2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Élénkülés a balatoni ingatlanpiacon- A tó körül is egyre inkább a minõség dívik

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/2999"><img class="image thumbnail" src="/files/images/balatonilakás.thumbnail.jpg" border="0" alt="Balaton 2007 Prémium ingatlan projectek - Klikk a képre!" title="Balaton 2007 Prémium ingatlan projectek - Klikk a képre!" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Balaton 2007 Prémium ingatlan projectek - Klikk a képre!</strong></span></span> <p>Az elmúlt 10-15 évben erõs visszaesés volt tapasztalható a balatoni ingatlanpiacon. Ez a tendencia az utóbbi néhány évben megfordulni látszik. A régió vonzerejének lassú, de folyamatos visszaesése megállt, új hazai és külföldi fejlesztõk jelentek meg a térségben. </p><p>

 balaton 2007 prémium ingatlan projectek - klikk a képre!Balaton 2007 Prémium ingatlan projectek – Klikk a képre!

Az elmúlt 10-15 évben erõs visszaesés volt tapasztalható a balatoni ingatlanpiacon. Ez a tendencia az utóbbi néhány évben megfordulni látszik. A régió vonzerejének lassú, de folyamatos visszaesése megállt, új hazai és külföldi fejlesztõk jelentek meg a térségben.

 balaton 2007 prémium ingatlan projectek - klikk a képre!Balaton 2007 Prémium ingatlan projectek – Klikk a képre!

Az elmúlt 10-15 évben erõs visszaesés volt tapasztalható a balatoni ingatlanpiacon. Ez a tendencia az utóbbi néhány évben megfordulni látszik. A régió vonzerejének lassú, de folyamatos visszaesése megállt, új hazai és külföldi fejlesztõk jelentek meg a térségben.

Több meghatározó projekt is kivitelezés vagy tervezés alatt áll, ami azt mutatja, hogy a befektetõk fantáziát látnak a balatoni ingatlanpiacban. Az új ingatlantermékek és szolgáltatásaik – igazodva a fogyasztói igényekhez – a magasabb minõség felé tolják el a kínálatot.

A balatoni ingatlanpiacot eddig nagyrészt a hagyományos ingatlantermékek dominálták. Mostanáig elsõsorban régebben épült családi házakat, nyaralóházakat, kisebb méretû telkeket próbáltak értékesíteni, a kereslet viszont egyre szerényebb lett. A hagyományos termékek minõsége alacsonyabb: elhelyezkedésben, kialakításban, felszereltségben, méretben már nem felelnek meg a jelenlegi kereslet elvárásainak. Egyrészt az ingatlanok a vízparttól távolabb helyezkednek el, leggyakrabban panorámával sem rendelkeznek, a kis telekméret pedig csak korlátozottan teszi lehetõvé a bõvítést (pl. medencével). Másrészt a vásárlás után az új tulajdonosnak gyakran jelentõs összegeket kell a felújításra és az esetleges bõvítésre költenie.

A kereslet most egyre inkább a minõségi irányba tolódik, a vízparti vagy ahhoz közeli helyszínek a legkeresettebbek, az ingatlantermékek közül pedig a magas minõségû, és felszereltségû, szolgáltatásokat (közös medence, kert, biztonsági szolgálat, esetleg saját part, kikötõ) nyújtó projektek népszerûek. Az utóbbi években a piaci szereplõk is megfelelõen reagáltak a változásokra és számos prémium projekt fejlesztése indult meg.

?A térség ingatlanpiaca szerkezeti átalakuláson megy keresztül" – állítja Kiss Zoltán, a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. vezérigazgatója. ?A magánerõs építkezések dominanciája a múlté. A Balaton arculatának formálásában az ingatlanfejlesztõ cégek nagy léptékû beruházásai vették át a vezetõ szerepet. Egyértelmû, hogy ezek a projektek pozitív hatással lehetnek a Balaton-part fejlõdésére, és kihathatnak az egész ingatlanpiacra is."

A fejlesztés célterületei közül továbbra is kiemelkedik Siófok és Balatonfüred, de a befektetõk egyre inkább felfedezik a Budapesttõl távolabbi, nyugat-balatoni régiót is.

A jelenlegi egyik legnagyobb projekt a térségben a Galerius Resort névre keresztelt, 13 milliárd forintos fejlesztés Siófokon. A négy elembõl álló üdülõközpontban a prémium, vízparti apartmanházon kívül termálfürdõ, wellness központ, bevásárló- és szabadidõközpont, jachtclub és kikötõ is helyet kap.  Az SCD-csoport 2007-ben átfogó, 100 milliárdos  értékû turisztikai fejlesztést indított el, melynek része például a siófoki Club218 Apartmanház is. A beruházás eredménye egy hasonlóan exkluzív lakókörnyezet lesz, panorámás lakásokkal, uszodával és wellness részleggel.

Az összesen 228 lakást magában foglaló, kivételes panorámával rendelkezõ siófoki Argo lakópark a legtöbb fejlesztéssel ellentétben – a piac felvevõképességét maximálisan figyelembe véve – több ütemben valósul meg. Az elsõ ütem lakásai már 2003-ban felépültek, a második ütem befejezésére tavaly került sor, és idõközben a harmadik ütem is elindult, melynek során 80 lakás épül majd, 30 és 110 négyzetméter közötti alapterületekkel. Noha a siófoki Aranypart nyugodt és exkluzív környezetben található lakásai már 300 ezer forintos négyzetméterártól megvásárolhatók, a beépített anyagok szigorúan a prémium minõséget képviselik. A vízparton elhelyezkedõ épületek valamennyi lakásából rálátás nyílik a Balatonra, s a felsõbb szintekrõl teljes szélességben látható az északi part. A kedvezõ ár mellett az is sokat nyomhat a latba a vásárlóknál, hogy a projektbe pénzintézeti oldalról bekapcsolódó Hypo Alpe-Adria Leasing az ingatlanok vevõoldali finanszírozásánál is támogatást biztosít.

Az aktuális fejlesztések sorában szintén megemlítendõ a CIB Ingatlanlízing Zrt. több, mint 5 milliárd forintos apartmanpark beruházása Balatonlellén. A déli parton épülõ komplexumban közel 16 ezer négyzetméteres területen 153 lakás kap helyet, s emellett jachtklubot és 160 férõhelyes vitorláskikötõt is építenek. Az apartmanok négyzetméterára eléri az igen magasnak számító 800 ezer forintos szintet. Fentiek mellett a Club Aligát megvásároló SBI Hungarynek is nagyszabású tervei vannak újonnan megszerzett ingatlanjával.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.