2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Emlék

3 perc olvasás

kep.jpgA Teleki Blanka Gimnázium és Szakkollégium homlokzata

1949. június 3-án bekopogtam Bánkúti László tankerületi főigazgató szobájába. Azért emlékszem pontosan a dátumra, mert a látogatás után az V. Magyar Könyvnapon vettem meg Déry Tibor „A befejezetlen mondat” című nagyregényét, amelyet az író dedikált, ott a könyvben az időpont.

   Mellesleg a könyvnapot ünnepélyes keretek között Farkas Mihály, Szakasits Árpád és Rajk László nyitotta meg. Ez utóbbi két személy nem sejthette, hogy néhány hónap múlva vádlottak és elítéltek lesznek a népi demokrácia bíróságán. De hát ilyen kiszámíhatatlan a politika, mit tegyünk? Pedig akkor még működött a többpártrendszer. Demokrata Néppárt, Magyar Radikális Párt, Polgári Demokrata Párt, Nemzeti Parasztpárt és hasonlók. Persze az ország ügyeit a hatalmat valóságosan gyakorló Rákosi Mátyás vezette Magyar Dolgozók Pártja intézte.

   Szóval, bekopogtam és köszöntem. Szabadság! Akkor ez volt a módi. Mit kívánsz tőlem? – kérdezte a nagy hatalmú ember.

   Kérem, én a Mechanikai Mérőműszergyár Nemzeti Vállalat műszerész tanonca vagyok, néhány hónap múlva teszek segédvizsgát és tovább szeretnék tanulni. Három hónappal ezelőtt levelet írtam a Teleki Blanka Gimnázium és Szakkollégium igazgatójának, amelyben kértem, hogy vegyenek fel a kollégiumába, érettségit szeretnék tenni. Két befejezett középiskolai évem van, de szakmát akartam tanulni, ezért hagytam abba az iskolát. Három hónapja semmi választ nem kaptam. Nem ajánlást kérek, beadványomat a gyár igazgatója, főmérnöke, párttitkára és szakszervezeti elnöke támogatólag aláírta. Csak az iskola válaszát szeretném megkapni, bármi is legyen az. …… Három hónapra rá levelet kaptam.

   Kedves Barátom! Örömmel értesítelek, hogy felvettünk a Teleki Blanka Gimnázium és Szakkollégium „Május 1.” kollégiumába. Jelentkezz szeptember elsején reggel 8 órakor Jávorka Péter nevelőtanárnál. Bentlakásos intézményünkben szigorú napirendet tartunk, az épületet elhagyni csak engedéllyel lehet. Havonta 100 forint ösztöndíjat és teljes ellátást kap minden kollégista. Ha vállalod, a gimnázium III. osztályának anyagából 1950 márciusában, a IV. osztályéból 1950 augusztusában kell vizsgáznod, majd érettségid tenned.

   A kollégiumban ugyanolyan oktatás folyik, mint a gimnáziumban, az orosz nyelv oktatás kivételével. Úgy kell tanulnod, hogy Pártunk és Kormányunk elvárásainak megfeleljél és majdan tagja lehessél az új szocialista értelmiségnek. Erőfeszítéseidhez sok sikert kívánok. Orosz Lajos igazgató.

                                                               *

Csak egy kérdésem lenne az elmondottakhoz. Lehetséges, hogy egy 18 éves ipari tanulót manapság egy tankerületi főigazgató fogadjon és meghallgassa a problémáját?

 Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.