2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elektronikus aláirással elektronikusan is teljesíthetõ egyes, a tõkepiaci törvény által elõírt közzétételi kötelezessége a váll

6 perc olvasás
<font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"> </font></font></font> <p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"><font face="Times New Roman" size="3" color="#000000"><span class="inline left"><a href="/node/209"><img class="image thumbnail" src="/files/images/netlock_logo1.thumbnail.gif" border="0" alt="Netlock logo" title="Netlock logo" width="87" height="100" /></a> </span>Újabb lendületet kapott a magyarországi hiteles elektronikus ügyintézés fejlõdése, mivel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elektronikus közzétételi lehetõséget biztosít a tõkepiaci törvény által elõírt közzétételi kötelezettség teljesítésére. Ehhez a hitelesítést forgalmazó cégek is alkalmazkodnak. Üdvözlendõ, hogy ezúttal NEM a kínlódó kisvállalkozókat és kisembereket boldogítják, hanem ott és abban a piaci szegmensben jeletkeznek, ahol ennek helye van.</font></p><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"> </font></font></font><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"> 

 

netlock logo Újabb lendületet kapott a magyarországi hiteles elektronikus ügyintézés fejlõdése, mivel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elektronikus közzétételi lehetõséget biztosít a tõkepiaci törvény által elõírt közzétételi kötelezettség teljesítésére. Ehhez a hitelesítést forgalmazó cégek is alkalmazkodnak. Üdvözlendõ, hogy ezúttal NEM a kínlódó kisvállalkozókat és kisembereket boldogítják, hanem ott és abban a piaci szegmensben jeletkeznek, ahol ennek helye van.

  

 

netlock logo Újabb lendületet kapott a magyarországi hiteles elektronikus ügyintézés fejlõdése, mivel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elektronikus közzétételi lehetõséget biztosít a tõkepiaci törvény által elõírt közzétételi kötelezettség teljesítésére. Ehhez a hitelesítést forgalmazó cégek is alkalmazkodnak. Üdvözlendõ, hogy ezúttal NEM a kínlódó kisvállalkozókat és kisembereket boldogítják, hanem ott és abban a piaci szegmensben jeletkeznek, ahol ennek helye van.

   

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egy olyan elektronikus nyilvánosságra hozatali rendszert indított el, amely lehetõséget biztosít a tõkepiacról szóló törvény alapján bejelentésre kötelezettek számára, a Tõkepiaci törvényben meghatározott közzétételeik interneten keresztül történõ hiteles és biztonságos feltöltésére, valamint a PSZÁF által mûködtetett honlapon (www.kozzetetelek.hu ) való ingyenes megjelenésre. A hazai elektronikus ügyintézés piacán jelentõs tapasztalatokkal rendelkezõ NetLock Kft. fontosnak tartja a PSZÁF ez irányú törekvéseit, mivel nagymértékben hozzájárulnak a hiteles elektronikus ügyintézés hazai fejlõdéséhez, elterjedéséhez. A hitelesítés-szolgáltató vállalat a rendszerhez csatlakozni kívánó szervezetek részére összeállított egy speciális ún. Tõkepiaci csomagot, amely tartalmaz minden a közzétételek hitelesítéséhez szükséges elemet. Az új rendszer használatának fõ elõnye, hogy a közzétételre kötelezett vállalatok jelentéseiket gyorsan, egyszerûen, jelentõs megjelenítési, nyomtatási és postaköltséget megtakarítva, interneten keresztül tölthetik fel a PSZÁF nyilvános felületére, mellyel egyidejûleg teljesítik a Felügyelet felé fennálló tájékoztatási kötelezettségüket is.

  netlock

?Vállalatunk több mint egy évtizede támogatja a hiteles elektronikus ügyintézés elterjedését és az annak technológiai alapját jelentõ nyilvános kulcsú infrastruktúra (PKI) fejlõdését, ezért a PSZÁF új elektronikus rendszerének elindítását nagyon fontosnak tartjuk? – mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezetõ igazgatója. ?Véleményünk szerint az elektronikus közzétételi lehetõség és adatszolgáltatás megteremtésével a vállalatok számára jelentõsen felgyorsul és leegyszerûsödik a közzététel folyamata, a munkavégzés pedig biztonságossá és hatékonyabbá válik, mivel az elektronikusan beküldött adatok bármikor könnyedén ellenõrizhetõk és visszakereshetõk? – tette hozzá Rózsahegyi.

 

Mindez üdvözlendõ, mert valóban azt a piaci szegmenst kínálja meg õjabb szolgáltatással amelynek VALÓBAN szükséges is van erre. Korábban sajnos evangelizációs küldetésük során mindenütt digitális hitelesítést képzeltek el, még az egyedi állampolgároknál, kisembereknél is. Csak aki benne volt az tudja, milyen élethalálharcok folytak az APEH-Ügyfélkapu elektronikus bevallási rendszer kapcsán, míg végül az ésszerûség gyõzött a maximális biztonságot mutató, de az emberek életét elviselhetelenné bonyolító evangelizációs lobby törekvések felett.

 

Sajnos a cégek képtelenek megérteni, hogy ami biztonságtechnikailag jó, az nem biztos, hogy etikus, vagy gazdaságos és ésszerû. Ezt láthatjuk nagyban a biztonsági üzlet vállalatinal a világpiacon, de kicsiben a hazai informatikai és államigazgatási szektorban egyformán.

 

 

Törvényi szabályozás

 

Az Országgyûlés a tõkepiac fejlõdésének, nemzetközi versenyképessége javulásának elõsegítése, átlátható mûködésének biztosítása, a tõkepiaci szereplõk szabályozásának fejlesztése, a befektetések biztonságának növelése, a befektetõk védelme és a tõkepiac hatékony felügyeletének ellátása érdekében fogadta el a tõkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvényt. A törvény szerint az állampapír kivételével a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírok kibocsátói kötelesek rendszeresen tájékoztatni a nyilvánosságot vagyoni és jövedelmi helyzetük, illetve mûködésük fõbb adatairól. Ezt a tájékoztatást a vállalatoknak éves és féléves gyorsjelentés, valamint éves jelentés formájában kell teljesíteni. A szabályozás alól a helyi önkormányzatok jelentenek kivételt, amelyek nem kötelesek éves és féléves gyorsjelentést készíteni.

  

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az elektronikus aláírásról szóló törvény, az elektronikus aláírással kapcsolatos irányelvek és rendeletek, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (KET) végrehajtására kiadott 193/2005. Korm. rendelet alapján saját forrásból fejlesztette ki elektronikus rendszerét, amelynek funkcióit bõvíteni kívánja a jövõben. A Felügyelet tervei között szerepel a felügyelt intézmények adatszolgáltatási rendszerének modernizálása, azaz a teljes körû, hiteles és biztonságos elektronikus adatszolgáltatást bevezetése, 2008-tól pedig az elektronikus ügyintézés teljes körû bevezetése. Az új rendszer bevezetése sok tõkepiaci szereplõ számára nyújt segítséget, mivel igen széles kört érint. Ide tartoznak a nyilvános értékpapír kibocsátók, az ún. befolyásszerzõ személyek (természetes és nem természetes személyek), a bennfentes személyek (csak a természetes személyek), a befektetési szolgáltatók, az árutõzsdei szolgáltatók, a befektetési alapkezelõk, a kockázati tõkealap-kezelõk, tõkealapok, a befektetési alapok (amelyek nevében a befektetési alapkezelõ jár el), a BEVA, és a tõzsde.

  

?A PSZÁF új adatszolgáltatási rendszere számos elõnye mellett ingyenes közzétételi lehetõséget biztosít a közzétételre kötelezett szervezetek számára, amelyek a Felügyelet nyilvános felületén történõ közzététellel egyidejûleg teljesítik a törvényben meghatározott tájékoztatási kötelezettségüket is? – mondta Nagy Zsolt, a NetLock Kft. PKI tanácsadója. ?A beküldendõ dokumentumok, okiratok, levelek kizárólag elektronikus formában készülnek, kinyomtatásukra nincs szükség, így a vállalatok rengeteg papír-, posta-, és munkaerõ- költséget takaríthatnak meg? – tette hozzá Nagy Zsolt.

  

A tõkepiaci közzétételre kötelezett vállalatok számára a NetLock Kft. egy speciális ún. Tõkepiaci csomagot állított össze, amely tartalmaz minden, a közzétételek hitelesítéséhez szükséges elemet. A csomag használatával a tõkepiaci szereplõk egyszerûen és gyorsan eleget tudnak tenni az adatszolgáltatással szemben támasztott hitelesítésre vonatkozó követelményeknek. A csomag használatának további elõnye, hogy a benne szereplõ tanúsítvány közigazgatási ügyintézésre is alkalmas, amely az elektronikus közzétételi rendszerhez szükséges hitelesítés mellett tökéletesen használható közigazgatási hatósági eljárás során és minden más olyan felhasználási területen, ahol ezt jogszabály megengedi.

  

http://www.netlock.hu/tokepiac.html

www.kozzetetelek.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük