2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elindultak a Cziffra Fesztivál adventi programjai

5 perc olvasás

czkod.jpgStreet piano – ingyenes koncertek, indul a Cziffra kód 2017/2018. Az adventi időszakban idén is bárki kipróbálhatja, milyen érzés zongoraművésznek lenni, vagy akár csak, hogy milyen egy minőségi Steinway hangszeren játszani. A MOMPark, a MOMKult és az Opera Zongoraterem segítségével a Cziffra Fesztivál idén is felállít egy street pianot a MOMPark Szamos Cukrászda előtti részén.

 

A hangszert bárki kipróbálhatja december 1. és 17. között, valamint a világhírű zongoraművészre, Cziffra Györgyre emlékezve több ingyenes koncertre is sor kerül a hangszeren: minden adventi hétvégén szombaton 19 órától a Cziffra Fesztivál fiatal tehetségeinek ingyenes koncertjeit hallgathatjuk meg. Szintén decemberben indul a Cziffra Fesztivál és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének közös programja, a Cziffra Kód vetélkedő, amely a középiskolásoknak szól és valójában egy izgalmas játék, amelyben a virtuális világot és modern eszközöket segítségül hívva a zenetörténet egyes korszakaival ismerkednek meg a játékosok.

 

A Cziffra Fesztivál ingyenes koncertjei a street pianon:

 

December 9. 19.00 Egri Nikolett koncertje

(a Cziffra Fesztivál Zongoraversenyének résztvevője)

J.S.Bach: fisz-moll prelúdium és fúga

Beethoven: Fisz-dúr szonáta 1. tétel

Beethoven: G-dúr szonáta 1. tétel Scarlatti: h-moll szonáta

Schubert: Asz-dúr Impromptu

Chopin: cisz-moll noktürn

Chopin: Asz-dúr ballada

 

December 16. 19.00 Kokics Dorina Fanni (a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjasa) és Németh Zoltán zongorista koncertje Horowitz, Schumann és Weber műveiből

 

Cziffra-kód: Zenei és művelődéstörténeti vetélkedő Liszt Ferencről és koráról

A vetélkedő első fordulója 2017. december 5-én indul, a döntőre február közepén kerül sor 

Résztvevők: 14-18 éves, budapesti középiskolás diákok, akik 3 fős csoportokban nevezhetnek be a játékra

Nevezni a cziffrakod@cziffrafesztival.hu email címen lehet.

Zsűri elnöke: Balázs János

A játék leírása: Egy a 19. században játszódó, rejtélyes bűnügyet feltáró minikrimit kapnak a csapatok e-mailben a nevezés után. A történetben kódok helyettesítenek bizonyos szavakat, így csak akkor lebben fel a fátyol a bűntett egyes részleteiről, ha megfejtik a játékosok a kódokat. Ezekhez zenei, irodalmi, képzőművészeti, tudománytörténeti vonatkozású kérdések kapcsolódnak, melyek információkereséssel vagy logikai úton oldhatók meg. A zenei részek középpontjában Liszt Ferenc életműve áll, ami jelentős szerepet töltött be Cziffra György művészetében is. A játékosok megválaszthatják, hogy milyen forrásokat használnak fel a feladatok megoldására, maguknak kell megszervezni ezeknek a forrásoknak az elérését, majd pedig az információ feldolgozását. A feladatok megoldása csapatmunkát igényel, ahol a tagoknak együtt kell működniük a közös cél érdekében. A teljes megoldáshoz az utolsó kód alapján egy budapesti helyszínre is el kell majd menni a résztvevőknek, és az ott megszerzett információval tudják a történet hiányzó láncszemét is a helyére illeszteni. A teljes történetet kell a megadott határidőig visszaküldeni.

A döntőbe 6 csapat juthat be. Az elődöntő témái és az ott megszerzett ismeretek alapján folyik tovább a játék, ahol a feladatok megoldásához újszerű ötletekre lesz szükség, majd azok megfelelő kommunikálására. A döntő során a játék szünetében a zenében rejlő kreativitást az improvizáló zongoraművész, Balázs János mutatja be.

Ajánlott irodalmat megadunk, melyek a tájékozódást segítik az egyes területeken, és az ismereteiket bővíthetik általuk a játékosok, de nem célunk visszakérdezni azok tartalmát. A Cziffra Kód ugyanis nem verseny – „az a lovaknak való”, ahogy ezt Bartók Béla mondta -, ahol a betanult ismereteket kérdezzük vissza, hanem közös játék, csapatmunka, az önálló információfeldolgozás ösztönzése, mindez Liszt Ferenc zenéjével fűszerezve.

 

„A játékkal párhuzamosan egy FB oldalt is elindítottunk, ahova naponta teszünk ki érdekességeket a játék témájával kapcsolatban, és a résztvevők csetelhetnek is velünk.”

További információk a weboldalon olvashatóak.

 

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre az első Cziffra György Fesztivált, amelynek alapvető küldetése, hogy a világhírű magyar zongoraművész magas művészi színvonalú életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, mely Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott. A következő Cziffra Fesztivál már három helyszínen, a MOM Kulturális Központban, a Zeneakadémián és a Müpában várja a közönséget 2018. február 19. és 27. között, világsztárokkal: 

 

2018 februárjában is világsztárokat fogad a fesztivál: Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő, Arcadi Volodos Grammy-díjas zongoraművész vagy Pierre-Laurent Aimard Siemens Zenei-díjas zongoraművész, Presser Gábor Kossuth-díjas előadóművész és Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, fellép Darko Brlek (klarinét) és Masin Gwendolyn (hegedű), ahogyan a hagyományos báresten is a műfaj nagyságai szórakoztatnak a Hot Jazz Band Kossuth-díjas jazz zenekar és Sárközi Lajos Junior Prima Díjas prímás a zenekarával. Idén is élvezhetjük a Cziffra Fesztivál Kamarazenekarának koncertjét Kállai Ernő Junior Prima Díjas hegedűművész vezetésével, és nem marad el a Jövő generációja c. koncert sem, ahol a kiemelkedő fiatal művészek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.

 

A Cziffra Fesztivál a fiatal tehetségeknek a kezdetektől bemutatkozási lehetőségeket biztosít a Fesztivál egyes koncertjein és a különböző kísérő rendezvények során. A Cziffra Fesztivál Díjak alapításával minden évben három ifjú tehetség részére nyújtanak anyagi támogatást.

 

www.cziffrafesztival.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.