Pisek városcentrumPisek városcentrum

A píseki régió (Písecko regio) Budapesttől 500, Prágától 100 km-re található. A písek csehül homokot jelent, ugyanis az Otava-folyó homokjából valaha sok aranyat mostak. A jelen „aranymosói" az élő középkor történelmi emlékeiben gyönyörködhetnek, s amellett csendet, nyugalmat, pihenést, vagy akár sok sportlehetőséget találnak.

 Pisek városcentrumPisek városcentrum

A píseki régió (Písecko regio) Budapesttől 500, Prágától 100 km-re található. A písek csehül homokot jelent, ugyanis az Otava-folyó homokjából valaha sok aranyat mostak. A jelen „aranymosói" az élő középkor történelmi emlékeiben gyönyörködhetnek, s amellett csendet, nyugalmat, pihenést, vagy akár sok sportlehetőséget találnak.

   Budapesttől indulva, Győrön át Pozsonyba, Bécsbe, České Budejovicébe induljunk Písek városáig! Jó hír, hogy épül az autópálya, és utána már Ausztriától vagy Németországtól is csupán 1 órányira csökken a távolság.

    Písek középkori várát II. Přemysl Ottakár cseh király építtette a XIII. században. Falai alatt hömpölyög az Otava, melynek homokja – mint mondják – még mindig fénylik az aranytól. Rendeznek is évente aranymosó-versenyt! EU-program keretében 200 millió koronából újul meg a történelmi városrész.

   Pisek Villamos erőmű -ma múzeumPisek Villamos erőmű -ma múzeumPáratlan látvány a ma turistájának a prágai Károly-hídnál is régebbi, 1300 éves, boltíves Kőhíd – a város jelképe. Korlátján cseh szentek barokk szobrai állnak. Díszes polgárházak mellett jutunk a harmincezer lakosú város templomához és a városháza tornyaihoz. Szép sétányok vezetnek a hagyományos cseh kisvendéglők sokaságához, ahol remek dél-csehországi söröket is kóstolhatunk, mint a budějovicei Budvart, a protivíni Platánt vagy a strakonicei Nektart. A mintegy száz cseh kiskocsma érdeme, hogy a vendégek jókedve határozza meg a nyitva tartást.

 Pisek Maláta HázPisek Maláta Ház  Látványosság a Maláta Ház. Valaha a sörgyárhoz tartozott, ma kulturális központ, udvarán szép szökőkúttal. Itt lesz a gyermekillusztrációk központja, ahol megtekinthetjük, hogyan lesz film az ötletből.

 Svejk a derék katona...Svejk a derék katona…  Május második felében, a turistaszezon nyitására méretes művészi homokszobrokat készítenek a parton. Ezek nagyjából két hónapig ellenállnak az időjárásnak. A folyón idén rendezték az első sárkányhajó versenyt. Az 1888-ban épített vízi erőmű, az Orlík-gát máig működőképes műszaki örökség. Az egykori malomban csodálhatjuk meg. 70 km-es szakaszon felduzzasztott vizen hajók közlekednek, vitorlások és fürdőzők lepik el nyaranta. A sörgyárhoz kapcsolódó régi Maláta Ház épülete ma kultúrközpont, ahol Josef Lada, a Švejk-kötetek illusztrátorának munkáit állították ki. (Bővebbet: a http://www.sladovna.cz/ oldalakon találunk.) Az Otava kis szigetére a két partról hidakon juthatunk el a mini-golf pályákhoz vagy a kellemes kikapcsolódáshoz.

   Júniusban tartják a városi fesztivált helyi kézműves termékekkel; augusztusban látható az ötnapos folklór fesztivál sok külföldi fellépővel. Az összes program ingyenes! Szeptemberben rendezik meg a nagy karikatúra kiállítást. Évente meghirdetett témára kell a műveket beküldeni, idén a „találkozás a múzsákkal" tárgy lesz műsoron. Szeptember 20-án kerítenek sort az „Xbox 360 slope style" nevű izgalmas biciklista akadályversenyre. A reneszánsz korban kialakított halastavak pontyait október-november táján nagy látványosság közepette lehalásszák, amit a Kamyk-toronyból is figyelhetünk. Innen beláthatók a kertek, rétek, erdők sokasága, mert a régió legmagasabb pontjai mindössze 4-600 méternyire vannak a tengerszinttől. Az erdőkben romantikus patakok mellett szorgalmasan gombásznak, hogy a vadakkal együtt aztán feltálalják a vendéglőkben.

Kestrany erőd - a régióbólKestrany erőd – a régióból   Aztán láthatjuk Adolf Heyduk, cseh költő emlékhelyét egykori, 1900-as évjáratú házában, valamint a királyi vár egyetlen megmaradt szárnyában a Városi Múzeumot. (http://www.prahenskemuzeum.cz/)

   A gótikus bástyák között, a parkosított várárokban zajlik a múltat idéző piknikezés. Ehhez minden alkalmatosságot, még pokrócot és ételekkel-italokkal megrakott kosarat is kölcsönözhetünk az első píseki Biograf moziból 2006-ban kialakított háromcsillagos szállodából. A Hotel Biograf igazgatója, Vit Klásek úr elmondta, hogy a ház megőrizte korabeli külsejét, de belül és hátul modern szállodává bővítették konferenciatermekkel, a kertjében szabadtéri kulturális rendezvényekkel, 18 lyukú golfpályával és havonta rendezett versenyeivel, ugyanakkor ide csábítják a borkedvelőket is.

Zvikov váraZvikov vára    A környéken található Zvíkov középkori vára, a Chateau Orlík. Jelenleg a cseh külügyminiszter, Schwarzenberg úr tulajdona, ugyanis a család visszakapta az államtól a rendszerváltás után. Aztán Putím falu meg nemcsak Švejkről nevezetes, hanem középkori építményeiről is. Hašek szerint itt kapták el, és vitték České Budějovicébe, majd Magyarországra. Útvonalát és állomásait (persze a kocsmákkal együtt) a turisták kedvéért felújították.

   Písek 1820 óta kedvelt kirándulóhely. Bár a város nevezetességei egy nap alatt bejárhatók, de érdemes a környékre csillagtúrákat tenni, hiszen itt éjszakánként ezer férőhely szolgálja a turistákat. A Pension Ptáčkovnától két tanösvény indul az erdőségekbe és az Otava partjára. Ugyanakkor élénk a társadalmi élet színházi, filmes rendezvényekkel valamint koncertekkel. És nem utolsó sorban itt született a kis vakond bűbájos figurája könyvben és filmen. A délcseh ipar terméke a híres Koh-i-noor ceruza is. 15 nagy cége külföldi befektetőket vonz a Potraviny sörgyárhoz, a hús- és tojásfeldolgozókhoz, a textilgyárakhoz, gép- és elektromos berendezések üzemeibe.

http://www.pisek.eu/

Dobi Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük