2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

?A technokrata rejtvényszavak ideje már a múlté.” – a SOA mint lehetõség

6 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/3021"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Scheer_Foto_300dpi.thumbnail.jpg" border="0" alt="Prof. Dr. August-Wilhelm Scheer az IDS Scheer Gmbh alapítója, a Bitkom elnöke" title="Prof. Dr. August-Wilhelm Scheer az IDS Scheer Gmbh alapítója, a Bitkom elnöke" width="70" height="100" /></a></span>  <p><em>Az IT témájában megjelenõ publikációk hemzsegnek a SOA (szolgáltatás központú architektúra)-tól, de úgy tûnik az üzleti világ menedzsereit kevésbé érdekli az új IT koncepció. </em></p><p><em> 

prof. dr. august-wilhelm scheer az ids scheer gmbh alapítója,  a bitkom elnöke 

Az IT témájában megjelenõ publikációk hemzsegnek a SOA (szolgáltatás központú architektúra)-tól, de úgy tûnik az üzleti világ menedzsereit kevésbé érdekli az új IT koncepció.

 

prof. dr. august-wilhelm scheer az ids scheer gmbh alapítója,  a bitkom elnöke 

Az IT témájában megjelenõ publikációk hemzsegnek a SOA (szolgáltatás központú architektúra)-tól, de úgy tûnik az üzleti világ menedzsereit kevésbé érdekli az új IT koncepció.

 

Mi az álláspontja ezzel kapcsolatban az IDS Scheer igazgatótanácsának errõl kérdéztük az alapítót: Prof. Dr.  August-Wilhelm Scheer-t:

Az IT önmagától és önmagában elveszítette korábbi csillogását. A technokrata rejtvényszavak ideje már a múlté. Ma a technológiák kötelessége, hogy közvetlen hasznukat mutassák meg az informatikai vezetõknek, vagy a költségeket jóváhagyó vezetõknek. A SOA hasznossága a gyorsabb alkalmazás-fejlesztésben rejlik, de nem ez a legmegkapóbb része az egész koncepciónak. Az innovatív, új üzletmodellek már sokkal érdekesebb lehetõségeket rejtenek.

Vagyis mi a SOA nyújtotta újdonság?

A SOA elvei egyáltalán nem számítanak újnak. Évtizedek óta cél a szoftverek modularizálása és újra-hasznosíthatóságának elérése, hogy mûködési és költséghatékonyságuk javuljon. A SOA sikere azért is biztosított, mert a legnagyobb gyártók, mint az SAP, IBM, Microsoft és az Oracle a különbözõ technológiák összekapcsolásával (mint a workflow, portálok, és az EAI- vállalati alkalmazásintegráció) "folyamat platform" néven már integrálják ezeket az eljárásokat. A szoftvert szolgáltatásokra bontják, melyeket aztán a platformok segítségével gyûjtenek egybe ismét. Ez paradigmaválást okoz a szoftverfejlesztésben, s ez illeszkedik a Web 2.0 által képviselt trendbe: Elmozdulunk az alkalmazás-központú szoftverkialakítástól a felhasználó-központú szoftverkörnyezet felé. A felhasználó maga is aktívan részt vehet a szoftverfejlesztésben.

S ebbõl új üzleti modellek alakulnak ki? 

A múltban a merev alkalmazások koncepciója akadályozta a cégek kreativitását. Az operatív üzleti modellekben és folyamatokban bekövetkezett legkisebb változás is magasra rúgó IT költségeket eredményezett. A SOA jelentõsen rugalmasabb lehetõségeket kínál új üzleti modellek megvalósítására.

Például?

Az üzleti modellt három összetevõje határozza meg: mit szállítok, hogyan teszem azt és kinek? Számos üzletmodell, fõleg a nagyméretû vállalkozások esetében, a nagyközönség néhány tömegtermékkel való kiszolgálására épül. Vannak azonban piaci rések, melyek lefedése jó befektetés lehet, specializált termékskálával és testre szabott ellátási folyamat-koncepcióval – egyes kiemelt szegmensek számára. Ezt hívják a piacon az új üzleti korszaknak. (The Long Tail) A zeneiparban például, a popzene a legnagyobb piac, s a fõ beszállítók markában van, míg a dzsessz, komolyzene, és az experimental (kísérleti) zene kevesebb rajongót tudhat magáénak, õket ezért kisebb, specializált zenemûkiadók szolgálják ki. A SOA segítségével ezek a speciális üzleti folyamatok is könnyebben elérhetõk és megvalósíthatók lesznek, amit az eddig tömegtermékre koncentráló fõ piaci szereplõk is biztosan érdekesnek találnának.

A SOA segítségével a nagy gyártók is költséghatékonyan tudnának bekapcsolódni ezen piaci szegmensbe?

Igen, sõt, segítségével felhasználhatják a nagy volumenû üzletágaikban szerzett tapasztalataikat a kisebb szegmens fejlesztésére. Nagy elõny, hogy a SOA segítségével bármelyik cég rugalmasan tudja szállítási folyamatait változtatni, vagy könnyedén kiszervezheti például az alsóbb szintû munkafolyamatokat. A szoftvergyártók a SOA elõnyeit abban látják, hogy precíz megoldást kínálhatnak, mindezt egyedi igényekre szabva, hiszen funkcióik variálhatósága végtelen.

Az a sejtésem, hogy az újonnan jövõk forradalmi megoldásokkal a zsebükben érkeznek.

Hogyan lesznek képesek az IT menedzserek a SOA-t, mint mérföldkövet a 2.0 típusú vállalkozásoknak prezentálni?

Mindenekelõtt meg kell tanulniuk üzleti folyamatokban és nem technológiában gondolkodni. A SOA – a lehetõségek platformja, hasonlatos egy új autóipari technológiához, a hibrid hajtómûhöz: ez lesz az alap az új jármûvek számára. Az IT -szolgáltatóknak az az

 elsõdleges feladatuk, hogy megmutatassák az üzleti világnak a SOA-ban rejlõ lehetõségeket.

Különösen csodálatra méltó az a tény, hogy az SOA segítségével az IT interfészek száma 1000-rõl 100-ra csökkenthetõ, de az ilyen részletkérdések gyakran csupán az IT specialistáknak érdekesek.

Az igazgatósági tanácsot csak az érdekli, hogyan tud az eljárás új piaci szegmenst nyitni, s miképp képes a piaci bevezetés idõszakát lerövidíteni. Rá kell világítanunk, hogy a SOA ezt az elvárást is ki tudja szolgálni.

Specifikus SOA üzleti modell-példák nélkül ez nem könnyû feladat!

Sajnos a kezdeti idõszakban nehéz felismertetni az új technológiában rejlõ potenciált. Annak idején a Deutsche Telekom munkatársainak is nehéz perceket okozott, mikor meg kellett magyarázniuk, hogy miért készek akár milliárdokat ölni UMTS-licenszekbe, mikor azokat elárverezték. Ma birtokukban található egy óriási UMTS-technológiára épülõ növekvõ piac, mint például a mobil televíziózás, zenetelefonok, és video-telefonálás. Nagyon elõrelátónak és innovatívnak kell tehát lenni, hogy az új üzleti lehetõségeket idõben érzékelni tudjuk.

Az IDS Scheer szoftver- és tanácsadó cég üzleti folyamatmenedzsment megoldásokat fejleszt a vállalatok és közszolgálati szektor szereplõi számára. Az IDS Scheert 1984-ben Prof. Dr.  August-Wilhelm Scheer alapította, jelenleg mintegy 70 országban 6000 ügyfelet szolgál saját divíziói, valamint partnerei hálózatán keresztül. Az IDS Scheer csoport a 2005-ös üzleti évben több mint 318 millió euró forgalmat ért el. Világszerte mintegy 2700 embert foglalkoztat, az IDS Scheer Németországban a Frankfurti Tõzsde TecDAX listán jegyzett.

Az IDS Scheer Hungária Kft. 2002 óta szereplõje a Magyarország vezetési tanácsadási piacának. Számos hazai nagyvállalatnál jelen van (MOL Nyrt., AUDI Hungária Motor Kft., ELMÛ Rt., Lombard Leasing, stb.) a folyamatmenedzsment és -optimalizálás, az SAP vállalatirányítási rendszerek, az archiválás és vállalati tartalomkezelés területén. A cég a kis- és középvállalatok számára testreszabott, költséghatékony IT rendszerbevezetést és tanácsadást kínál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.