedvezőbbé tenni a befektetési lehetőségeket. A konstrukciók a tervek szerint 2012 második felében jelennek meg, minél több érdeklődőre számítanak a beruházók és az önkormányzatok részéről.  A városfejlesztési célok megvalósítására mintegy 230 milliárd Ft fordíttatott 2011 végéig, 360 milliárd került lekötésre, s további 271 milliárd értékű pályázat előkészítése folyamatban van  a regionális operatív programok keretein belül. Ezek a beruházások Magyarország versenyképességét, az egyes területek versenyképességét, a városok túlélését és programjaik végrehajtását alátámasztják, s az új Széchenyi terv az EU eszközeinek hozzájárulásával segítheti a települések felvirágzását, a vállalkozások fejlődését, mondta az elnök. 

 

Szalai Levente, a kiállítás igazgatója, szakmai oldalról a 40 konferencia és előadás jelentőségét emelte ki, a végfelhasználók sorában pedig a lakásfelújítók és házépítők érdeklődésének kielégítését nevezte lényegesnek. Építőipari, otthonteremtési és városfejlesztési kiállítás-együttes szolgálja mindezt.  Különleges esemény lesz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak bemutatkozása az alternatív energiával működő házzal, melyet a kiállításon építenek fel. További számos, a nagyközönség számára is érdekes  és látványos program ajánlható a kísérő események sorából.   

A rendezvény jelszava:   CONSTRUMA – ÉPÍTŐIPAR MINDENKINEK

Magyarország legnagyobb építőipari seregszemléjét idén április 18-22. között tartja a HUNGEXPO.

 

Általános tudnivalók: 

A kiállítások minden reggel 9.00-től fogadják a látogatókat, a MÉK tagok mellett az ÉVOSZ felelős műszaki vezetői is térítésmentesen tekinthetik meg a kiállítást, online regisztrációt követően.

 

Kínából érkezik vissza a Magyar Építőművészek Szövetségének látványos tárlata az URB:ICON-ra (B pavilon),

a HITA, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal nemzetközi üzletember találkozót tart az „A" pavilonban,

a MÉK standján az „A" pavilonban az érdeklődőket 5 napon keresztül profi belsőépítészek fogadják,

vadonatúj tematikai egységet jelent a kiállításon belül: a kerttervezés, kertépítés MAKEOSZ Kertépítő Show-val  

az F pavilonban, dísznövény vásárral és szaktanácsadással a B szabadterületen,

nyílászárós és árnyékolástechnikai gyakorlati bemutató 5 napon keresztül az „A" pavilonban az ÉMI szakmai támogatásával,

a D pavilonban bemutatkozik az Odooprojekt, a BME SOLAR DECATHLON 2012 versenyen induló projektje,

és O (nulla) energiafelhasználású ház épül a zöldenergiás D pavilonban,

MAGYAR DESIGN stand és előadások a G pavilonban,

3D-s fürdőszoba tervező mozi a G pavilonban,

JÖVŐ KONYHÁJA verseny győztes alkotásának felépítése a G pavilonban,

LEGO építős játszó sziget a G pavilonban a közönségnapokon.

 

Ebben az évben az „otthon-belsőtől a külvárosig" fogja át az építészet, az építkezés témaköreit a három egy időben zajló kiállítás.  

A CONSTRUMA 31. Nemzetközi Építőipari kiállítás, az OTTHONDesign – 1. Otthonteremtési szakvásár, és az URB:ICON – 1. Nemzetközi városfejlesztési kiállítás és projekt vásár több tízezer látogatóra – szakmai érdeklődőkre és a nagyközönségre is – számít.

További új termékekkel és szolgáltatásokkal, új kiállítókkal is találkozhatnak a Budapesti Vásárközpont 5 pavilonjában, összesen több mint 20 ezer négyzetméteren 500 kiállító részvételével zajló építőipari bemutatókon.

Az öt nap alatt mintegy 40 konferencia és számos előadás várja a szakembereket. A nyitvatartás alatt folyamatosan zajlanak a látványos, nagyközönség számára szóló bemutatók a vásár területén.   

A CONSTRUMÁ-n az idén szerdán és csütörtökön szakmai, pénteken, szombaton és vasárnap pedig közönségnapot tartanak.

A Construmát Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár nyitja meg szerdán 14.00 órakor.  

A megnyitón jelen lesz az Urbicon kiállítás kapcsán Molnár Ágnes a fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár.  Az ünnepélyes megnyitón adják át az idei CONSTRUMA díjakat a 3 nyertes pályázónak. 

 

Pályázó:        ÖKOVALENTIA Kft. (GUNTAMATIC képviselete)

Termék:         GUNTAMATIC POWERCHIP  apríték kazán

 

Pályázó:        Schlüter-Systems KG magyarországi képviselete

Termék:         Kerdi-Line vonalmenti folyóka / épített zuhanyként: Kerdi-Shower lejtésképző lemezzel és Showerprofile lezáró profillal

 

Pályázó:        R.W. Bautech Hungary Kft.

Termék:         RESIFLEX SK dilatációs vízszigetelő-lemez szalag

 

 

Kísérő kiállítások :

 

A HUNGEXPO „A" pavilonjába három kísérő kiállítás került;  a FRONTAL, az INTER-ISOLA, valamint  

a DACH-TECH. Tartalmában ez a nyílászárók, az árnyékolástechnika és üvegipar,a szigetelések és bádogosipar, valamint a tetőfedés területeit foglalja magában. A „D"-ben az ENEO, a 2 évvel ezelőtt elindított betétkiállítás, a megújuló energia, a zöld energia, az ahhoz kapcsolódó megoldások, eszközök kaptak helyet. Most először a kertépítészet is megjelenik a vásáron, az „F" pavilonban. A MAKEOSZ Kertépítő Show-ján dísznövények széles választékából válogathatnak és vásárolhatnak a kertépítők, s kerttervezési, dísznövény ápolási szaktanácsadással is várják a szakemberek az érdeklődőket. A kertészkedés kedvelőinek így – az idén először- meggyőző eszköz- és anyagkínálat áll rendelkezésre.

 

A CONSTRUMA szakmai programjai mára az általános szakmai képzés részei lettek, s több kreditpontos konferencia lesz az idén is. Ezekre több ezer szakembert várnak. A korábbi partnerekhez csatlakozva most először szervez konferenciát az ÉVOSZ a „fenntartható építés" témakörében. A kreditpontos konferenciák mellett gyakorlati bemutatók, workshopok várják az üzletembereket. Látványos bemutatókból sem lesz hiány, ezek között is nagy érdeklődésre tarthat számot az EUROSKILLS válogatóversenye. Különösen sok érdekes bemutatót tartanak majd a FRONTÁL kiállítói, amelyeken a nyílászárók választékát sokszor a beszerelési technológiák alkalmazásával együtt lehet megtekinteni.

 

 

URB:ICON a településfejlesztésért

 

A „B" pavilonban a HUNGEXPO és a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont új kiállítást indít útjára URB:ICON elnevezéssel. Ezzel olyan fórum jön létre, ahol az önkormányzatok fejlesztési elképzelései és az ehhez szükséges partnerek egymásra találhatnak: legyen szó befektetőről, tervezőirodáról vagy kivitelezőről. Éppen ezért is a térség egyik legjelentősebb építőipari vására mellett kapott helyet ez az új rendezvény. A CONSTRUMA, és annak az építőiparban használatos alternatív energiákat hasznosító termékeket, szolgáltatásokat bemutató ENEO betétkiállítás hasznos információs környezetet biztosít az URB:ICON-nak.

 

A településfejlesztés megkerülhetetlen feladat az önkormányzatok részére, s ezzel megrendeléseket jelenthet az építőipari, ingatlankezelő vállalkozásoknak. A tematika a településfejlesztés területének minden szegmensére kiterjed: az infrastruktúra-fejlesztéstől a parkfenntartáson át, a közterületek eszközeinek cseréjéig a kiállításon sokféle projekt vonul majd fel.

 

AZ URB:ICON fővédnöke és szakmai támogatója a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, amely kiállítóként is jelen lesz.  

A kiállítás szakmaiságát és programjait az URB:ICON szakmai tanácsának tagjai biztosítják: a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Magyar Ingatlanszövetség, a Magyar Mérnök Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Téglás Szövetség.

 

A kiállítók között lesz önkormányzati oldalról például a Csepeli Önkormányzat, mely már sikeresen megvalósított fejlesztési projektjét mutatja be, de részt vesz a kiállításon többek között Veszprém, Mór és Szentendre is. Vállalkozói oldalról többek között a Tungsram Schréder közvilágítási projektje, a HungaroCAD, a Barabás Téglakő és a Városkert Kft is megjelenik.

 

A kiállítást gazdag szakmai program kíséri, ízelítőül csak néhány téma: Polgármester Akadémia, Válságmenedzselés- kitörési pontok- bérlakásépítés (külföldi előadókkal), JESSICA program – Mi várható a településfejlesztés támogatásában.

A részletes program a kiállítás honlapján megtalálható, regisztrálni az alábbi linken lehet: http://www.urbicon.hu/konferencia-regisztracio

 

URB:ICON  konferencia program :

 

2012. április 18.  szerda:

 

11:00-14:00    Polgármester Akadémia

Szervező: TÖOSZ

Helyszín: B pavilon, Fórum Színpad

 

12:00-14:00    Budapest holnapután?  Kitörési pontok a városfejlesztésben.

A JESSICA perspektívája Magyarországon – új irányok a 2014-2020 közötti finanszírozási ciklusban

Szervező: Fővárosi Közmunkák Tanácsa Alapítvány

Helyszín: B pavilon, Médiaterem

 

15:00-17:30    EU2020, JESSICA – Mi várható a településfejlesztés támogatásában?

Pódiumvita az OTP és az OTP Hungaro-Projekt támogatásával.

Szervező: HEX, MUT

Helyszín: B pavilon, Fórum Színpad

 

2012. április 19. csütörtök:

 

09:15-10:45    Polgármester Akadémia

Szervező: TÖOSZ

Helyszín: B pavilon, Fórum Színpad

 

10:00-13:00    Válságmenedzselés – kitörési pontok -bérlakásépítés

Szakmai kerekasztal

Szervező: Magyar Ingatlan Tanács, ÉVOSZ, Magyar Építőanyagipari Szövetség, MUT

Helyszín: B pavilon, Médiaterem

 

11:00-12:30    A hagyományos iparterületek revitalizálásának kulcskérdései

A RETINA Projekt – Budapest, Csepel önkormányzata

Szervező: MUT

Helyszín: B pavilon, Fórum Színpad

 

13:00-15:00    Előadások a Magyar Építőművészek Szövetségének szervezésében

Szervező: MÉSZ

Helyszín: B pavilon, Fórum Színpad

 

Patonai Dénes: Puskás stadion és a hozzá kapcsolódó fejlesztések

Zoboki Gábor (KÖZTI): A Budai Vár hosszú távú fejlesztése

Fürjes Balázs: Az új Közszolgálati Egyetem

Ritoók Pál: Az új múzeum liget koncepciója

Kálmán Ernő: Az értékalapú programozás

 

15:00-16:00    Útban a gazdaság felé – üzleti és fejlődési lehetőségek az ingatlan üzletágban

Szervező: FHB Ingatlan Zrt.

Helyszín: B pavilon, Fórum Színpad

 

16:00-17:00  Az integrált városfejlesztés európai szemszögből (RFSC) – Mi várható 2014 után?

Szervező: MUT

Helyszín: B pavilon, Fórum Színpad

 

2012. április 20.  péntek: 

 

11:00-12:00    Energiagazdálkodás települési szinten

Pódiumvita az NFM támogatásával

Szervező: MUT

Helyszín: B pavilon, Fórum Színpad

 

12:00-13:00    A projektfinanszírozás ABC-je, OTP HP

Szervező: MUT

Helyszín: B pavilon, Fórum Színpad

 

13:00-14:00    Keressük Magyarország első „legzöldebb" kistelepülését!  Avagy „Tiszta

udvar, rendes ház" helyett Tiszta udvar Energiatakarékos ház, mindez kitelepülési modell alapján!

Szervező: Paneldoctor Kft.

Helyszín: B pavilon, Fórum Színpad

A szervezők a változtatás jogát fenntartják.

 

www.assa.hu

www.urbicon.hu

 

 

 

OTTHONDesign – az új stílus

 

A „G" pavilonban új típusú lakberendezési kiállítás, az OTTHONdesign várja a közönséget: A lakásbelső kialakításának összes témaköre, a design legújabb trendjeivel a fürdőszobától a világítástechnikáig, minden helyet kap a mintegy 5000 négyzetméternyi kiállítótérben. Ide csatlakozik majd a Decorstone, bel- és kültéri kő-kínálatával.

Az OTTHON Magazin és az OTTHONDesign kiállítás közös lakberendezési pályázatának nyertese által elképzelt ideális nappali enteriőr is látható lesz a MAX City áruház jóvoltából.

Hazai tervezők mutatják be a legújabb trendeket, segítve ezzel a látogatókat, hogy új elképzelések szerint tudják otthonukat átalakítani. A Lakberendezők Országos Szövetségének standján konkrét elképzelésekkel még nem rendelkező látogatókat is várnak, és ingyenes tanácsadással segítik őket a legideálisabb megoldás felvázolásában.

 

„G" pavilon 304/H stand : 

Találkozás a MAGYAR DESIGN-nal az OTTHONDesign kiállításon

 

Az OTTHONDesign kiállítás céljai közé tartozik az aktuális irányzatok megjelenítése az otthonteremtés minden területén, és ebből a kortárs hazai bútor- és enteriőrtervezés sem hiányozhat. Így született meg az elhatározás, hogy létrehozzák a kiállításon belül a MAGYAR DESIGN szigetet.

 

A stand életre hívásával az OTTHONDesign szervezőinek kettős célja volt: egyfelől lehetőséget teremteni a szakmai és a nagyközönségnek, hogy megismerkedhessen a fiatal magyar tervezők munkáival, másfelől pedig támogatni az alkotókat.

A kiállított darabok megtekintésén túl kivételes alkalom nyílik a látogatók számára, hogy találkozhassanak a tervezőkkel is a MAGYAR DESIGN fórum keretében, akik eljönnek, hogy bemutassák munkáikat, elmeséljék történetüket, elmondják gondolataikat tervezésről, koncepcióról, megvalósításról.

 

Többek között szó lesz Hannabi úr szalonjáról, a Dante birodalom történetéről, a magyar bútortervezésről, kreatív és művészi együttműködésekről, egyedi tervezésű felületekről, és barátkozhatunk a technológiával is. A rövid, képekkel illusztrált előadások lehetővé teszik mindannyiunk számára, hogy kicsit közelebb kerülhessünk a standon kiállított alkotásokhoz, melyek között találunk asztalokat, székeket, pihenőszéket és kanapét, csakúgy, mint polcokat és lámpákat, illetve egyedi faldekorációt -, csupa olyan berendezési tárgy, amilyenekre minden lakásban szükség van, ám ezek mégsem nevezhetők hétköznapiaknak. A funkció a design darabok megalkotásánál csak a kiindulást jelenti, a forma újszerűségét a tervező ötletessége, kreativitása és igényessége hozza létre.

 

A MAGYAR DESIGN stand megmutatja, hogy ez utóbbiakból itthon sincs hiány, és remélhetőleg minél több látogatóban felkelti az érdeklődést az egyedi lakberendezés és a formatervezett bútorok iránt, amelyek azután otthonunk szerethető, kedvenc tárgyaivá, műalkotásaivá válhatnak.

 

Kiállítók:

Hannabi www.hannabi.hu

Heonlab www.heonlab.hu

Juhász Ádám www.adamlamp.com

Juhos Lehel www.juhoslehel.com

Paintwall www.paintwall.hu

POS1T1ON www.pos1t1on.com

SSILASI www.ssilasi.com

Szabó Dávid www.david-szabo.com

Szőke Gábor Miklós www.szgm.eu

Tervhivatal www.tervhivatal.hu

 

www.facebook.com/OTTHONDesign  

www.otthon-design.hu 

 

 

OTTHON Design kiállítás – MAGYAR DESIGN PROGRAM

(G pav. workshop)

 

dátum

időpont

előadás

előadó

Április 18.

szerda

(szakmai)

13h00-15h00

Hannabi úr szalonja, avagy mitől lesz egy kanapé személyre szabott?

Hannabi / Rácz Anikó

A defo labor deCodex programja

Fónagy Dóra és Birkás Gábor

Egyedi tervezésű felületek – művészeti együttműködések enteriőrtervezőkkel

Paintwall / Tóth Kriszta

 

Április 19.

csütörtök

(szakmai)

13h00-15h00

Hannabi úr szalonja, avagy mitől lesz egy kanapé személyre szabott?

Hannabi / Rácz Anikó

Átfogó kreatív tervezés

POS1T1ON Kollektíva

Április 20.

péntek

(közönség)

13h00-15h00

Magyar bútortervezés, kreatív együttműködés és tervezés

POS1T1ON Kollektíva

Hannabi úr szalonja, avagy mitől lesz egy kanapé személyre szabott?

Hannabi / Rácz Anikó

A Dante birodalom rövid története

Szőke Gábor Miklós

Április 21.

szombat (közönség)

14h30-16h30

A 100 asztal terve – avagy egy ötlet, annak megvalósítása és céljai

SSILASI / Szilasi Gábor

A bútortervezéstől a kiállítástervezésig

Heonlab

Barátkozás a technológiával

Juhos Lehel

Projektek

Szabó Dávid

Hannabi úr szalonja, avagy mitől lesz egy kanapé személyre szabott?

Hannabi / Rácz Anikó

Adamlamp – lámpákról bővebben

Juhász Ádám

A Dante birodalom rövid története

Szőke Gábor Miklós

A 100 asztal terve – avagy egy ötlet, annak megvalósítása és céljai

SSILASI / Szilasi Gábor

Egyedi tervezésű enteriőrök hazai művészekkel

Paintwall / Tóth Kriszta

 

 

 

 

 

 

 

A Magyar Mérnöki Kamara közleménye:  Építőipar és mérnöki szerepvállalás

 

Budapest, 2012. április 11.

A magyar gazdaság – ezen belül az építőipar – jelenleg hűtött állapotban van. Az építési piacon nagyon kevés a megrendelés. A munkához jutás szerény lehetőségei, a talpon maradásért való küzdelem a mérnöki megbízásoknál egyre erősebb negatív árspirált eredményez. Már régen nem arról szól mindez, hogy a verseny gazdaságosan  működő, jól szervezett cégeket juttatna megérdemelten munkához. Mi nem engedhetünk a minőségből, a korszerű technológiákból és fejlesztésekből. A mérnöki szolgáltatásokat a versenyeljárásokban az összességében legelőnyösebb ajánlat szerint kell kiválasztani, a színvonalas mérnöki tevékenységet meg kell fizetni, a már elvégzett munkákat pedig időben ki kell fizetni.

 

A versenyt támogatjuk és igényeljük is, de akkor az szakmai verseny legyen, ne csupán árverseny! El kell továbbá érnünk, hogy a megbízások elnyerésében a valódi helyismeret is szempontként jelenjen meg, a helybéli mérnököket ne sokadik alvállalkozóként foglalkoztassák.

 

A válság leginkább az építőiparhoz kötődő tervezőket, szakértőket és cégeiket érintette, érinti hátrányosan jelenleg is. Lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak azonban az új, innovatív technológiákat alkalmazó informatikai, elektrotechnikai és automatizálási területeken tevékenykedő mérnökök, akiknek jelenleg is bőven van munkájuk. 

 

A Magyar Mérnöki Kamara tisztában van az ország nehéz gazdasági helyzetével. Azt is tudja, hogy a kilábalás kulcskérdése a gazdaság motorjának beindítása. Pontosan ezért igen jelentős erőket mozgósítottunk arra, hogy a Kormányzat felkérésére a stratégiai programok kidolgozásához legjobb szakembereink bevonásával minden segítséget megadjunk.

 

Az elkövetkező időszakban jelentős számú európai uniós társfinanszírozású projekt megvalósítását kell elindítani. Értékteremtő, az ország gazdasági érdekeit, ezzel együtt valamennyi állampolgár javát szolgáló, a növekedést elősegítő, és lehetőleg már rövidtávon is eredményt hozó beruházásokra van szükség. Az ilyen fejlesztések előkészítése komoly mérnöki feladatot jelent. Ahhoz, hogy végül valóban sikeres fejlesztések valósuljanak meg, koncepcionálisan jól átgondolt, szakmailag alaposan és a lehető legjobb minőségben előkészített tervekre van szükség. A magyar mérnökök képesek a munka világszínvonalú elvégzésére, ehhez azonban elegendő idő és tisztességes díjazás szükséges. A mérnöki kamara továbbképzési rendszere biztosítja, hogy műszaki szakembereink naprakész tudással lépjenek piacra, elsajátíthassák a legújabb technológiákat és szabványokat. 

A döntéshozóknak ellenben be kellene látniuk: egy beruházás előkészítésének szükségszerű időigénye és költsége van. Példák sorával lehetne igazolni, hogy a tervezői előkészítésen való spórolás (idő és pénz) végső soron olyan nem várt problémákat eredményez, ami a tervezőnek meg nem fizetett díj sokszorosának kifizetésével jár, ráadásul funkcionális és esztétikai hátrányokat eredményez. A következő esztendők fejlesztő-beruházásai időigényes egyeztetési, számottevő műszaki-előkészítési és engedélyeztetési munkát igényelnek, ezért a most pályázható, mintegy 5.500 milliárd forintnyi támogatás lehívása mellett már javában dolgoznunk kellene a következő, 2014-ben induló új uniós pénzügyi ciklus hazai projektjeinek tervezésén. 

Mérnökeink készek tudásuk legjavát adva az ország szolgálatába állni, amennyiben erre a fogadókészség megvan, és a minőségi munka végzéséhez szükséges feltételek rendelkezésre állnak.

 

Barsiné Pataky Etelka elnök, Magyar Mérnöki Kamara

www.mmk.hu

 

 

Construma szakmai program

 

A Magyar Építész Kamara tagjai számára a kiállítás megtekintése április 18-20. között 1 kreditpont.

A Magyar Mérnöki Kamara tagjai kizárólag a jelzett konferenciák meghallgatásáért kaphatnak kreditpontot.

 

Április 18.  szerda – Szakmai nap:

 

10:00 – 13:00   Az új Építési Termék Rendelet -mint az építési ágazat megújításának alapja

Helyszín: 25-ös pavilon

Szervező: Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ)

Kredit: nem kreditpontos rendezvény

 

10:00 – 13:00   Társasházi Háztartás konferenciája

Helyszín: E épület Tükör terem

Szervező: Társasházi Háztartás

Kredit: nem kreditpontos rendezvény

 

10:00 – 13:30  Az építésgépesítés időszerű kérdései (gépkezelés, emelőgépek)

Helyszín: Expo Hotel Congress terem

Szervező: Építőgépész Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉGÉVOSZ)

Kredit: MMK 1 pont

 

10:00 – 14:00  Munkavédelmi Akadémia

Helyszín: G pavilon VIP konferenciaterem

Szervező: U-4 Reklámiroda

Kredit: MÉK, MMK akkreditáció folyamatban

 

11:00 – 15:00  Villamos és gépész nap

Helyszín: K épület Konferenciaközpont Nagyterem

Szervező: Magyar Mérnöki Kamara (MMK), Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), Építéstudományi Egyesület (ÉTE)

Kredit: MMK 1 pont

 

11:00 – 11:20  Energiahatékony gépészeti felújítás – Fáczán Zoltán

Helyszín: D pavilon workshop

Szervező: homeinfo.hu

 

11:20 – 11:40   Telekvásárlás, illetékek, illetékmentesség – Dr. Nagy Zoltán

Helyszín: D pavilon workshop

Szervező:  homeinfo.hu  

 

14:30 – 16:00  A Munka Törvénykönyvének változó szabályai
Helyszín:  25-ös pavilon
Szervező:  Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ)
Kredit:  nem kreditpontos rendezvény

 

Április 19. csütörtök – Megújuló Energia és Épületvillamossági Szakmai Nap

 

9:00 – 14:00   Kő Design – a kő felhasználása a környezettudatos kortárs építészetben és kivitelezésben

Helyszín: Expo Hotel Congress terem

Szervező: Magyar Építész Kamara (MÉK), Magyar Kőszövetség, Magyar Környezettudatos Építés Egyesület, Verona Fiere

Kredit: MÉK 2 pont

 

10:00 – 12:00   Ez is világítás? Ez is világítás!

Helyszín: K épület Konferenciaközpont Nagyterem

Szervező: Világítástechnikai Társaság

Kredit: MMK 1 pont

 

10:00 – 12:00  Minőség kérdése az építőanyag kereskedelemben

Helyszín: K épület Konferenciaközpont Kék terem

Szervező: Magyar Építőanyag Kereskedők Országos Egyesülete

Kredit: nem kreditpontos rendezvény

 

10:00 – 14:00 Környezettudatosság a korszerű építészetben/mitől aktív, mitől passzív, mitől LEED a ház?

Helyszín: E épület Tükör terem

Szervező: Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA)

Kredit: MÉK, MMK akkreditáció folyamatban

 

10:00 – 14:00  V. Lengyel-Magyar konferencia és üzletember találkozó

Helyszín: Expo Hotel Expo terem

Szervező: Lengyel Köztársaság Nagykövetsége Kereskedelemfejlesztési és Beruházásösztönzési Osztály

Jelentkezés:   ambpl-weh@t-online.hu,   T.: 1/251-4677

 

10:00 – 15:00  V. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia

Helyszín: 25-ös pavilon

Szervező: Rockwool Kft.

Kredit: MMK, OKF akkreditáció folyamatban

 

10:00 – 15:00  Fenntartható és energiatakarékos épületek égetett kerámia építőanyagokból

Helyszín: G pavilon VIP konferenciaterem

Szervező: Magyar Téglás Szövetség (MATÉSZ)

Kredit:  MÉK 1,5 pont, MMK 1,5 pont

 

10:00 – 11:00  AISEC Nemzetközi Programok – HR és Innováció a siker szolgálatában
Helyszín:  D pavilon workshop
Szervező:  AISEC

 

11:00-12:00    Hatékony energiagazdálkodás megvalósítása Siemens készülékek és programok felhasználásával
Helyszín:  D pavilon workshop
Szervező:  Siemens Zrt.

 

12:00 – 13:00  Intelligens fogyasztásmérés, KNX készülékek alkalmazásával
Helyszín: D pavilon workshop
Szervező:  Siemens Zrt.

 

14:00 – 17:00   Megújuló energiát hasznosító épületgépészeti rendszerek megvalósítási és üzemeltetési tapasztalatai

Helyszín: D pavilon workshop

Szervező: Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ)

Kredit: MMK akkreditáció folyamatban

 

Április 20. péntek – Tetőfedők napja

 

9:00 – 16:00   III. Építő Marketing Szeminárium

Helyszín: Expo Hotel Congress terem

Szervező:      Build-Communication Kft.

Jelentkezés:              www.buildrendezvenyek.hu oldalon

 

10:00 – 14:00   A fenntartható építés, az építőipar kitörésének lehetséges területe

Helyszín: Expo Hotel Expo terem

Szervező:  Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ)

Kredit:  MÉK 1 pont, MMK 1 pont

 

10:00 – 17:00   Új trendek a minőségi hőszigetelésben – V. MEPS konferencia

Helyszín: E épület Tükör terem

Szervező: Magyar EPS Hőszigetelő Gyártók Egyesülete (MEPS)

Kredit: MÉK 1,5 pont, MMK 0,5 pont

 

10:30 – 13:00   Megújuló energiaforrások hazai alkalmazhatósága

Helyszín:  G pavilon VIP konferenciaterem

Szervező:  Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége (HKVSZ)

Kredit:  MÉK akkreditáció folyamatban

 

10:30 – 14:00   Év Tetője Nívódíj Pályázat 2012- díjátadás

Helyszín: 25-ös pavilon

Szervező: Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ)

Kredit: nem kreditpontos rendezvény

 

11:00 – 14:00  Tudás-innováció-minőség

Helyszín: K épület Konferenciaközpont Nagyterem

Szervező: ÉMI Nonprofit Kft.

Kredit:  MÉK 0,5 pont, MMK 1 pont

 

11:00 – 12:00  AISEC Nemzetközi Programok – HR és Innováció a siker szolgálatában

Helyszín:  D pavilon workshop

Szervező:  AISEC

 

12:00 – 12:20  Energiahatékony gépészeti felújítás – Fáczán Zoltán

Helyszín: D pavilon workshop

Szervező: homeinfo.hu

 

12:20 – 12:40  Ingatlanbérlés – Dr. Kende Júlia

Helyszín: D pavilon workshop

Szervező: homeinfo.hu

 

13:00 – 17:00   Közel O (nulla) nincs távol – Hogyan építkezzünk energiatudatosan

Helyszín: D pavilon workshop

Szervező: Magyar Passzívház szövetség (MAPASZ)

Kredit:  MÉK akkreditáció folyamatban

 

 

Április 20-21. péntek – szombat :

 

10:00 – 17:00  EuroSkills Magyarországi válogatóverseny ács és kőműves szakmákban

Helyszín: 16-os pavilon

Szervező: Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ)

Eredményhirdetés: április 22. 11 óra

 

 

Április 21. szombat :

 

11:00 – 15:00   Városfejlesztés ma és holnap – avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Helyszín:  25-ös pavilon

Szervező: Ma & Holnap

Kredit: nem kreditpontos rendezvény

11:00 – 12:00   AISEC Nemzetközi Programok – HR és Innováció a siker szolgálatában

Helyszín: D pavilon workshop

Szervező: AISEC

 

12:00 – 12:20  Energiahatékony gépészeti felújítás – Bokor András

Helyszín: D pavilon workshop

Szervező: homeinfo.hu

 

12:20 – 12:40  Miben segít a lakberendező – Ács Erzsébet, LOSZ

Helyszín: D pavilon workshop

Szervező: homeinfo.hu

 

13.00-14.00    Gazdálkodj okosan – Zöldtetők, homlokzatok az élhetőbb környezetért

Helyszín:  D pavilon workshop

Szervező:  Zöldtetőépítők Országos Szövetsége (ZÉOSZ)

Kredit: nem kreditpontos rendezvény

 

11.00-12.00    Mit tegyünk kerti növényeink egészségéért?" dr. Pénzes Béla, növény egészségügyi szakértő

Helyszín: G pavilon workshop

Szervező: Assa Divi

 

12.00-13.00    Gyógy- és fűszernövények otthonunkban,  Kindlovits Sára, PhD-hallgató, okleveles kertészmérnök

Helyszín: G pavilon workshop

Szervező: Assa Divi

 

13.00-14.00    Szőlőmagban az egészség, Sárkány Péter, élelmiszer-minősítő kutatómérnök

Helyszín: G pavilon workshop

Szervező:      Assa Divi

 

 

Április 22. vasárnap :

 

11:00 – 12:00   AISEC Nemzetközi Programok – HR és Innováció a siker szolgálatában

Helyszín:  D pavilon workshop

Szervező:  AISEC

 

12:00 – 12:20  Energiahatékony gépészeti felújítás – Bokor András

Helyszín: D pavilon workshop

Szervező: homeinfo.hu

 

13.00-14.00    Gazdálkodj okosan – Zöldtetők, homlokzatok az élhetőbb környezetért

Helyszín: D pavilon workshop

Szervező: Zöldtetőépítők Országos Szövetsége (ZÉOSZ)

Kredit: nem kreditpontos rendezvény

 

13.00-14.00    A megfelelő talaj jelentősége a kertészetben, Hegedűs Ágoston, a JÓFÖLD Kft. ügyvezetője

Helyszín: G pavilon workshop

Szervező: Assa Divi

 

14.00-15.00    Zöldtetők, zöldhomlokzatok előnyei, haszna, szerepe a városi klímában, dr. Gerzson László, egyetemi docens, a ZÉOSZ elnöke

Helyszín: G pavilon workshop

Szervező: Assa Divi

 

 

Construma 2012
Dísznövény és kertkultúra

 

Április 21. szombat:

 

Szakmai előadások – G pavilon, Workshop:

 

11.00-12.00    Mit tegyünk kerti növényeink egészségéért?" dr. Pénzes Béla, növény egészségügyi szakértő

 

12.00-13.00    Gyógy- és fűszernövények otthonunkban, Kindlovits Sára, PhD-hallgató, okleveles kertészmérnök

 

13.00-14.0           Szőlőmagban az egészség,  Sárkány Péter, élelmiszer-minősítő kutatómérnök

 

Ingyenes szaktanácsadások – B szabadterület:

 

11.00-12.00    Gyógy- és fűszernövények,  Kindlovits Sára

13.00-14.00    Növényvédelem,  dr. Pénzes Béla

15.00-16.00    Szőlőmag egészségünk védelmében,  Sárkány Péter

 

 

Április 22. vasárnap:

 

Szakmai előadások – G Pavilon, Workshop:

 

13.00-14.00    A megfelelő talaj jelentősége a kertészetben,  Hegedűs Ágoston, a JÓFÖLD Kft. ügyvezetője

 

14.00-15.00    Zöldtetők, zöldhomlokzatok előnyei, haszna, szerepe a városi klímában, dr. Gerzson László,

                      egyetemi docens, a ZÉOSZ elnöke

 

Ingyenes szaktanácsadás:  

 

Péntek-szombat-vasárnap;  folyamatos  ültetési szaktanácsadás az F pavilonban,  Hegedűs Ágoston

 

Zöldtetők, zöldhomlokzatok,  dr. Gerzson László – B szabadterületen !

 

Construma 

Frontál gyakorlati bemutató program az A pavilon 102/B-ben:

 

Április 18. szerda – szakmai nap :

 

10:00 – 11:00    Passzívház beépítési mód konzollal, párazáró fóliával

Szervező:  Internorm Ablak

 

11:00 – 12:00   Fix-O-Round üvegezés

Szervező:  Internorm Ablak

 

12:00 – 13:00   Speciális csuklós beltéri ajtó – kis helyiségekbe ideális megoldás

Szervező:  VárStúdió Kft.  

 

13:00 – 14:00  Balko-világ, lapozható üvegfal rendszer

Szervező:  Üveg-Világ

 

14:00 – 15:00  I-TEC Árnyékolás – Napelemes árnyékoló bemutatása

Szervező:  Internorm Ablak

 

15:00 – 16:00  Új termékek

Szervező:  King Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft.  

 

 

Április 19. csütörtök Megújuló energia és épületvillamossági Szakmai Nap :

 

10:00 – 10:30  Energiatakarékosság automatizált árnyékolókkal

Szervező:  Magyar Árnyékolástechnikai és Redőnygyártó Egyesület

 

10:30 – 11:00  Több, mint árnyékolás az energiahatékony épületeken

Szervező:  Magyar Árnyékolástechnikai és Redőnygyártó Egyesület

 

11:00 – 12:00  Új termékek

Szervező:  Kling Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft.

 

12:00 – 13:00  Fix-O-Round üvegezés

Szervező:  Internorm Ablak

 

13:00 – 14:00  Balko-világ, lapozható üvegfal rendszer

Szervező:  Üveg-világ

 

14:00 – 15:00   I-TECH Árnyékolás – Napelemes árnyékoló bemutatása 

Szervező:  Internorm Ablak

 

15:00 – 16:00  Speciális csuklós beltéri ajtó – kis helyiségekbe ideális megoldás 

Szervező:  VárStúdió Kft.

 

 

Április 20. péntek – Tetőfedők Napja :

 

10:00 – 10:00  Speciális csuklós beltéri ajtó – kis helyiségekbe ideális megoldás 

Szervező:  VárStúdió Kft.  

 

11:00 12:00  Passzívház beépítési mód konzollal, párazáró fóliával

Szervező:  Internorm Ablak

 

12:00 – 13:00  Összhangban a nappal

Szervező:  Magyar Árnyékolástechnikai és Redőnygyártó Egyesület

 

13:00 – 14:00  Balko-világ, lapozható üvegfal rendszer

Szervező:  Üveg-világ  

 

14:00 – 15:00  Új termékek

Szervező:  Kling Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft.

 

15:00 – 16:00  Passzívház beépítési mód konzollal, párazáró fóliával

Szervező:  Intenorm Ablak   

 

 

 Április 21. szombat:

 

10:00 – 10:30  Az árnyékolók bemutatása

Szervező:  Magyar Árnyékolástechnikai és Redőnygyártó Egyesület

 

10:30 – 11:00  Minőségi árnyékolók kritériumai, avayg mire figyeljünk ha árnyékolót vásárolunk

Szervező:  Magyar Árnyékolástechnikai és Redőnygyártó Egyesület

 

11:00 – 12:00  Fix-O-Round üvegezés 

Szervező:  Internorm Ablak

 

12:00 – 13:00  Passzívház beépítési mód konzollal, párazáró fóliával

Szervező:  Üveg-világ

 

13:00 – 14:00  Balko-világ, lapozható üvegfal rendszer       

Szervező:  Üveg-világ

 

14:00 – 15:00  Új termékek

Szervező:  Kling Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft.

 

15:00 – 16:00  I-TEC Árnyékolás – Napelemes árnyékoló bemutatása

Szervező:  Internorm Ablak     

 

16:00 – 17:00  Speciális csuklós beltéri ajtó – kis helyiségekbe ideális megoldás

Szervező:  VárStúdió Kft.

 

Április 22. vasárnap :

 

10:00 11:00  Új termékek

Szervező:  Kling Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft.

 

11:00 – 12:00  Passzívház beépítési mód konzollal, párazáró fóliával

Szervező:  Internorm Ablak

 

12:00 – 13:00  Balko-világ, lapozható üvegfal rendszer

Szervező:  Üveg-világ

 

13:00 – 14:00  Speciális csuklós beltéri ajtó – kis helyiségekbe ideális megoldás

Szervező:  VárStúdió Kft. 

 

14:00 – 15:00  I-TEC Árnyékolás – Napelemes árnyékoló bemutatása

Szervező:  Internorm Ablak

 

 

A szervezők több tízezer látogatóra számítanak, akik utazási kedvezményeket vehetnek igénybe.  

A nagyközönség számára kedvezményes utazási lehetőségeket biztosítanak a szervezők, így a MÁV-START és a VOLÁNBUSZ járatokon is 50%-os menettérti kedvezmény jár a belépőjegyet vásárló látogatóknak.  

Szakmai napok: április 18-19,  közönség napok: április 20-22. (9,00-18,00 óráig, vasárnap 17.00 óráig)  

Bővebb információ, kedvezményes on-line jegyvásárlás:  

www.otthon-design.hu 

www.construma.hu

www.urbicon.hu

 Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük