2023.március.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy lépés a világhír felé

4 perc olvasás
peking 1

peking 1

Januárban egyszer már hírt adtunk róla, hogy idén szeptembertől a Baross Imre Artistaképző Intézet egyik osztálya Pekingben folytatja majd a tanulmányait a világhírű Pekingi Nemzeti Akrobata Iskolában. (http://www.utazonet.hu/megvalosult-csodak-c860.html)  Akkor még nem sejthettük, hogy egy világjárvány közbeszól és a programot módosítani, halasztani kell, de megvalósul!

fekete 5

Azt várjuk ettől a csapattól – mondta el még januárban Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár – hogy egy sikeres évet töltsenek Pekingben, amelyet majd két másik év is követhet. Hazahozzák és az itthoni cirkuszművészetbe beépítik azokat az alapvető ismereteket, előadó-művészeti készségeket, szemléletmódot, tökéletesíthető, és tökéletességre törekvő technikai tudást, ami a kínai cirkuszművészeket jellemzi és a sikerekhez hozzásegíti őket. Ez a lehetőség továbbra is fennáll, annyi változással, hogy a kiválasztott tehetséges növendékek képzése 2020. szeptember 1-jén Budapesten – a diákok anyaintézményében, a Baross Imre Artistaképző Intézetben – kezdődik meg és tart a pekingi kiutazásig, azzal a szándékkal, hogy a resztvevőket felkészítse a pekingi képzés tananyagtartalmának hatékony elsajátítására. A felkészítés a pekingi Iskola módszertani útmutatásával, koordinálásával történik.

peking 2

Ez utóbbi bejelentést viszont már azon a bemutatón tette az államtitkár, ahol az ifjú növendékekkel is találkozhattak a sajtó meghívott képviselői és láthatták néhány perces produkcióikat a Fővárosi Nagycirkusz porondján. Elmondta ezt is; ezek a fiatalok azért tudnak ilyen kiemelkedő tehetségről tanúbizonyságot adni, mert valakik eljuttatták őket idáig. A köszönet először is szóljon azoknak a nevelő edzőknek, tánctanároknak, mestereknek, akik felismerték a bimbózó tehetséget, csiszolták fejlesztették a tudást, mely végül a gyerekeket idáig emelte. De ők ettől még nem lehetnének itt, ha nem állna mögöttük egy anyuka, egy apuka, egy nagyi, egy testvér, aki segítette őket és minden nap, amikor fáradtan feladták volna, bíztatta, kényeztette őket, jó szóval, szeretettel, jó éjszakát puszival.

peking 3

Fekete Péter egy különleges tárgyat is hozott magával az Orvostörténeti Múzeumból. A „jövendő pálca” Kínában készült, az 1600-as években, akire ezzel rámutattak az ottani orvosok, az a beteg – hitük szerint – biztosan meggyógyul. Azért hozta el magával erre a bemutatóra, hogy ezzel a pálcával rámutathasson egyenként minden gyerekre, azt kívánva vele, hogy minden álmuk megvalósuljon! Meg is tette, de volt még egy ajándéka. Az utazó osztály minden tagja egyforma, piros pólót kapott, melynek hátán a tulajdonos neve áll. Bizonyára örök emlék lesz nekik, hiszen nem kis utat tettek meg, amíg ezt az ajándékot átvehették.

peking 4

A cirkusz világában közismert tény, hogy Kína ma a világ cirkuszművészeti nagyhatalma. Az is egyértelmű, hogy az oktatási, képzési rendszerük – ami az elmúlt 2000 évben csak fejlődött és tökéletesedett – áll jelenlegi sikereik mögött. A Pekingi Nemzeti Akrobata Iskolát (Beijing International Art School), 1999-ben alapították. Közel 67 ezer négyzetméteres campus területén helyezkedik el. Igen sok modern edzőterem, hanglabor, számítógépes terem, festőműhely és multimédiás tanterem segíti a munkát, kollégium és 24 órás orvosi szolgálat áll a kínai és a külföldi diákok rendelkezésére. Világviszonylatban is egyedülálló lehetőséget kapnak majd a mi növendékeink, ezért rendhagyó volt a kiválogatás, a tehetségkutatás is. Több fordulón át, hosszú hónapokon keresztül, szakemberek egész csoportja választotta ki a résztvevőket a 2021 februárjától 2013 decemberéig tartó útra, mely – mindannyiunk reményei szerint – elindítja őket a világhír felé!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.