2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fűts okosan, spórolj ügyesen! — Takarékos fűtéstippek az Elgato-tól

4 perc olvasás

index_63.jpgMár az ajtón kopogtat a tél, és az ilyen hűvös napokon bizony jól esik egy kis meleget varázsolni a lakásunkba. Szerencsére van néhány hasznos tipp, amelyek segítségével komfortos hőmérsékletet teremthetsz otthonodban, és még a fűtésszámlán is spórolhatsz! Az apró praktikák mellett pedig okos eszközökkel még kényelmesebben, hatékonyabban és energiatakarékosabban érheted el a kívánt hőfokot otthonodban.

Okos radiátorszelep

 

Hogyan fűts okosan?

– Meleg ott, ahol kell – Az egyes helyiségeket fűtsd a rendeltetésük szerint. A nappali, vagy a gyerekszoba például legyen melegebb, mint a háló, hiszen hűvös szobában jobb aludni. A fürdőben pedig elég, ha az esti fürdésre állítod be a magasabb hőmérsékletet, hogy ne fűtsd napközben feleslegesen.

– Hagyd, hogy a meleg áramolhasson a térben – A radiátor elé lógó függöny, vagy a fűtőtesten száradó ruha megakadályozza a meleg levegő áramlását. Száríts ruhaszárítón, a függönyt pedig húzd el, és hagyd, hogy a szobában szétáradjon a kellemes meleg.

– Tartsd kezedben az irányítást! – Használj fűtésedhez okostelefonnal állítható, programozható eszközöket, és hozd létre a saját beállításaid, majd hagyd, hogy minden magától működjön. Ha pedig változtatni szeretnél, pár érintés az applikációban, és már kész is. Otthoni központot használva pedig akár távolról is elérheted és szabályozhatod az eszközeid.

– Szabd személyre a fűtési rendszered! – A radiátorra szerelhető Elgato Eve Thermo termosztáttal saját igényeid szerint fűtheted otthonod, sőt a manuális szabályozással sem kell bajlódnod. Apple HomeKit kompatibilis, így akár számos okos megoldást ki tudsz használni. Napszakhoz igazítva beállíthatod, hogy mikor milyen legyen a hőmérséklet, sőt megadhatod azt is, hogy hazaérkezéskor -okostelefonod helyváltoztatását érzékelve – automatikusan magasabb hőfokra kapcsoljon a fűtés, ha pedig elmész otthonról, nem kell azon aggódnod, hogy vajon lejjebb kapcsoltad-e a fűtést.

– Ne fűtsd az üres lakást! – Ha elmész otthonról, felesleges fűteni a lakást. Ám figyelj arra, hogy ne állítsd túlságosan alacsony hőfokra a termosztátot. A lakás újbóli felmelegítése ugyanis nagyobb energiafelhasználást igényelhet. Otthoni központot használva az Elgato okoseszközeivel távolról is állíthatsz a hőmérsékleten, ha szükséges.

– Párásíts! – A levegő a fűtés miatt szárazzá válhat, de lehet, hogy ezt már csak akkor érzékeled, ha ég a szemed vagy köhögsz. Alacsony páratartalom mellett egyébként a hőérzet is alacsonyabb. Ugyanakkor a túl párás levegő is kellemetlen lehet. Kerüld a szélsőségeket, törekedj lakásod 45-55 százalékos optimális páratartalmára. Ha például Elgato Eve Degree-t használsz, elég lesz egy pillantás az okostelefonodra, hogy tudd, elég párás-e a levegő. Sőt, az Eve rendszerrel csupán néhány mozdulattal beállíthatod, hogy automatikusan bekapcsoljon a párásító, ha túl száraz a levegő, így megakadályozhatod a kellemetlen tünetek kialakulását is.

– Szellőztess! – A hideg időben is szellőztess, naponta akár többször! Okos eszközzel, például az Elgato Eve Roommal figyelheted a levegő minőségét, így okostelefonodon keresztül láthatod, mikor kell egy kis friss levegőt beengedni. Gazdaságosabb, ha ilyenkor néhány percre kitárod az ablakot, mintha csak résnyire nyitnád.

– Ne fűtsd az utcát! – Mialatt szellőztetsz, ne menjen a fűtés, hogy a meleg levegő ne szökjön ki az ablakon. Ezt az Elgato Eve okosotthoni rendszerrel könnyedén automatikussá is teheted: ha kinyitod a Door & Window szenzorral ellátott nyílászárót, az Eve Thermo automatikusan szünetelteti a fűtést, majd újra bekapcsol, ha bezártad az ablakot.

 

Az okos tippeket megtartva és az okos eszközök segítségével gondtalanul élvezheted a téli hónapok szépségeit akkor is, ha a havas lejtőket szeled, vagy ha inkább az otthonod melegében gyönyörködnél a hóesésben.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

1 thoughts on “Fűts okosan, spórolj ügyesen! — Takarékos fűtéstippek az Elgato-tól

  1. Persze legyen minden netrekötve ami eddig nem volt. Nagyon takarékos. Egy kis kieégészítés:
    ujtechkor.blog.hu/2017/11/29/egy_valoban_erdekes_cikk_szeruseg_amit_rajtam_kivul_senki_sem_olvasott

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.