2024.június.21. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sigma SD14 – Új digitális gépváz

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/3018"><img class="image thumbnail" src="/files/images/SD14%201.thumbnail.jpg" border="0" alt="Foveon SD 14" title="Foveon SD 14" width="100" height="71" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Foveon SD 14</strong></span></span>Új, Foveon X3 technológiával készített gépvázat jelentetett meg az idei szezonra a Sigma. A korábban elsõsorban objektívjeirõl és vakuiról ismert cégnek ez már a harmadik professzionális gépváza, mely többek között 14 megapixeles képek készítésére is alkalmas.</p><p>

foveon sd 14Foveon SD 14Új, Foveon X3 technológiával készített gépvázat jelentetett meg az idei szezonra a Sigma. A korábban elsõsorban objektívjeirõl és vakuiról ismert cégnek ez már a harmadik professzionális gépváza, mely többek között 14 megapixeles képek készítésére is alkalmas.

foveon sd 14Foveon SD 14Új, Foveon X3 technológiával készített gépvázat jelentetett meg az idei szezonra a Sigma. A korábban elsõsorban objektívjeirõl és vakuiról ismert cégnek ez már a harmadik professzionális gépváza, mely többek között 14 megapixeles képek készítésére is alkalmas.

Napjainkban a ?hétköznapi felhasználók" közül is egyre többen vásárolnak korábban csak profik számára elérhetõ tükörreflexes digitális kamerát. Ezen a piacon a viszonylag új belépõnek számító, objektívjeirõl és vakuiról azonban régóta ismert Sigma a közelmúltban adta ki SD14 típusjelû, sorrendben harmadik kameráját.

foveaon sd 14Foveon SD 14A készülék legfontosabb, a konkurenciától eltérõ tulajdonsága az érzékelõ lapka. A mezõnyben egyedüliként a váz ugyanis Foveon X3-as szenzorra dolgozik. Ennek legjellemzõbb tulajdonsága, hogy ellentétben minden más megoldással, a Foveon technológia minden egyes pixelen minden szín adatát rögzíti, míg a többi gép egy pixelen csak egy szín rögzítésére képes. Így a Sigma SD14-el készült képek a tesztek tanúsága szerint is zajmentesebbek és tisztábbak.

Természetesen az SD14-et nem csak érzékelõ lapkája miatt érdemes használni. A készülékhez több mint 40 különbözõ Sigma objektívet lehet csatlakoztatni, melyek között tele-, halszem, makro és nagy látószögû objektívek egyaránt akadnak. A leendõ, professzionális vagy ?félprofi" felhasználók az ötpontos autofókusz érzékelõt, és a speciális porvédõt is nagyra értékelik majd, miként a kezelõgombok újfajta, minden eddiginél egyértelmûbb elrendezését is. A váz tetején elhelyezett, háttér-világításos LCD kijelzõ folyamatosan tájékoztat a legfontosabb jellemzõkrõl, úgymint mérési mód, akkumulátor üzemidõ, a még elkészíthetõ felvételek száma, felbontás, stb. A fókuszsíkban elhelyezett, kifejezetten digitális felhasználásra fejlesztett zárszerkezet több mint százezer expozíciót biztosít.

A készülék számtalan további ínyencséggel várja a fotósokat. A tükörrögzítõ mechanizmus felemeli a tükröt, és így megelõzi a zár kioldásánál annak felcsapódása során létrejövõ vibrációt. Ez csökkenti a fényképezõgép rázkódását, ami különösen makró felvételeknél, nagy gyújtótávolságú objektívek használatánál és tudományos munkánál hasznos. Az opcionálisan beszerezhetõ távvezérlõ vagy vezetékes kioldó használatával szintén csökkenthetõ a fényképezõgép bemozdulásának kockázata.

Foveon X3 képérzékelés

 

A Foveon X3 közvetlen képérzékelõ a képérzékelõ pontok három elkülönített rétegébõl áll, amelyeket szilíciumba ágyaznak be.

Mivel a szilícium a különbözõ hullámhosszúságú fényeket eltérõ mélységben nyeli el, minden réteg más-más szín érzékelésére alkalmas.

Ennek eredményeképpen csak a Foveon X3 közvetlen képérzékelõ fogja fel a vörös, zöld és kék fényt minden egyes képpontban.

Mozaik képérzékelés

 

A hagyományos rendszerekben színszûrõket alkalmaznak a képérzékelõ pontok egy rétege elõtt mozaik mintába rendezve.

A szûrõk csak egyféle hullámhosszú – vörös, zöld vagy kék – fényt engednek át minden pixel helyén, egyetlen szín érzékelését téve lehetõvé.

Ennek eredményeképpen a mozaik érzékelõk csak a vörös és kék fény 25, a zöldnek pedig csak 50 %-át érzékelik.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.