2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy árulkodó fénykép

2 perc olvasás

puskin 1.

Rövid idő alatt három olyan tévéfilmet is láttam, amelyek műkincsek tömeges vándorlásával foglalkozik. Egyik országból a másikba. (Műkincsvadászok. Múzeumok rejtélyei. Hölgy aranyban.) A közös bennük, hogy nehezen követhető hova kerültek. Erről jutott eszembe a következő történet.

Régóta őrzök egy fényképet. Huszár Tibor barátomtól kaptam, aki a moszkvai Puskin Múzeumban készítette. Megkockáztatva, hogy kidobják onnan tiltott tevékenység okán. A fotó történetét messziről kell kezdenem.

Háborúban a győztes hadseregek gyakran elhurcolják a legyőzött ellenség kulturális javait, műalkotásokat, elsősorban festményeket, szobrokat. Ez történt a világhírű Drezdai Képtár anyagával is, a nemzetközi hírű festménykollekció kincseit 1945-ben elszállították a földig lerombolt tartományi fővárosból, az Elba parti Firenzéből. A képeket a moszkvai Puskin Múzeumba szállították.

puskin 2.
a puskin múzeum

A fényképen a múzeum egyik terme. A falon Andrea Mantegna (Mária a kis Jézussal), Palma il Vecchio (Jákob és Ráhel), Tiziano (Az adógaras) és Giogione (Szendergő Vénusz). Aki a képzőművészet iránt érdeklődik, felismeri, hogy ezek nem odavalók, a Drezdai Képtárból való műremekek. A teremben persze erre nincs utalás. Oda vándoroltak.

Teltek, múltak az évek a második világháború után. Feltehetőleg egyszer egy bátor ember szólt az „illetékesnek”, hogy hadizsákmány ide, hadizsákmány oda, ez nem maradhat így. A Drezdai Képtár katalógusaiban, művészettörténeti könyvekben, a reneszánsz festőkről szóló írásokban ott vannak a festmények reprodukciói. Nyilvánvaló, hogy ezek nem a szovjet állam tulajdonában vannak.

1949-ben megalakult a Nmet Demokratikus Köztársaság. A következő évben különvonatok indultak a Szovjetunióból az NDK felé, bennük az elvitt műkincsek. Az elrekvirált műtárgyak zömét Novoszibirszk és Szolikamszk városokban őrizték. Az akkori hírek szerint több mint egymillió műtárgyat szolgáltatott vissza a Szovjetunió a kisebbik német államnak. Az igazsághoz tartozik, hogy a sérült megrongálódott műtárgyakat a szovjet restaurátorok szakszerűen helyrehozták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.