2024.április.12. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

EGYÜTT A RÁK UTÁNI ÉLETÉRT

3 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/3023"><img class="image thumbnail" src="/files/images/cancerhazzard.thumbnail.jpg" border="0" alt="Cancer hazard" title="Cancer hazard" width="74" height="100" /></a></span><em><strong>A Magyar Rákellenes Liga immár második alkalommal szervezte meg az ?Együtt a rák utáni életért" kerekasztal konferenciát.</strong></em> <p> 

  cancer hazardA Magyar Rákellenes Liga immár második alkalommal szervezte meg az ?Együtt a rák utáni életért" kerekasztal konferenciát.

 

  cancer hazardA Magyar Rákellenes Liga immár második alkalommal szervezte meg az ?Együtt a rák utáni életért" kerekasztal konferenciát.

 

A megbeszélések során mindig kijelölik a betegszervezetek számára a következõ idõszak céljait és az azok eléréséhez szükséges cselekvési programot, és ezúttal fontos cél a reformfolyamat többi résztvevõivel történõ egyeztetés is.

Hazánkban zajlik az egészségügyi ellátás és ezen belül az onkológiai ellátás reformja, a kormányzati célkitûzések hatékonyabb elérése érdekében a rákbetegek magyarországi civilszervezetei cselekvõen kívánnak részt venni a folyamatban.

Ennek segítésére a rákbetegek civil szervezetei 2005 szeptemberében rendezték meg az Elsõ Kerekasztal megbeszélést a kormányzat és az onkológiai szakma képviselõi részvételével, hogy lerakják ezen közös program mérföldköveit, amely 10 év alatt 10 százalékkal tervezi csökkenteni a rákbetegség halálozási statisztikáját. Az elsõ 2 év eltelt, még további 8 év áll elõttünk…

A Második Kerekasztal célja a reformfolyamat többi résztvevõivel történõ egyeztetés az elsõ megbeszélés óta bekövetkezett változások és reformok hatásáról, illetve a civil szervezetek jelenlegi legégetõbb kérdéseirõl, valamint kijelölni a feladataikat. A mostani Kerekasztal megbeszélés feladata megállapodni, a civil szervezetek aktív és folyamatos együttmûködése érdekében, az év folyamán szükséges változtatásokról is.

Fontos leszögezni, hogy a Kerekasztal megbeszélés nem politikai fórum, és nem ad helyt semmi másnak, mint egy, a betegszervezetek tevékenységére vonatkozó aktív, kormányzati ciklusokon átívelõ, hosszú távú program létrehozásának. A megbeszélések célja annak kimunkálása, hogy a témában dolgozó civil- és betegszervezetek hogyan tudják a leghatékonyabban elõsegíteni a daganatos betegek túlélésének maximalizálását és a gyógyulás utáni minõségi élet folytatását.

A fentiek értelmében, a Kerekasztal felszólalásra is felkért meghívottjai a témában érintett legfontosabb szakmai szervezetek (pl.: Sugárterápiás és Onkológiai Szakkolégium, Országos Onkológiai Intézet, SE Radiológiai és Onkoterápiás Klinika, Országos Tisztifõorvosi Hivatal) vezetõi.

A felsoroltakon kívül számos további érintett szakma – pl.: gyógyszerészek, orvos-jogászok – képviselõi, valamint állami hivatalok – pl.: OEP, Országgyûlés Egészségügyi Bizottsága – is meghívást kaptak.

A kitûzött hosszú távú cél csak a civil szféra minden aktív szereplõje együttmûködésével érhetõ el, így a kezdeményezõ Liga további kilenc onkológiai jellegû témákkal foglalkozó betegszervezetet – közte az ILCO-t és a Rákbetegek Országos Szövetségét – vont be a cselekvési program kialakításába.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.