2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy öngyújtó gyűjtemény

3 perc olvasás

a_zippo-ongyujto.jpgBarátomnak öngyújtó gyűjteménye van. Nem is akármilyen! 1964 óta gyűjti ezeket a kisméretű, láng létrehozására alkalmas eszközöket. Alapító tagja a „Ki Mit Gyűjt?” Klubnak, amelynek mai napig aktív résztvevője. Igaz, most már haladnak a korral, Budapesti Hobby Klubnak nevezik magukat. A szóban forgó gyűjteményt számos magyar és külföldi kiállításon mutatták be és nyertek vele oklevelet.

   A gyűjtemény nagyjából 250 darabból áll, türelmesen állnak kisméretű üvegszekrényekben, a nagyszoba falára felszerelve. Feliratokat is vannak a látogatók számára. Az első vitrinben a szöveg: „Magyarország az 1930-as években. Mutasd meg öngyújtódat, megmondom, ki vagy!” Itt láthatók az értékes Velvet, Dupont, Zippo, Dunhill, Rowenta márkák. És egy arany Alonso, amelyet Marokkóban élő unokatestvérétől kapott ajándékba. Értéke másfél millió forint.

arany_ongyujto.jpg  Másik vitrinben az öngyújtó története. Az első öngyújtót Johann Wolfgang Döbereiner német vegyészprofesszor készítette 1823-ban. Ebből sajnos nincs példánya, csak fotója. Régebben a tűzgyújtásra csak egyszerűbb, bár jóval nehézkesebben kezelhető tűzszerszámokat használtak.

   Külön helyet kaptak a benzines öngyújtók. Két asztali öngyújtó rézből, a Gamma márkájú 1940-ből és a Mofém 1950-ből, egy MiniFox osztrák öngyújtó, tízezerszám adtak el belóle Magyarországon. De van egy Derringer márkájú, pisztoly formájú is, akár bankot  lehetne rabolni vele, olyan félelmetesnek látszik. A benzines öngyújtóhoz tűzkő (kovakő) kellett. Jövedéki cikk volt magas adótartalommal, ezért többnyire a feketepiacon szerezték be a dohányosok. Természetesen gázos öngyújtók is szerepelnek a leltárban.

   A különleges formájú öngyújtók sem hiányoznak. Öt változatát láthatjuk a bicskás öngyújtónak. Ezek egyik fele bicska, a másikban csavarhúzó, olló bújik meg, de kulcstartónak is használható. Két zenélő öngyújtó a gyűjtemény büszkesége. Egyik Mozart, Kis éji zenéjének részletét, a másik a Torreádor-indulót játssza. De van sörnyitós és zseblámpás, pipa és vihar öngyújtó is. Ez utóbbi lángja akár 100 km-es szélsebességnél sem alszik el.

   Se szeri, se száma a többnyire műanyagból készült reklám-öngyújtóknak, valamint a használat után eldobható tűzeszköznek. Az eldobható gáztöltésű öngyújtókat egy időben takarékossági okokból újratölthetőnek készültek, a műanyag tartály aljára szerelt kis szelep segítségével, amin keresztül volt csatlakoztatható a töltőpalack. Egy ilyen töltőpalack is lapul a vitrinben. Ki gondolt volna pár évtizeddel ezelőtt arra, hogy öngyújtóját eldobja, ha kifogy belőle a muníció. A gravírozott öngyújtókat barátom ajándékba kapta. Neveket, dátumokat, népi bölcsességeket véstek bele.

   Jelenleg az a helyzet, hogy a gyűjtemény egyszer majd a Magyar Nemzeti Múzeum dohányzóeszköz gyűjteményében fog landolni.

 

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.