Andrew BertieAndrew BertieFebruár 7-én elhunyt Andrew Bertie, a Máltai Lovagrend nagymestere. Az új elöljáró megválasztásáig Giacomo della Torre a rend vezetője.

Andrew BertieAndrew BertieFebruár 7-én elhunyt Andrew Bertie, a Máltai Lovagrend nagymestere. Az új elöljáró megválasztásáig Giacomo della Torre a rend vezetője.

Andrew Bertie volt az első angol, akit a rend 900 éves történetében megválasztottak nagymesternek. 1929-ben született, Oxfordban és a Londoni Egyetemen tanult, öt nyelven beszélt. Katonai szolgálata letöltése után pénzügyi újságíróként dolgozott London bankközpontjában, a City-ben. 1956-ban lett a Máltai Lovagrend tagja, 1981-ben tette le szerzetesi fogadalmait. 1988-ban választották meg nagymesterré.

A renden belül számos változtatást hozott. Modern megközelítést honosított meg a humanitárius programokat illetően, növelte a tagok számát, kiszélesítette a szegények és szükséget szenvedők megsegítésének lehetőségeit. Nemzetközi konferenciákat szervezett a rend humanitárius stratégiáinak fejlesztése érdekében és ösztönözte a renden belül a nagyobb spirituális elkötelezettséget a betegek és a szegények támogatására, valamint a keresztény alapelvek szerinti példaértékű élet terén. Modernizálta a rend belső felépítését és irányítását is.

Élete során hat város nevezte ki díszpolgárává, több alkalommal kapott díszdoktori címet, valamint munkáját a Szentszék is kitüntetéssel ismerte el.

A Szentatya Giacomo della Torre-nak, a rend ideiglenes vezetőjének küldött táviratában osztozik az Andew Bertie halála okozta fájdalomban. Részvétét fejezi ki és megemlékezik a kultúra hiteles emberének tevékenységéről és nagylelkű elkötelezettségéről magas pozíciójában különösen a szükséget szenvedők iránt. A Szentatya táviratában utal a Máltai Lovagrend nagymesterének az egyház iránti szeretetére és az evangéliumi alapelvekre vonatkozó tanúságtételére. Végül XVI. Benedek örök békéért fohászkodik az elhunyt lelke számára és vigaszt nyújtó apostoli áldását küldi a rend minden tagjának.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük