2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyik szemem, másik szemem –I. rész

8 perc olvasás
ut 22 15

ut 22 1 Jól illik a 44. Utazás kiállításra egy régi mondás: az egyik szemem sír, a másik nevet. Nevet azért, mert végre VOLT Utazás kiállítás. Sír viszont azért, mert évtizedek óta nem volt ilyen szegényes. Igen, tudjuk, ez tőlünk független, kívülálló erők hatásának következménye. Ahogy a Színházi macskáról éneklik a világhírű musicalben: „Ködös emlék ma már az a szép ősi múlt”, amikor az A-épületet a külföldi, a D-t a belföldi kiállítók töltötték meg. Most nincs így.

A kiállítás beszorult a felújított H-épületbe, ahol közel 20 ország önálló bemutatkozásával és csaknem 100 kiállító részvételével találkozhatott a látogató – ha addig kóborolt, amíg megtalálta, amit keresett. Bent az eligazodást sem egy helyszínrajz, sem a pavilonok közötti utak jelzése nem segítette.ut 22 2 Nem volt ilyen! Volt viszont még más is, amit szintén nem lehet a külső körülményekkel magyarázni. Az autóbusz különjárat menetrendjét – mely kizárólag a kiállítás megközelítését szolgálta – hiába kereste az utazó. Egyetlen megállóban sem jelezték. A sajnálatos tény viszont jelez valami mást; az együttműködés hiányát a két cég vezetői között. Pedig talán elég lehetett volna egyetlen barátságos telefonhívás is a megoldáshoz. Ha nem – annál szomorúbb! Az előcsarnokban egy reklámtáblán ugyan olvasható volt, hogy a menetrend a honlapon található, ott viszont Volánbusz járatokról volt szó, pedig szép, kék BKK buszok jártak.

Mint korábban mindig, a kiállításnak most is volt két díszvendége. A külföldi díszvendég Egyiptom.ut 22 3 Róla bátran elmondhatjuk, hogy a magyar turisták egyik legnagyobb kedvence. Persze nemcsak a mienk. Ghada Shamir Shalaby, Egyiptom turisztikai és régiségügyi miniszterhelyettese tájékoztatójából megtudtuk, az országba 2019-ben 13 repülőtérre összesen 13 millió turista érkezett. Őket 1202 szállodában összesen 212 515 szoba várta. A járvány okán most nagy figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre, a vendégekkel találkozó személyzet létszámát a felére csökkentették. A szállodák elnyerhetik a Green Star bizonyítványt a turizmus zöldebbé tételéért végzet munka jutalmául. Van a higiéniai biztonságot szavatoló tanúsítvány is, azoknak, akik tökéletesen teljesítik az egészségvédelmi előírásokat.  Az ország legnagyobb vonzereje persze a Vörös-tenger. Partján a kisgyermekes családoktól kezdve a nyugdíjasokig, mindenki megtalálhatja a neki legjobban megfelelő helyet. Van olyan szálloda is, ahol a gyakran visszatérő vendégek tiszteltére nevükkel jelzett fát ültetnek! Bár Egyiptom muszlim ország, tiszteletben tartják a kereszténységet. ut 22 4Sokan keresik fel a Sínai-félszigeten a St. Chatherine kolostort, ahol Mózes meglátta az égő csipkebokrot, most viszont már újdonságokkal is várják az érkezőket. Elkészült és végigjárható a Szent Család útja. Összesen 25 olyan helyszínt egyesít, amelynek emléke kedves az egyiptomi keresztények számára. A 3500 kilométer hosszú útvonal tizenegy kormányzóságon halad keresztül, a Nílus-deltától Felső-Egyiptomig. Az országban úgy tartják: a nemzeti gasztronómia a legjobb nagykövet! Ételeikben hétezer év hagyományait őrzik. Ha pedig már a hagyományoknál tartunk, várhatóan az év végén nyílik Kairóban a Nagy Egyiptom Múzeum, ahol a legcsodálatosabb régészeti kincsek egy helyen lesznek láthatók.

Nyolcvan négyzetméter területen, tíz társkiállító felvonultatásával várta látogatói Szlovákia. Most a megszokott helyszíneken felül, inkább az utazások megszervezése tárgyában kínálnak újdonságokat.ut 22 5 Ilyen például a „Grandmothers traveller” amikor a szülőknek nincs idejük, ezért a nagyszülők utaznak az unokákkal. Könnyebbé válik a kedvencekkel, a kisállatokkal való utazás is. A Szlovák Turisztikai Hivatal vezérigazgatója, Vaclav Mika azt hangsúlyozta, hogy a beutazás korlátozások nélkül lehetséges, nem kell igazolás, teszt, csak akarat – no meg egy kis pénz, hogy megélhessük a szép élményeket. A téli szezon hosszú lesz, a hegyekben még sokáig lehet síelni és a közös történelmünk is sokat segít egymás megismerésében. Nézzünk csak egyetlen területet, ott van a Csallóköz, Európa legnagyobb szárazföldi szigete.

ut 22 6A mesék, vizek és naplementék otthona e hármas névre erősen rá is szolgál. A turisták számára a lehetőségek szigete. A 84 kilométer hosszú, 14 kilométer széles szigeten 225 ezren élnek, de évente sokkal több turista látogatja. Aki a vadregényes tájakat szereti, azok számára ott van a „Kis Csallóköznek” nevezett terület, ahol szinte háborítatlan vadonnal, őserdővel találkozhatunk. Termálvizekben igen gazdag a terület, számos, híres termálfürdő, Nagymegyer, Somorja, Dunaszerdahely, Komárom és Nyárasd található errefelé. A felsorolásból kiemelkedik a Thermal Corvinus Nagymegyer, évente 414 ezer látogató kereste fel. A régió bővelkedik a különféle gasztronómiai és kulturális fesztiválokban, de a múzeumok sem szegények. Dunaszerdahelyen található a kortárs magyar festők és képzőművészek magyarországinál is teljesebb gyűjteménye. Az utazni vágyók eligazodásának megkönnyítésére magyar nyelvű honlap is indult „Hol, Mit?” (https://kdeco.sk) címmel.

ut 22 7Közösen jelent meg a kiállításon a Türk Államok Szervezete. Kirgizisztánról például megtudhattuk: egy kis ország Közép-Ázsiában, de érdemes felkeresni, mert gyönyörű hegyei, hegyi tavai vannak. Az ott eltöltött szabadság felér egy méregtelenítő kúrával a városi emberek számára, akik életük jelentős részét zajban és elektromos szmogban töltik. A hegyek között olyan helyeket találunk, ahol az épületekben a higiéniát és étkezést szolgáló létesítmények vannak, de lakás céljára igazi jurtákat kap a vendég, melyek kizárólag természetes anyagokból készültek. Az országban nagy figyelmet fordítanak a „fenntartható turizmus” megvalósítására. Utazás közben az ősi kultúra számtalan jeleit fedezhetjük fel, a legérdekesebbek mégis a kézműipar termékei, melyek meg is vásárolhatók és szabadon kivihetők az országból. A külföldiek körében a legnépszerűbbek a szőnyegek és a népi hangszerek.

Budapestről elindulva, az autópályán két óra a határig, egy negyedóra kell az átkelés lebonyolítására és máris a Vajdaságban vagyunk. Horgos, Zenta, Magyarkanizsa, Temerin – végig magyarok lakta vidék, ahol még a helyi szerbek többsége is tud magyarul. Aki ide érkezik, úgy érezheti magát, mintha visszament volna látogatóba a saját nagyszüleihez. Olyan közösségbe kerül, ahol tartják még a régi szokásokat. Minden ebéd előtt a 100 év óta hagyományos módon, otthon főzött pálinkát isszák, péntekenként kemencében sült kőttkalács délben az édesség. ut 22 8Megtaláljuk a tipikus magyar ételeket, a folyók mellett a tiszai és a dunai halakat készítik változatos módon, de azt se felejtsük el, hogy az évszázadok alatt a török és a szerb konyha fogásai is meghonosodtak. A burek például része a mindennapi étkezésnek. Látványosságokban sincs hiány. Az Árpád-kori templomokat éppúgy érdemes felkeresni, mint a történelmi csaták helyszínét. A zenatai csata például 1697. szeptember 11-én sorsfordító volt.

Marokkó nemcsak egy társasjáték neve, egy ország is Északnyugat-Afrikában. Arab neve Maghreb, ami nyugatot jelent. Egyike a legbiztonságosabb afrikai államoknak. A vírussal szemben igen hatásosan léptek fel, az egyik legmodernebb oltásközpont itt található és a bűnözés elleni védekezés is igen eredményes. ut 22 9Az arab és iszlám építészet, történelem emlékeivel megismerkedni vágyóknak Marrakes és Fez javasolható. Sok olyan utca van, ahol szamárral igen, autóval nem találkozhatunk – nem férnek be! Essaouira szép tengerpartja az intimebb, kevésbé zajos pihenést kínálja, távol a szállodaláncoktól. Az all inclusive szolgáltatást viszont Agadirban lelheti fel az utazó. A marokkói konyha igen gazdag. Mediterrán ország lévén minden zöldség megterem, amit mi szeretünk, ugyanakkor a keleti – fűszeres, csípősebb – ízek sem hiányoznak. Kulturális szempontból Marokkó elképesztő keverék. Találkozott itt a berber, a zsidó, az arab, a keresztény, a spanyol, a francia és mindezek hatása a mai napig érezhető. Végül egy jó tanács: az ország teájáról is híres, a mentás zöld tea igen finom, de ott óriási mennyiségű cukorral isszák. Ragaszkodjunk hozzá, hogy nekünk ne tegyenek bele annyit. Hozzunk inkább haza, a magyar mézzel keverve megmutatja igazi ízét.

(folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.