2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

DVB-H digitális földi sugárzású mobiltelevíziós kísérletet indított az Antenna Hungária és a T-Mobile

5 min read
<p>  <span class="inline left"><a href="/node/649"><img class="image thumbnail" src="/files/images/01_n77_lowres.thumbnail.jpg" border="0" alt="Nokia N 77 DVB-H képes telefon" title="Nokia N 77 DVB-H képes telefon" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Nokia N 77 DVB-H képes telefon</strong></span></span>            Április 1-jén az Antenna Hungária és a T-Mobile közös mobiltelevíziós tesztet indított. A két társaság között létrejött megállapodás keretében 2007. áprilisától több hónapos teljes körû technikai tesztre kerül sor. Ennek során a társaságok munkatársai azt vizsgálják, hogy az Antenna Hungária mûsorszóró hálózatát és a T-Mobile mobiltechnológiáját miként lehet úgy összekapcsolni, hogy ez DVB-H alapú szolgáltatásra alkalmas legyen. </p><p>

  Nokia N 77 DVB-H képes telefonNokia N 77 DVB-H képes telefon            Április 1-jén az Antenna Hungária és a T-Mobile közös mobiltelevíziós tesztet indított. A két társaság között létrejött megállapodás keretében 2007. áprilisától több hónapos teljes körû technikai tesztre kerül sor. Ennek során a társaságok munkatársai azt vizsgálják, hogy az Antenna Hungária mûsorszóró hálózatát és a T-Mobile mobiltechnológiáját miként lehet úgy összekapcsolni, hogy ez DVB-H alapú szolgáltatásra alkalmas legyen.

  Nokia N 77 DVB-H képes telefonNokia N 77 DVB-H képes telefon            Április 1-jén az Antenna Hungária és a T-Mobile közös mobiltelevíziós tesztet indított. A két társaság között létrejött megállapodás keretében 2007. áprilisától több hónapos teljes körû technikai tesztre kerül sor. Ennek során a társaságok munkatársai azt vizsgálják, hogy az Antenna Hungária mûsorszóró hálózatát és a T-Mobile mobiltechnológiáját miként lehet úgy összekapcsolni, hogy ez DVB-H alapú szolgáltatásra alkalmas legyen.

Azaz a tévévevõvel ellátott mobilkészüléken jó minõségben televízióadást lehessen nézni. Az idei év elsõ felében zajló technológiai teszt a két társaság rendszerei közötti együttmûködési képességet vizsgálja. Jelenleg két mobiltelefon típus áll rendelkezésére, amellyel a kisugárzott mûsorok vehetõk. A digitális mobiltévézés tesztjében a 4 közszolgálati csatorna, az M1, az M2, a Duna Tv és a Duna 2 Autonómia mûsorai nézhetõk, a legújabb készülékekkel, a tévézés újfajta élményét kínálva.Az Antenna Hungária 2005-ben kezdte meg a mobilkészülékeken nézhetõ televíziós adások mûszaki elõkészítését egy 8 országot érintõ európai együttmûködés, a WING TV projektben keretében. A budapesti kísérleti adó üzembe helyezése után elvégezte a mobiltelevíziós szabvánnyal kapcsolatos méréseket. 

A WING TV projekt befejezését követõen megkezdõdtek a tárgyalások a mobiltársaságokkal történõ konkrét együttmûködés kialakításáról. A T-Mobile Magyarországon 2002. óta teszi lehetõvé egyes televíziócsatornák megtekintését videostreaming szolgáltatásán keresztül, melynek minõségét a 3G és a HSDPA bevezetésével, a nagyobb sávszélességnek köszönhetõen tovább javította. Az Antenna Hungária és a T-Mobile hasonló jövõképe vezetett a két cég közötti megállapodáshoz.Amennyiben a digitális mobiltévézés elindításához szükséges feltételek adottak lesznek (megfelelõ tartalomkínálat, végfelhasználói készülékek kellõ választéka és megfelelõ árazása, a szolgáltatást lehetõvé tevõ szabályozás és kijelölt frekvencia.), akkor a két cég tervei szerint a kereskedelmi szolgáltatás elindítására jövõ évben sor kerülhet.

Az Antenna Hungária és a T-Mobile egyaránt ígéretes lehetõségnek tartja a mobiltelevíziós szolgáltatás bevezetését,mely vonzó lehet az ügyfelek számára és új üzleti lehetõséget teremt az iparág valamennyi szereplõje számára

A DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld) az ETSI (European Telecommunication Standards Institute) által elfogadott szabvány, mely audió és video tartalmak, élõ televíziós adások mobil eszközökre (mobiltelefon, PDA etc.) történõ továbbítását teszi lehetõvé.

Iparági és szabályozói várakozások szerint a DVB-H szabvány lesz az Európában elterjedt mobiltelevíziós technológia, mely a mûsorszóró technológiát és az interaktív szolgáltatások nyújtására alkalmas mobil technológiát ötvözi, új televíziós élményt nyújtva a tévénézõk számára illetve kielégítve a különféle típusú fogyasztói igényeket.

A mobiltelevíziózás valamennyi iparági szereplõ részére új lehetõségeket jelent.

A nézõk számára lehetõvé válik, hogy televíziós programokat és mûsorokat nézzenek mobil készülékeken keresztül és olyan interaktív szolgáltatásokat vegyenek igénybe, mint szavazás, csevegés, programokhoz kapcsolódó weboldalak és információk megtekintése.

A mûsorszórók számára lehetõséget teremt, hogy új célközönséget érjenek el, tartózkodási helyüktõl függetlenül. A tévénézés már nemcsak az otthonokra korlátozódik, lehetõvé válik hogy tömegközlekedési eszközön, autóban is megtekintsük kedvenc sorozatunkat, hírmûsorunkat vagy információt szerezzünk az idõjárásról, közlekedési helyzetrõl.

A mûsorszórók és tartalomszolgáltatók növelni tudják bevételüket meglévõ és mobil készülékekre kialakított tartalmak továbbításával, az elõfizetési és interaktív szolgáltatásokért beszedett díjak bizonyos hányadával.

A mobilszolgáltatók számára lehetõséget teremt, hogy növeljék az egy felhasználóra esõ átlagbevételüket jó minõségû, interaktív mobiltelevíziós élményt kínálva erõsítsék és növeljék a fogyasztói hûséget.

Európa szinte valamennyi országában folynak mobiltelevíziós kísérletek, melyek az elmúlt egy-két évben gyorsultak föl. A legjelentõsebbek, a teljesség igénye nélkül: Finnország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Egyesült Királyság, Cseh Köztársaság, Ausztria vagy Svájc.

Európában DVB-H technológián nyújtott kereskedelmi szolgáltatás egyelõre csak Olaszországban (3 szolgáltató) indult el tavaly a foci vb elõtt. A három szolgáltatónak jelenleg közel félmillió elõfizetõje van. A közeljövõben Finnországban és remélhetõleg Svájcban várható a szolgáltatás elindulása.

www.t-mobile.hu

www.ahrt.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük