2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

?Együtt élni a tüdõrákkal, jobb életet? – meghívó beteg-orvos találkozóra a tüdõrák betegek érdekében

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/1511"><img class="image thumbnail" src="/files/images/tudorak.thumbnail.jpg" border="0" alt="Ilyen a tüdõrák röntgeképe" title="Ilyen a tüdõrák röntgeképe" width="100" height="100" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Ilyen a tüdõrák röntgeképe</strong></span></span>  <p>A Magyar Rákellenes Liga Tüdõrákbeteg Szekciójának a szervezésében kerül megrendezésre, ahol várják az érintetteket.A részvétel természetesen ingyenes!</p><p>Idõpont: 2007 május 19-én 10-14 óra</p><p>Helyszín: Westend Hilton Hotel bálterme</p><p>

ilyen a tüdõrák röntgeképeIlyen a tüdõrák röntgeképe 

A Magyar Rákellenes Liga Tüdõrákbeteg Szekciójának a szervezésében kerül megrendezésre, ahol várják az érintetteket.A részvétel természetesen ingyenes!

Idõpont: 2007 május 19-én 10-14 óra

Helyszín: Westend Hilton Hotel bálterme

ilyen a tüdõrák röntgeképeIlyen a tüdõrák röntgeképe 

A Magyar Rákellenes Liga Tüdõrákbeteg Szekciójának a szervezésében kerül megrendezésre, ahol várják az érintetteket.A részvétel természetesen ingyenes!

Idõpont: 2007 május 19-én 10-14 óra

Helyszín: Westend Hilton Hotel bálterme

A világon és Magyarországon is óriási fejlõdés következett be a daganatos betegségek gyógyításában az elmúlt évtizedekben. Ma már az ilyen betegségek több, mint a felét képes az orvostudomány meggyógyítani. Hazánkban különösen nagy népegészségügyi problémát jelentenek a daganatos betegségek, s közülük is kiemelkedik a tüdõrák. Sajnálatos tény, de Magyarország a tüdõrákos halálozás vonatkozásában az elsõ a világon. Évente mintegy nyolcezren halnak meg ebben a betegségben, legtöbben a daganatos betegségek közül.

Különösen tragikussá teszi ezt a tényt az, hogy a tüdõrák kiváltó oka ismert, ez a dohányzás. Minden tíz betegbõl kilenc a dohányzása miatt lett beteg. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy tíz betegbõl kilenc elkerülhette volna a betegséget, ha nem dohányzott volna. Fontos, hogy az egész lakosság tudatában legyen annak, hogy általában, de a tüdõrák esetébe különösen igaz az, hogy a betegségek megelõzése nem az egészségügyön múlik, hanem jelentõs részben a lakosság egészséges életmódján. Speciális szakrendeléseken, a tüdõgondozókban megfelelõ gyógyszeres, vagy gyógyszer mentes leszokás támogatási módszerek állnak a dohányosok rendelkezésére.

A tüdõrák esetében a gyökeres sebészi operáció jelenti a gyógyulás igazi esélyét, ezért mindent meg tenni annak érdekében, hogy ha már kialakult a betegség, akkor minél korábban fedezzék azt fel. Erre nálunk esélyt jelent, ha a legnagyobb tüdõrák kockázatú csoport, a 40 évesnél idõsebb dohányosok évente elmennek tüdõszûrésre.

A rendezvény címe, ?együtt élni a tüdõrákkal jobb életet" is jelzi azt, hogy azok számára is van esély az életre, akiket a betegség kiterjedtebb volta, vagy egyéb ok miatt már nem lehetett megoperálni. Esélyt kaphatnak a túlélésre a sugárterápiában, korszerû kemoterápiában részesülõk is. Szükség esetén megfelelõ készítmények enyhítik az esetleges kellemetlen mellékhatásokat. A beteg biztonságban, jó közérzettel éli mindennapi életét.

Sajnos elõfordul, hogy nem lehet teljesen elpusztítani a daganatsejteket, s bizonyos idõ elteltével a daganat ismét növekedni kezd. Ezekben az esetekben is van remény.

Gyógyszeres kezelések új, napjainkban már elérhetõ fajtája a célzott biológiai terápia. Ez a daganatsejtek növekedéséhez szükséges biológiai folyamatok gátlása útján ható kezelés, amely a daganatsejtek túlélésében, szaporodásában és metasztázis (áttét)  képzésében igazoltan fontos szerepet játszó ún. specifikus jelátviteli folyamatokat befolyásolja. A célzott biológiai terápia ma a kiterjedt stádiumú, elõrehaladott nem kissejtes tüdõrákok egy részének kezelését teszi lehetõvé. Az eddigi jó eredmények azzal kecsegtetnek, hogy az elõrehaladott stádiumú tüdõrákok esetében is a betegek egy részénél elérhetõvé válik a daganat felismerését követõen az eddiginél hosszabb, jó életminõséget biztosító élet.

Ezeknek a gyógyszereknek mellékhatásai általában enyhék, jól kezelhetõek és eltérnek a kemoterápiák által kiváltottaktól

Az ?együtt élni a tüdõrákkal, jobb életet" azt is jelenti, hogy ha a betegség, vagy a különbözõ kezelések miatt panaszai lennének a betegnek, lehetõsége van az orvosoknak arra, hogy segítsenek. A fáradtság, a fájdalom, a nehézlégzés, vagy köhögés olyan tünetek, amelyeket nem kell tûrni, csökkenteni, vagy akár szûntetni lehet azokat.

A Magyar Rákellenes Liga több, mint egy évtizedes tevékenysége élõ példája annak, hogy az egészségügyi dolgozók mellett, azokat segítve milyen nagy szerepe lehet a civil szervezeteknek, a beteg szervezeteknek.

A tüdõrák betegek szervezete a jövõben a Rákliga szekciójaként szeretné folytatni tevékenységét. Szeretnénk az egész társadalom, az egészséges emberek figyelmét felhívni a tüdõrák népegészségügyi  fontosságára, a dohányzás leszokás, a korai felfedezés jelentõségére.

A betegeknek és hozzátartozóiknak ismerniük kell a lehetséges legkorszerûbb kezelési módokat, s ahhoz hozzá is kell, hogy jussanak.

A betegek bármilyen  kérdéssel fordulhatnak a szervezethez. A betegekkel, a betegséggel kapcsolatos feladatok csak részben hárulnak az egészségügyi dolgozókra, az nagyrészt civil szervezetekre, a társadalom különbözõ csoportjaira  támaszkodik, hiszen e nélkül a kitûzött célokat sokkal nehezebb megvalósítani.

A beteg-orvos találkozó keretében lehetõség lesz arra, hogy a szakma legnevesebb mûvelõivel találkozzanak a betegek, hozzátartozóik, vagy az érdeklõdõk, akár hozzájuk intézve a kérdéseiket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.