2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

?BÍZNI A ZENE EREJÉBEN? -Schiff András beszél legújabb DVD-jérõl

7 perc olvasás
<font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"><span class="inline left"><a href="/node/199"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Schiff-Andras-03.thumbnail.jpg" border="0" alt="Schiff András" title="Schiff András" width="100" height="76" /></a> </span>A Hungaroton gondozásában jelent meg az a DVD, amelyen Schiff András az Esterházy család szolgálatában állt Joseph Haydn billentyûs hangszerre írt mûveit adja elõ. A mintegy négy óra játékidejû kiadványnak köszönhetõen a mûveket egy koncert részeseiként hallgathatjuk meg Schiff András tolmácsolásában, amelyeket a világhírû zongoramûvész ismertet is. Sõt a kísérõfilmen keresztül betekintést nyerhetünk Haydn és az Esterházy család korába, környezetébe is.</font></font></font><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"> 

schiff andrás A Hungaroton gondozásában jelent meg az a DVD, amelyen Schiff András az Esterházy család szolgálatában állt Joseph Haydn billentyûs hangszerre írt mûveit adja elõ. A mintegy négy óra játékidejû kiadványnak köszönhetõen a mûveket egy koncert részeseiként hallgathatjuk meg Schiff András tolmácsolásában, amelyeket a világhírû zongoramûvész ismertet is. Sõt a kísérõfilmen keresztül betekintést nyerhetünk Haydn és az Esterházy család korába, környezetébe is. 

schiff andrás A Hungaroton gondozásában jelent meg az a DVD, amelyen Schiff András az Esterházy család szolgálatában állt Joseph Haydn billentyûs hangszerre írt mûveit adja elõ. A mintegy négy óra játékidejû kiadványnak köszönhetõen a mûveket egy koncert részeseiként hallgathatjuk meg Schiff András tolmácsolásában, amelyeket a világhírû zongoramûvész ismertet is. Sõt a kísérõfilmen keresztül betekintést nyerhetünk Haydn és az Esterházy család korába, környezetébe is.  

Aranylemez lett a Hungarotonnak az a DVD-je, amelyen ön Bach Angol szvitjeit adja elõ. Azon a korongon szintén ismerteti is a mûveket, mielõtt elõadja azokat. Miért tartja fontosnak, hogy beszéljen is a kompozíciókról?

 

joseph haydn: zongoramûvek kísérõfilm: joseph haydn és az esterházy család) hdvd 322441

 Általános jelenség a világon, hogy ? a könnyen befogadható populáris zenével ellentétben ?egyre kevesebben veszik a fáradságot, hogy közel férkõzzenek az úgynevezett komolyzenéhez. Éppen emiatt egyre fontosabb szerep jut a zenei ismeretterjesztésnek, aminek minden esetben az a célja, hogy segítse ezt a közelférkõzést. A DVD erre kiváló médium, hiszen a menürendszernek köszönhetõen a nézõ/hallgató a maga kedve szerint böngészhet a lemez tartalmában, s õ döntheti el, meghallgatja-e az ismertetõket, vagy sem.  

Miben nyújt többletet a hallgatónak, ha a képernyõn látja is az elõadómûvészt? Gazdagítja a látvány a zenei élményt?

 

  schiff andrásVan, akinek igen, és van, akinek nem; gondoljunk arra, hogy sokan csukott szemmel szeretnek zenét hallgatni. Nekem más élményt jelent, ha látom is a mûvészt. Különösen akkor, ha lemezrõl hallgatom vissza például Szvjatoszlav Richter egyik olyan koncertjét, amin én is jelen voltam. Néha meglepõdöm, és nem értem, miért voltam akkor annyira elragadtatva tõle. Mégsem vádolhatom magamat rossz ítélõképességgel, mert Richter rendkívül erõs kisugárzású mûvész volt, aki körül rögtön megváltozott a levegõ, amint bejött a színpadra. Nos, egy DVD ebbõl a kisugárzásból, az ?itt és most? élményébõl képes valamennyit visszaadni.  

A DVD anyaga a 2003 nyarán rendezett koncerteken készült, éppen azon a helyszínen ? a fertõdi Esterházy-kastély tükörtermében ?, ahol bõ kétszáz évvel ezelõtt ezeknek a mûveknek a nagy része íródott. Mit jelent önnek az eredeti környezet?

 

bach angol szvitek hdvd 32371  Rendkívüli élményt és inspirációt jelent olyan környezetben játszani, amelyben a szerzõ élt és alkotott. Nagy ajándék ez minden esetben.  

Az ön elképzelései szerint milyen a jó koncertfelvétel?  DVD esetében jó koncertfelvétel csak akkor jöhet létre, ha a film készítõi bíznak a zene erejében. Elég gyakran látni olyan filmfelvételeket ? például egy zenekari hangversenyrõl ? amelyen nagyon sûrûn változtatják a kameraállásokat, mert a film készítõi azt hiszik, hogy képileg is érdekessé kell tenni a felvételt. Pedig ha valaki a nézõtéren ül, nem kapkodja ide-oda a fejét! Úgy érzem, a Hungaroton ezen DVD-jének a készítõi kiválóan megoldották ezt a kényes feladatot, és szerény eszközökkel élõ képi világgal kísérik a mûveket, ugyanakkor a kísérõfilmen Fertõd?Eszterháza légkörét is nagy beleérzõ képességgel sikerült bemutatniuk.   

Schiff András ? pályakép

 

domenico scarlatti: 12 szonáta hcd 11806Schiff András ötéves korában kezdte zenei tanulmányait, s nevét hamar megismerte az ország, amikor gyerekként a Ki mit tud? vetélkedõn gyõzelmet aratott.

 

Schiff András a magyar zongorista-triász egyik tagjaként ? Kocsis Zoltán és Ránki Dezsõ mellett ?, Kadosa Pál, Kurtág György és Rados Ferenc növendékeként tanult a budapesti Zeneakadémián. Miután 1979-ben, huszonhat évesen elhagyta Magyarországot, a világ legnevesebb szimfonikus együtteseivel lépett fel. Bernard Haitink vezényletével és a drezdai Staatskapelle Zenekarával rögzítette Beethoven összes zongoraversenyét, Végh Sándor vezényletével és a Camerata Salzburg közremûködésével pedig lemezre vette Mozart valamennyi zongoraversenyét ? ez a felvétel máig etalon értékû.

 

bach: versenymûvek hcd 31695-96 Schiff András gyermekkora óta vonzódik a kamarazenéhez. 1989-tõl 1998-ig mûvészeti vezetõje volt a Salzburg közelében minden évben megrendezett egyhetes kamarazenei fesztiválnak, a Mondsee-i Zenei Napoknak, 1995-ben pedig a svájci Ittingenben alapított fesztivált a világhírû oboistával és zeneszerzõvel, Heinz Holligerrel. 1998 óta a vicenzai Teatro Olimpicóban ?Ommaggio a Palladio? címmel hirdet koncertsorozatot, amelyen a nemzetközileg ismert szólistákból és kamaramuzsikusokból 1999-ben megalapított zenekarával, a Cappella Andrea Barcával is fellépett már. Ezzel az együttessel ? amelynek élén Schiff András már Magyarországon is járt ? rangos fesztiválokon szólaltatják meg Mozart operáit, zongoraversenyeit, Haydn Teremtését és Bach Máté-passióját. (Utóbbi alkotást vezényli majd Schiff András április 6-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén a Mûvészetek Palotájában.)

 

beethoven: zongoramûvek beethoven zongoráján hcd 11885A Kossuth-díjas és számos ország állami kitüntetésével elismert mûvész munkájának fontos részét képezik azok a szólóestek, koncertsorozatok és lemezfelvételek, amelyeken Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert és Bartók kompozícióit szólaltatja meg. 2000-ben a három koncertbõl álló Bach Marathonon adta elõ Bach mûveit a New York-i Carnegie Hallban, s hasonlóan nagyszabású sorozat keretében játszotta el 2004-tõl kezdõdõen Beethoven valamennyi szonátáját több nagyvárosban. (Ezeket az esteket a világhírû mûvészeket foglalkoztató ECM kiadó rögzítette, és adja ki; nemrég jelent meg a sorozat 3. lemeze). Schiff András idén közremûködik a Takács-Nagy Gábor, Tuska Zoltán, Papp Sándor és Perényi Miklós összeállítású kvartett sorozatában, amelyen Bartók összes vonósnégyese között szólaltatja meg a magyar zeneszerzõ legjelentõsebb zongoramûveit Európa több városában.

 

schubert: zongorakettõsök hcd 11941Az ECM-nél rögzítette Janáèek valamennyi zongoramûvét (a lemezhez Kertész Imre írt elõszót), Schumann több kompozícióját, valamint Bach Goldberg-variációit is, amely mûvet a Decca lemezcégnél is felvett. Schiff András még az egykori Teldec kiadó ?színeiben? játszotta lemezre Haydn néhány szonátáját, amely album lelkes fogadtatásban részesült a szakma és a közönség részérõl egyaránt.

 

mozart: zongoraversenyek hcd 32046A Hungarotonnál nemrég megjelent DVD-n azonban részben más szonátákat ad elõ, részben pedig Haydn más billentyûs kompozícióit (például a kivételes szépségû f-moll variációkat) szólaltatja meg. Ezen túl, a DVD-formátum lehetõséget adott a mûvésznek arra, hogy a mûvekrõl megfogalmazott értékes gondolatait ne csak a zenén keresztül, hanem szavakban is megossza a zenebarátokkal.A fent említett kiadók közül Schiff Andrásnak a Hungarotonnal a legrégebbi keletû a kapcsolata (1972 óta készít itt felvételeket), s a magyar kiadónak köszönhetõ, hogy a mûvész fiatalkori felvételei is hozzáférhetõk (a hírnév növekedésével ezek iránt egyre nagyobb az érdeklõdés). Schiff András azonban ma is hû a Hungarotonhoz: a Haydn DVD elõtt nem sokkal jelent meg a Bach Angol szvitjeit tartalmazó DVD, amely máris aranylemez lett.

   Schiff András lemezei a Hungarotonnál (válogatás):  Joseph Haydn: Zongoramûvek(Kísérõfilm: Joseph Haydn és az Esterházy család)HDVD 322441  Bach: Angol szvitekHDVD 32371  Domenico Scarlatti: 12 szonátaHCD 11806 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük