2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elhúzódó bázisépítés az aranynál

5 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/63453"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/3_111.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="36" /></a></span>Az elmúlt héten folytatódott az arany és az ezüst árfolyamának elhúzódó konszolidációja. A két nemesfém nem tudta tartani az egy héttel korábbi felpattanás során elért árszinteket, miután a monetáris politika irányítói az Atlanti-óceán mindkét partján csalódás keltő passzivitással hűtötték a korábban feltüzelt befektetői várakozásokat. A transzatlanti pénzpumpa beindítása egyelőre várat még magára - tájékoztat a <!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman'"><a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a></span>.

3 111.thumbnailAz elmúlt héten folytatódott az arany és az ezüst árfolyamának elhúzódó konszolidációja. A két nemesfém nem tudta tartani az egy héttel korábbi felpattanás során elért árszinteket, miután a monetáris politika irányítói az Atlanti-óceán mindkét partján csalódás keltő passzivitással hűtötték a korábban feltüzelt befektetői várakozásokat. A transzatlanti pénzpumpa beindítása egyelőre várat még magára – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

3 111.thumbnailAz elmúlt héten folytatódott az arany és az ezüst árfolyamának elhúzódó konszolidációja. A két nemesfém nem tudta tartani az egy héttel korábbi felpattanás során elért árszinteket, miután a monetáris politika irányítói az Atlanti-óceán mindkét partján csalódás keltő passzivitással hűtötték a korábban feltüzelt befektetői várakozásokat. A transzatlanti pénzpumpa beindítása egyelőre várat még magára – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

„Lóg a lába, lóga, nincsen semmi dolga…" – trallalázhatták derűsen az Európai Központi Bank múlt heti kamatdöntő ülésének résztvevői a spanyol és olasz államháztartás válságos állapotáról folytatott eszmecseréjüket követően. A bank elnökének korábbi szándéknyilatkozatával némileg szembe menve az eurózóna jegybankja jelenleg nem látja indokoltnak beavatkozni a kötvénypiacok menetébe, hogy letörje a két déli euró-tagország állampapírjainál kialakult finanszírozhatatlanul magas hozamokat. Az ülést követő sajtókonferencián az újságírók előtt nemrégiben még oly magabiztos megmentőként tetszelgő EKB-elnök is már csak a nagy hárító és időhúzó szerepét öltötte magára. Újságírói kérdésre válaszolva Mario Draghi úgy vélekedett, hogy az általa vezetett pénzintézetnek egyelőre nincs dolga a bajba jutott kormányok finanszírozási gondjainak megoldásával. Ehelyett a kormányzatoknak kell előrelépniük fiskális és strukturális reformjaik végrehajtásában és igény szerint az EFSF mentőmechanizmust igénybe venniük.

Erre a hírre az euró árfolyama gyengülni kezdett a dollárral szemben, általános eladói hullám vette kezdetét a befektetési piacokon, és a dollárerősödés nem utolsó sorban az 1.600 dolláros lélektanilag fontos szint alá rántotta vissza az arany árfolyamát. Hogy a sárga nemesfém mégis viszonylag jól tudta tartani magát mindezek mellett, az már-már a relatív erő jele, hiszen éppen a nemesfémeknél voltak talán a legfelfokozottabbak a várakozások az egyes európai politikusok és jegybanki vezetők egy héttel korábbi erős mondatai után. Ezek után kérdés jelenleg, hogy valóban beindul-e, és ha igen, mikor, az újabb bankóprés az eurózóna kötvényeinek felvásárlására. Az arany relatív ereje annál is inkább szembetűnő, hogy pénteken a vártnál kedvezőbb amerikai munkaerő piaci adatok láttak napvilágot, ami a tengerentúlon sem teszi indokolttá egyelőre a pénzpolitika lazítását. A sárga nemesfém mindezek ellenére 1.601 dollárig visszaerősödve, éppen a lélektani küszöb felett tudta zárni a londoni kereskedésben a hetet.

Bár sem az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, sem az európai EKB nem rukkolt elő az elmúlt héten érdemi újdonsággal, tekintettel a pénzpiaci torzulásokra és a fejlett gazdaságokban felszínre törő adósságválságra, amelyet még a konjunkturális lehűlés jelei is kísérnek, a pénzügyi gyeplő jövőbeni tágabbra engedése változatlanul napirendi téma. Az államháztartásokra és a globális bankrendszerre egyre súlyosabban nehezedő terhek ugyanis állandó nyomást jelentenek a monetáris irányításra. A döntéshozó testületek mind a hatalmon lévő politikusok, mind pedig számos pénzügyi szakember irányából szembesülnek folyamatosan elvárásokkal az euró-rendszer megmentésére vonatkozólag. A jegybankoknál a nyilvánosság ereje végül ahhoz vezethet, hogy a nyomásnak engedve friss pénz kibocsátásával vásárolnak fel kormányzati adósságpapírokat, vagyis egy olyan pénzügyi politikát követnek, ami a pénzek belső értékét fogyasztja, sőt azt idővel akár fel is emésztheti.

Mindez a nemesfémek, de leginkább az arany esetében azt eredményezi, hogy a jövőben egyre inkább a pénzpolitika határozhatja meg az árfolyamok alakulását, vagyis az árképzésben szerepet játszó monetáris tényező felülírhatja az ipari és az ékszerek iránti kereslet árbefolyásoló hatását. E tekintetben iránymutató impulzus legközelebb az EKB Kormányzótanácsának szeptember 6-ai illetve a Fed szeptember 12-13-ai ülésétől érkezhet.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 1 180.thumbnail

Az elmúlt hét az aranynál kevésbé a fundamentumokról szólt, mintsem a spekulációról valamint a vevők és eladók közötti csatározásról a lélektanilag fontos 1.600 dolláros árszint körül. Az árfolyam görbéje az utóbbi napokban látott esés ellenére egyelőre változatlanul a május végén indult rövidtávú emelkedő trendvonal felett helyezkedik el. Szolid támaszra az elkövetkezendőkben 1.586 dollár környékén számíthatnak a jegyzések, az első áttörendő ellenállás pedig 1.610 dollár magasságában várakozik.

 2 137.thumbnail

Az ezüst kurzusa egyelőre stabilizálódik 27 dollár felett. A korábbi hónapok hektikus kilengései jelenleg nem mutatkoznak az árfolyamban, ami az idegesség múlásának a jele. A rövidtávú technikai helyzetkép mindazonáltal semlegesnek mondható. A bikákat erősíti pillanatnyilag, hogy egy enyhén emelkedő tendencia rajzolódik ki az utóbbi hetekben, de lényegi javulásról addig nem lehet beszélni, amíg a szürkével jelölt 50-napos mozgóátlag görbéje alatt tartózkodik az árfolyam. 28 dollár felett erős ellenállással szembesülnének a jegyzések, többek között ebbe a magasságba érkezik meg a csökkenő trendcsatorna felső diagonálisa is.

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.