Gőzerővel készülnek az iskolakezdésre a Nemzeti Tankönyvkiadónál: a tankönyvek többsége már úton van az iskolákba, míg a nyomdákban a napokban az utolsó darabok is legördülnek a futószalagokról. Idén 7 magyar nyomdában több mint 900 féle tankönyvet, munkafüzetet készít a piacvezető tankönyvkiadó, ezzel közel 4000 embernek munkát adva, hogy ismét zökkenőmentesen induljon a tanév.

 

Gőzerővel készülnek az iskolakezdésre a Nemzeti Tankönyvkiadónál: a tankönyvek többsége már úton van az iskolákba, míg a nyomdákban a napokban az utolsó darabok is legördülnek a futószalagokról. Idén 7 magyar nyomdában több mint 900 féle tankönyvet, munkafüzetet készít a piacvezető tankönyvkiadó, ezzel közel 4000 embernek munkát adva, hogy ismét zökkenőmentesen induljon a tanév.

 

Bár a gyerekek többsége még javában vakációzik és eszébe sem jut az iskolakezdés, a tankönyvek többsége már raklapokra összecsomagolva, szállításra készen áll. A Nemzeti Tankönyvkiadónál (NTK) nyáron egy percre sincs megállás: közel 4 millió tankönyv elszállítását kell megszervezni a kiadó budapesti raktárából az első tanítási napig. A legnagyobb tankönyvkiadó 150 fő alkalmazottal, több mint ezer szerzővel, valamint közel ezer grafikussal, illusztrátorral, tördelővel, korrektorral, lektorral működik együtt a tananyagok elkészítésében. A munkafolyamatot a kb. 900 főt foglalkoztató terjesztői hálózat és a kb. 900 főt foglalkoztató nyomdák is támogatják, így közvetlenül és közvetve közel 4000 ember munkahelyének biztosításához járul hozzá az NTK. A piacvezető tankönyvkiadó összesen hét magyar nyomdával dolgozik együtt: kiadványainak nagy többsége színes, a legmagasabb szintű felhasználói igényekhez igazodik. A kiadó nemcsak a tartalmat, hanem a kivitelezést tekintve is nagy hangsúlyt fektet a minőségre. Az általános iskolában majdnem mindegyik tankönyv cérnafűzéssel készül, de egyre több – elősorban középiskolai – kiadványt gyártanak úgynevezett PUR ragasztókötéssel, ami több éves, tartós használatot tesz lehetővé.

A Nemzeti Tankönyvkiadó az összes évfolyam minden tantárgyához készít tankönyvet, sőt a legtöbb tárgy esetén többfélét is, a speciális igények kielégítése céljából: az általános és középiskolai tankönyvek mellett a speciális nevelési igényű (SNI) és nemzetiségi tanulók számára is készülnek tankönyvek.

A közoktatási tankönyvjegyzéken (nemzetiségi és SNI kiadványok nélkül) idén 3832 kiadvány szerepel, melyből 980 az NTK kiadványa. Kiss János Tamás, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: „Bár ezek az adatok magas számnak tűnhetnek, fontos megemlíteni, hogy ebben minden évfolyam és speciális terület, így a 4, 6 és 8 osztályos gimnáziumok, szakközép- és szakiskolák kiadványai is szerepelnek. Ráadásul, a tanárok és a diákok egy évfolyam egy tárgyához átlagosan 4 kiadványt – tankönyvet, munkafüzetet, felmérő feladatsort és tanári kézikönyvet – használnak, így már nem tekinthető magasnak ez a szám. A Közoktatási Információs Iroda (KIR) listájából is kitűnik, hogy a pedagógusok évfolyamonként egy tárgyhoz, adott iskolatípuson belül átlagosan 5 tankönyvből tudnak választani. Ugyanakkor a pegadógusok ebből általában 2-3 kiadványt preferálnak évfolyamonként és tantárgyanként egy adott iskolatípuson belül. Így bizonyos tantárgyak esetében előfordul, hogy a teljes piac 99 százalékát 2-3 tankönyv fedi le.

A tankönyvjegyzéken ezen felül az NTK-nak 383 címe nemzetiségi kiadvány, 145 pedig sajátos nevelési igényű tanulók számára készül. Az idei tankönyvjegyzéken újdonság, hogy az NTK hét digitális tananyaggal is megjelent, amivel  egyedülálló a kiadók között.

 

Nemzeti Tankönyvkiadó

Teljes piac

Közoktatás számára forgalmazott címek száma (1-12 évfolyam, minden tárgy, minden típus, kivéve a nemzetiségi és SNI-s kiadványokat)

980

 3832

Átlagosan egy évfolyamra ajánlott, jegyzéken szereplő címszám

81

319

Átlagosan egy évfolyam, egy tárgyához ajánlott címszám (pl. 5. osztály, amtematika), amely tartalmazza a tankönyvet és annak minden segédletét.

6,7

26,6

Átlagosan egy évfolyam, egy tárgyához azonos iskola típusnak ajánlott tankönyvek száma a KIR-en

5

Csökkenő létszám a közoktatásban

A korábbi évek tendenciája idén is folytatódik: az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a közoktatásban tanuló diákok száma. 2011-ben 30 ezerrel kevesebben ültek az általános iskolák padjaiban, mint egy évvel korábban, miközben az elsősök is egyre kevesebben vannak: 2005 óta évente átlagosan 2-3 százalékkal csökkent az iskolát megkezdők száma. Ez csak 2005 és 2010 között, öt év alatt 12%-os csökkenést jelentett.

A tanévkezdés számokban a Nemzeti Tankönyvkiadónál

A tankönyvek szerzőinek és örököseiknek a száma

kb. 1800 fő

Az idei tankönyveken dolgozó grafikusok, illusztrátorok, tördelők, lektorok, korrektorok száma

kb. 900 fő

Főállású munkatársak száma

150 fő

Terjesztésben résztvevő partnerek száma (idénymunkában foglalkoztatottak száma)

62 partner (kb. 900 fő)

A hét nyomdánál dolgozó munkatársak száma

kb. 900 fő

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük