2023.január.28. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az esztergomi prímási palota története

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/20819"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Erdő%20Péter.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Esztergomban, a Szent Adalbert Központban mutatták be december 6-án <em>Az esztergomi prímási palota története </em>című kötetet. A könyvbemutatón Erdő Péter bíboros köszöntötte a jelenlévőket. </p><p>

erdő%20péter.thumbnailEsztergomban, a Szent Adalbert Központban mutatták be december 6-án Az esztergomi prímási palota története című kötetet. A könyvbemutatón Erdő Péter bíboros köszöntötte a jelenlévőket.

erdő%20péter.thumbnailEsztergomban, a Szent Adalbert Központban mutatták be december 6-án Az esztergomi prímási palota története című kötetet. A könyvbemutatón Erdő Péter bíboros köszöntötte a jelenlévőket.


Vukov Konstantin a Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára mutatta be a kötetet,  az eseményen felszólalt Hegedűs András, a Prímási Levéltár igazgatója is.

dsc 4988.thumbnail125 esztendeje, 1881. január 21-én helyezték el az esztergomi érseki rezidencia zárókövét az épület előcsarnokában, és ezen a napon szentelték fel kápolnája oltárát. 1881 márciusától 1883 januárjáig jelentős bővítés következett be az épületegyüttesben. A palota díszes fogadótermekkel, valamint korszerű konyhával, illetve biztonságos könyv- és levéltárral gazdagodott. A rezidencia Kopácsy József egyházkormányzata alatt vált állandó székpalotává, Scitovszky János pedig levéltárat épített hozzá.

A mértéktartóan ünnepélyes megjelenésű Prímási Palota egyházkormányzati központként ma is működik: intézményei, irodái és lakói élettel töltik meg tereit, termeit. Az épületben elhelyezett gyűjtemények, a Keresztény Múzeum, az Érseki Simor Könyvtár és a Prímási Levéltár látogatói, kutatói számára pedig eleven vonzerőt jelentenek az itt fellelhető művészi kincsek, történeti értékek.

Az épületet most építésének kerek évfordulója állítja reflektorfénybe, ha nem is a széles nyilvánosság, de az építészettörténészek és az érdeklődők körében. A Keresztény Múzeum Régi Képtárában március közepén nyílt kiállítás a Prímási Levéltár tervrajzainak bemutatásával a korábbi épület múltját tárta a látogató elé. Új fényképfelvételek segítségével pedig a jelenkori állapotot ismertette, a kert történetének ugyancsak figyelmet szentelve.

 

palotaborito135.thumbnail

AZ ESZTERGOMI PRÍMÁSI PALOTA TÖRTÉNETE

Strigonium Antiquum VII.
sorozatszerkesztő: Hegedűs András
kötetszerkesztő: Hegedűs András
felelős kiadó: Magtár Művészeti Alapítvány, Pannonhalma
fotó: Mudrák Attila
kiadás éve: 2008

Magyar Kurír

Kép: Mudrák Attila/Archiv

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.