Azáleák virágzó cserjék a Rhododendronok családjába tartoznak. Az azálea tavasszal virágzik májusban és júniusban a mérsékelt éghajlatú északi féltekén, virága gyakran több hétig tart. Árnyéktűrő, inkább a fák közelében vagy alatta élnek.

 

Azaleák, lassan negyedszázados emlék. Akkor első magyar NATO katonaként az Egyesült Államokban, élhettem évekig. Hatalmas kerttel rendelkező házunk körül ilyentájt száz számra virágoztak a gyönyörű azáleák.

A környék központjában, Norfolkban az évről-évre megrendezésre kerülő Azálea Fesztiválon nagy érdeklődés mellett mutatkozhattunk be mi magyarok, az új jövevények. Ezek után talán nem csoda, hogy ez a csodálatos sokszínű és formájú növény egy életre a kedves virágommá vált.

Véletlenül tudtam meg, hogy Zalaegerszegen a múlt század ’60-as – ’70-es évei óta az akácos erdő kivágása után  létezik egy sajátos, mikroklímával rendelkező szép csendes völgyben egy teméntelen bokorral rendelkező kis hely, amelyben ilyenkor, májusban virágoznak kedvenc virágaim.

Bevallom, nem volt egyszerű Zalaegerszeg külterületén megtalálni a völgy bejáratát, ahol kifakult feliratú kőobeliszk jelezte, hogy jó helyen járunk.

Az előző napok esőzése miatt csúszkálva értük el a helyet, ahol a völgy kiszélesedett és szemünkbe tűntek a csodálatos bokrok. A séta is kellemesebbé vált a körülbelül egy kilométer hosszú völgyben, ahol közép-tájt kulturáltan kialakított esőbeállós pihenőhely lett kialakítva.

De addig is, ameddig odaértünk önfeledten fényképeztük a völgy két oldalán a szebbnél szebb virágos bokrokat. Láthatóan nem csak mi egyedül. Egyéni látogatók, iskolás csoportok is jöttek. Sőt, kismamák is gyerekeikkel.

   Talán ezért is elkedvetlenítő, hogy a látogatás körülményei ilyen szerények. Nincs rendes parkírozó, eső után csúszkálás vár a völgybe bejutásra várókra. Valahol elvész a baba a város és a Zalaerdő között.

Pedig több odafigyelést igényelne ez a varázslatos völgy, amely nyilvánvalóan nemcsak most az azáleák virágzása idején, de különben is kellemes kirándulóhely. Az azáleákon kívül a völgyben megtalálható a kolorádói jegenyefenyő, mamutfenyő, szerbluc, szitkaluc, európai és japán körösfenyő, simafenyő, kaukázusi jegenyefenyő, zöld- és kékduklász, valamint különböző tuják.

Vigyáznunk kell természeti értékeinkre, hogy minél többen élvezhessük szépségüket!

( A felvételek a szerző Huawei – 7792 típusú mobiltelefonjával készültek)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük