www.dunaferr.hu2007. július 5-én együttes tájékoztatón számolt be együttmûködésérõl a Dunaferr Zrt., hazánk legnagyobb acélmûve, 11. legnagyobb vállalata, valamint  a HP Magyarország. A HP technológiák használata konkrét üzleti eredményekkel járt az iparvállalatnál, errõl szólt Natalia Bushýnska, a Dunaferr Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese és Roman Vasko, a Dunaferr informatikai igazgatója a megjelenteknek.

 www.dunaferr.hu2007. július 5-én együttes tájékoztatón számolt be együttmûködésérõl a Dunaferr Zrt., hazánk legnagyobb acélmûve, 11. legnagyobb vállalata, valamint  a HP Magyarország. A HP technológiák használata konkrét üzleti eredményekkel járt az iparvállalatnál, errõl szólt Natalia Bushýnska, a Dunaferr Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese és Roman Vasko, a Dunaferr informatikai igazgatója a megjelenteknek.

Elmondták, évi 1,8 millió tonna terméket állít elõ a cég, ezt a volument 3 év alatt kétszeresre kívánják növelni, nagy beruházásokra van szükség ehhez; néhány év alatt 5-600 millió eurót fognak befektetni.  A vállalat 2005-ben a konszolidált árbevétele alapján a magyarországi gazdasági rangsorban a 11. helyet foglalta el,  a 2006-os eredmények még nem publikusak, de az leszögezhetõ,  hogy saját régiójában a legnagyobb munkaadó és 38 milliárd Ft befizetéssel a legnagyobb adófizetõ. A Dunaferr aktívan támogatja a régiófejlesztési programokat, erre az elmúlt évben fél milliárd Ft-ot költött. Szociális, egészségvédelmi és oktatási célú tevékenységeket támogat, egyetemi kapcsolatokat ápol,  együttmûködik  felsõoktatási intézményekkel.

Az elmúlt üzleti évet nagyon eredményesnek minõsítette a gazdasági vezetõ, a 293 milliárd Ft-nyi bevétel 15%-os dinamikus növekedést jelent az elõzõ évhez képest. Adózás elõtti eredménye 2006-ban mintegy 40 milliárd Ft volt, ez a 2005-ösnek kétszerese.  Az adózás utáni eredmény kb. 34 milliárd Ft.  Idén 2 komoly projektben indulnak.

A hazai csoport korábban 40 cégbõl álló konglomerátumot jelentett, ezek jogi átszervezése június 30-ával lezárult, a 9 legnagyobb leányvállalat integrálódott a Dunaferr Zrt.-be, kiszûrve a párhuzamos tevékenységeket, átláthatóan mûködõ és egységes nagyvállalat jön létre. A mostani átszervezéssel 2 ezer ember került a Dunaferr Zrt. állományába. Az átszervezés következõ lépése az új foglalkoztatási struktúrára való átállás, a tagvállalatok egyes tevékenységeinek központosítása lesz, ez szeptember 30-ig befejezõdik. A hosszú távú cél a vállalat piaci pozíciójának megerõsítése. Az acéliparban általános trendként jelentkezik az integráció igénye, a Dunaferr tulajdonosa, az ukrán illetõségû Donbass konzorcium is ezt követi.  2004 óta a cégcsoport kiterjedt tevékenységet folytat a magyarországi és a nemzetközi acélpiacokon.

A Donbass Ipari Szövetség Ukrajna, a FÁK-államok és Közép-Európa egyik vezetõ vaskohászati vállalatcsoportja. Az 1995-ben négy vállalat közremûködésével alakult Szövetség mára több mint negyven iparvállalatot magába foglaló holdinggá fejlõdött. Tagvállalatai összesen több mint 56 ezer embernek biztosítanak munkát, árbevétele 2006-ban több mint 3,8 milliárd eurót tett ki.
A Donbass Ipari Szövetség fõ tevékenységi köre az acél, hengerelt termékek, acélcsövek és koksz termelése, valamint a vaskohászati és kokszoló berendezések gyártása. Emellett érdekeltségekkel rendelkezik az energetikában, a nehézgép-gyártásban, az építõiparban, a telekommunikációban, valamint a rekreációs és agrárszektorban is.

A 40 Dunaferr-es cég korábban mind saját szoftveres megoldással dolgozott, az informatika átszervezését mindenképpen meg kellett oldani. Számos lehetséges megoldást megvizsgáltak, a meglévõ rendszer frissítését is lehetett volna választani, ill. választhattak több új platform közül is. Megvizsgálták a különbözõ Unix és Linux verziókat, illetve a Microsoft kiszolgálóit is.  Végül is a Dunaferr a HP mellett döntött, segítségével modernizálta informatikai rendszerét és csökkentette üzemeltetési költségeit.  A dinamikus üzleti növekedés kiszolgálásához elkerülhetetlen volt az idejétmúlt, költséges, nagygépes (mainframe) környezetben mûködõ vállalatirányítási rendszer cseréje, erre megoldást a HP Integrity és HP Proliant rendszerei, illetve a HP EVA háttértárai biztosítanak a választás szerint.

A döntést befolyásoló tényezõ volt a beruházás megtérülése (ROI) illetve ötéves teljes fenntartási költsége (TCO),

a bevezetés idõigénye, kockázata, illetve az iparági trendek és szabványok.  A döntés mellett szólt az is, hogy egyetlen cégre, a HP-re bízhatták a megoldásban részt vevõ vállalatok koordinációját. A Dunaferr Zrt. 2007 nyarán állt át az SAP legújabb, R/3 verziójára, amelyhez a HP szakértõi számos kiegészítõ modult is telepítettek. Ezzel párhuzamosan a korábban alkalmazott DB2 adatbázist is az iparági szabványos Oracle-re cserélték.

A Dunaferr vezetõi elmondták: a fejlesztésekkel közel felére csökkentették informatikai üzemeltetési költségeiket, ugyanakkor gyorsabban, rugalmasabban vezethetnek be új üzleti funkciókat.  Az átállásból a körülbelül 700 felhasználó csak a rendszer felgyorsulását vette észre. 

Molnár János, a HP Magyarország üzletági igazgatója elmondta, az informatikában új trend, új IT szemléletmód van kialakulóban,  az üzleti technológia.  Az üzleti technológia alapgondolata;  az IT kockázatok üzleti kockázatoknak számítanak, s az IT-ben rejlõ lehetõségek ma már üzleti lehetõségek.  Az üzleti technológia világában az informatika feladata üzleti eredmények elérése, a növekedés támogatása, a költségek és a kockázatok csökkentése.

A HP megoldásai az új üzleti technológia világában segítik sikerre ügyfeleit, a HP az egyéni felhasználóktól a legnagyobb vállalatokig, minden ügyfele számára egyszerûsíteni kívánja a technológia használatát.

A közös munkát segíti, hogy a nyomtatás, a személyi számítástechnika, a szoftverek, a szolgáltatások és az IT-infrastruktúra piacait lefedõ portfoliójával a HP elismerten a világ legnagyobb informatikai cégeinek egyike. 

A vállalat összesen 94,1 milliárd dollár árbevételt ért el a 2007. január 31-én zárult 4. pénzügyi negyedévben.

http://www.hp.hu/

http://www.dunaferr.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük