2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Seiber-testvérek

3 perc olvasás

 

zemeakadémia

Három testvér, három rendkívüli sors. A család nem volt gazdag, inkább jómódúnak mondanám. Zenei tehetségüket zongoraművész anyjuktól örökölhették.

Seiber Mária (1916-1975) gimnáziumi osztályfőnöke Bauer Hilda szerint rendkívül tehetséges magyar irodalomban, történelemben. Amikor színjelesen érettségizett, már folyékonyan beszélt németül és franciául. A Zeneakadémiára iratkozott be, ahol Dohnányi Ernő tanítványa volt zongora és orgona szakon. Leendő férjét a költő-író-akadémikus-miniszter Keresztury Dezsőt egy diákbálon ismerte meg 16-éves korában. Három évvel később Berlinben találkoztak, ahol Keresztury a Magyar Intézet könyvtárát vezette. Mária a városban koncertezett és ellátogatott a könyvtárba. Még abban az évben összeházasodtak. Negyvenévi házasságuk alatt férje folyamatosan írta hozzá szerelmes verseit.

Seiber Mátyás (1905-1960) zeneszerző, zenetanár és karmester, Kodály Zoltán tanítványa a Zeneakadémia cselló-zongora szakán. 21-évesen egy óceánjáró hajó zenekarába csellistának szerződve fedezte fel Fekete Amerika zenéjét a dzsesszt. Ennek is köszönhette, hogy pár év múltán megpályázta és elnyerte a Frankfurt University of Music dzsessztanszéke professzori állását. E mellett magánórákat adott, továbbá gyakran Londonba utazott, hogy angol filmekhez komponáljon kísérőzenét. Élete utolsó két évtizedében a londoni Morley College-ben a zeneszerzés, zeneesztétika és zeneelméletet tanára lett. Élete derekán 55-éves korában hunyt el autóbalesetben. Számos műve meghallgathatók a YouTube-on.

Seiber József (1907-1970) egyszerre tanult a budapesti Műegyetem villamosmérnöki és a Zeneakadémia zongora-ütőhangszer szakán. A mérnök-zenész fiatalember hangtechnikai kísérletekkel foglalkozott. Majd megalapította a „Saját hangja, vigye haza!” hangstúdiót. Az egyoldalas sárga acetilcellulóz lemezekre bárki „ráénekelhetett” és elvihette, vagy elküldhette levélborítékban. A hangstúdió működési ideje alatt mintegy15 ezer felvétel készült és igen jövedelmezőnek bizonyult. 1947-ben feleségével Sydneybe vándorolt ki, folytatva a hangfelvételek készítését. A stúdiót „Make this your choice, take home your voice!” szlogennel reklámozta. Az orsós magnetofonok aztán kiszorították ezt a tevékenységet.

 

A Seiber-testvérek emlékére Doráti Antal, a külföldön élő, világhírű karmesterünk emlékdíjat alapított fiatal zeneszerzők, karmesterek és szólisták részére. A nyolcvanas években több tehetséges zeneművész vehette át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a díjat, amely oklevéllel, pénzjutalommal és külföldi tanulmányúttal is járt.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.