2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elhunyt II. Alekszij pátriárka

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/20816"><img class="image thumbnail" src="/files/images/alekszijII.thumbnail.jpg" border="0" alt="II, Alekszij" title="II, Alekszij" width="69" height="100" /></a><span style="width: 67px" class="caption"><strong>II, Alekszij</strong></span></span>II. Alekszij, Moszva és egész Oroszország pátriárkája életének 79. évében december 5-én a reggeli órákban elhunyt. A pátriárka 1990 óta állt a több millió hívőt számláló Orosz Ortodox Egyház élén. Hivatali idejének legfőbb feladata az egyház felépítése volt a hetven évig tartó kommunista rezsim után. Az orosz állammal való kapcsolatok a kezdeti nehézségek után Putyin elnök hivatalba lépésével javultak.</p><p>

ii, alekszijII, AlekszijII. Alekszij, Moszva és egész Oroszország pátriárkája életének 79. évében december 5-én a reggeli órákban elhunyt. A pátriárka 1990 óta állt a több millió hívőt számláló Orosz Ortodox Egyház élén. Hivatali idejének legfőbb feladata az egyház felépítése volt a hetven évig tartó kommunista rezsim után. Az orosz állammal való kapcsolatok a kezdeti nehézségek után Putyin elnök hivatalba lépésével javultak.

ii, alekszijII, AlekszijII. Alekszij, Moszva és egész Oroszország pátriárkája életének 79. évében december 5-én a reggeli órákban elhunyt. A pátriárka 1990 óta állt a több millió hívőt számláló Orosz Ortodox Egyház élén. Hivatali idejének legfőbb feladata az egyház felépítése volt a hetven évig tartó kommunista rezsim után. Az orosz állammal való kapcsolatok a kezdeti nehézségek után Putyin elnök hivatalba lépésével javultak.

A Vatikánban szomorúsággal és megdöbbenéssel fogadták Alekszij pátriárka halálhírét – közölte a Keresztény Egység Elősegítésének Pápai Tanácsa.

A pátriárka és a magyar egyház kapcsolatának fontos állomásaként Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készülve, a nemzet lelki megújulásáért kezdett imaév keretében 2006 februárjában levelet küldött II. Alekszij Őszentségének, amelyre a pátriárka válaszolt.

II. Alekszij Moszkvában fogadta Erdő Péter bíborost 2007 júniusában, Magyarország prímása pedig az Orosz Ortodox Egyháznak ajándékozta Szent István király ereklyéjének egy részét.

II. Alekszij pátriárka éltrajza
II. Alekszij (világi nevén Alekszej Mihajlovics Rüdiger) 1929. február 23-án született papi családban. Gyermek- és ifjúkorát Tallinban töltötte, ahová apja az októberi fordulat után emigrált. A 30-as évek végén szüleivel két zarándoklatot tett a Ladoga-tó környéki Valaam monostorba. Ezek a zarándoklatok meghatározták későbbi szellemi útját.

Kisgyermek korától fogva ministrált a templomban. Lelkiatyja, Ioann Bogojavlenszkij protoijerej volt, aki később Izidor néven Tallin és egész Észtország püspöke lett.
1949-ben elvégezte a Leningrádi Teológiai Szemináriumot, 1953-ban pedig a Teológiai Akadémiát.
1950 áprilisában pappá szentelték, Észtországban szolgált, majd Jihvi város Úrjelenése-templomának elöljárójává nevezték ki.

1957-1959 között a tartui Nagyboldogasszony székesegyház elöljárója és a tartui járás esperese.
1958-ban protoijerej rangot kap.
1959-1961 között a Tallini Egyházmegye tartu-viljandiai kerületének esperese.

1961 márciusában a moszkvai Szentháromság Lavrában szerzetessé nyírják. 1961 szeptemberében Tallin és egész Észtország püspökének nevezik ki.
1961-1964 között a Moszkvai Patriarkátus Külső Egyházi Kapcsoltok Osztályának helyettes vezetője.
1964 júniusában érseki rangra emelik és a Szent Szinódus állandó tagjává válik.
1964-1986 között a Moszkvai Patriarkátus hivatalának vezetője, 1965-től a Szent Szinódus Oktatási Bizottságának elnöke.

1968 februárjában metropolita címet kap.

1986-1990 között leningrádi és novgorodi metropolita, egyúttal továbbra is irányítja az észtországi egyházmegyét.

1990. június 7-én Pimen pátriárka utódaként a helyi zsinat Moszkva és egész Oroszország pátriárkájává választja. II. Alekszij a 15. orosz pátriárka volt a Moszkvai Patriarkátus megalapítása óta.

1994-ben Magyarországra látogatott.

2004 márciusa óta a FÁK Vallásközi Tanácsának társelnöke volt.

Számos tudományos és társadalmi címet kapott, egyháztörténészként is működött. Több mint 450 teológiai és egyháztörténeti művet, cikket írt.

Forrás: www.Szimandron.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.