InvázióInvázió 

A Novell Magyarország a mai napon bemutatta a Novell Open Enterprise Server 2-t, az első operációs rendszert, amely minden más operációs rendszerrel képes együttműködni, illetve biztosítja a főbb operációs rendszerek virtuális futtatásához szükséges egységes platformot.

 

InvázióInvázió 

A Novell Magyarország a mai napon bemutatta a Novell Open Enterprise Server 2-t, az első operációs rendszert, amely minden más operációs rendszerrel képes együttműködni, illetve biztosítja a főbb operációs rendszerek virtuális futtatásához szükséges egységes platformot.

 

Az új Novell Open Enterprise Server 2 a Novell hálózati szolgáltatásainak teljes 64 bites támogatását kínálja, valamint virtualizációt, megnövelt alkalmazás- és hardvertámogatást, és új tároláskezelési szolgáltatásokat nyújt. Az új megoldás egyesíti a Novell bevált munkacsoport szolgáltatásait a SUSE Linux Enterprise Server termékkel, így a munkacsoport-szolgáltatások teljes köre átállítható Linux platformra.

Kitekintve a Windows-ból ...Kitekintve a Windows-ból …„Örömmel jelentjük be Magyarországon is a Novell Open Enterprise Server 2-t, az első olyan vállalati megoldást, amely megteremti a Linux és a Windows rendszerek együttműködésének harmóniáját. Ezzel a bejelentéssel a Novell egy újabb jelentős lépést tett annak érdekében, hogy Linux megoldásaival piacvezetővé váljon a szerver oldali operációs rendszerek piacán" – mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. „Stratégiánkat a Linux piac folyamatos növekedése is alátámasztja, hiszen a Novell 2007-es pénzügyi évének első három negyedévéből származó linuxos árbevétele 243 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest" – tette hozzá Szittya.

Tendencia, hogy a felhasználók operációs rendszereiket egy konszolidációs folyamat keretében a két fő operációs rendszerre, a Linuxra, vagy a Windowsra állítják át. A SUSE Linux alapú Novell Open Enterprise Server 2 jelenleg az egyetlen kapocs a jövő két vezető operációs rendszere között. A Novell az egyetlen egymilliárd dolláros vállalat, amely saját Linux disztribúcióval és a köré épülő világméretű szakmai háttérrel rendelkezik, teljes termékportfoliója elérhető Linuxon is, a desktoptól az adatközpontokig. A Novell SUSE Linux jelenleg az egyetlen Microsoft által támogatott vállalati Linux disztribúció, és csak a Novell és a Microsoft ajánlanak közös technológiai támogatást ezen a területen.

Az informatikai részlegek számára napjaink egyik legnagyobb kihívása, hogy az egyre csökkenő költségvetés mellett eleget tegyenek a növekvő üzleti igényeknek. Ennek megoldására a Novell egyesíti a SUSE Linux Enterprise Server megoldását a Novell Open Enterprise Server termékbe szorosan integrált, bevált hálózati szolgáltatásokkal. A Novell Open Enterprise Server a Novell NetWare szolgáltatásainak linuxos alapokon való biztosításával lehetővé teszi a NetWare-felhasználók számára a Linuxra történő zökkenőmentes átállást. Az Open Enterprise Server 2 – amelynek alapjául a SUSE Linux Enterprise Server 10 SP1 szolgál – az összes NetWare munkacsoport-szolgáltatást már teljes egészében linuxos platformon biztosítja. A termék további újdonságai, mint a virtualizáció, a megnövelt alkalmazás- és hardvertámogatás, valamint az új tárolási szolgáltatások pedig egy Linux alapú, nyílt és biztonságos környezetben garantálják az együttműködést és a nagy rendelkezésre állást a vállalati szintű számítástechnikai igények kielégítéséhez. A Novell Open Enterprise Server tárolási szolgáltatásait az iparág vezető szállítók termékei is támogatják: az adatmentési megoldásszállítók közül a CA Arcserve, a Syncsort Backup Express, a Galaxy CommVault, a Symantec Netbackup és a Backup Exec, továbbá a Portlock Storage Manager for Linux, az EMC Legato Networker, az IBM Tivoli és a Bakbone NetVault, a vírusvédelmi megoldásszállítók közül pedig a McAfee Linux Shield, Trend Micro Server Protect, a Symantec AV, a Sophos Anti Virus, és az eTrust Antivirus.

Egy évvel a Novell és a Microsoft által létrehozott – iparági mérföldkőnek számító – megállapodás aláírását követően a felek bejelentették, hogy a jövőben is folytatják, és kibővítik az együttműködést. A technikai együttműködés egyik kiemelt területe továbbra is a virtualizációs technológiák továbbfejlesztése, amelyen 2007. szeptember 12-e óta közös kutató-fejlesztő laboratóriumában (Interoperability Lab) dolgozik a két vállalat. Az Open Enterprise Server 2 segítségével a jelenlegi NetWare ügyfelek paravirtuálisan futtathatják NetWare rendszerüket Linuxon és a Linux rendszerre történő áttérés során továbbra is fenntarthatják jelenlegi NetWare környezetüket a legújabb hardvereszközök maximális kihasználása mellett.

A NetWare virtualizáció mellett az Open Enterprise Server 2 tartalmazza a Novell új Dynamic Storage Technology dinamikus tárolási technológiáját is, amely az ügyfelek által meghatározott házirendek használatával felismeri az „aktív" és az „inaktív" adatokat, valamint állapotváltozáskor képes automatikusan áthelyezni azokat. Az aktív adatok nagyobb teljesítményű tárolóeszközökre való áthelyezése gyors elérhetőséget biztosít, a nem használt vagy „inaktív" adatok kazettára vagy más olcsóbb eszközre történő rögzítése pedig lehetővé teszi a tárolóhardver hatékonyabb kihasználását. Ennek eredményeképpen zökkenőmentessé válik a kritikus fontosságú adatok biztonsági másolatainak elkészítése, amely amellett, hogy hatékonyabb felkészültséget biztosít az előre nem látható adatvesztésekre, csökkenti az adminisztrációs költségeket is. A Support Pack 1-gyel megjelenő Domain Services for Windows komponens pedig elérhetővé teszi a Novell munkacsoport szolgáltatásait Novell kliensek nélkül is, így a Windowsos gépek felhasználói natív Windows-protokollokon keresztül érhetik el a Novell (Open Enterprise Server, SUSE Linux Enterprise Server) szervereket. A Domain Services for Windows emellett kereszt-hitelesítést is biztosít a Microsoft Active Directory és a Novell eDirectory között. Az integrációnak köszönhetően egyszerűbbé válik a Linux szerverek és szolgáltatások telepítése windowsos környezetben.

A Novell Open Enterprise Server 2 önállóan is megvásárolható, emellett a Novell Open Workgroup Suite csomag részeként is elérhető.

 www.novell.com/oes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük