Megemlékezéssel ünnepelte Puskás Ferenc születésének 85. évfordulóját a Magyar Kincstár és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia. Az eseményen bemutatták a Puskás-gyűjtemény legújabb darabját, a hazánkban és nemzetközi viszonylatban is elismert ifj. Szlávics László éremművész alkotását, a Puskás-emlékérmet.

 

Megemlékezéssel ünnepelte Puskás Ferenc születésének 85. évfordulóját a Magyar Kincstár és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia. Az eseményen bemutatták a Puskás-gyűjtemény legújabb darabját, a hazánkban és nemzetközi viszonylatban is elismert ifj. Szlávics László éremművész alkotását, a Puskás-emlékérmet.

 

A hivatalos ünnepi megemlékezésen Szöllősi György, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója beszámolt arról, hogy miként őrzi a Nemzet Sportolója emlékét ma hazánk és a világ. Szöllősi beszámolt a napokban napvilágra került hírről is, miszerint az idei londoni olimpia idején a Wembley metrómegálló átmenetileg Puskás Ferenc nevét viseli majd.

Az megemlékezés keretében a Magyar Kincstár Kft. bemutatta a Puskás Ferenc tiszteletére kiadott emlékérmet, amely ifj. Szlávics László éremművész alkotása. A Puskás érmet a Nemzet Sportolója iránti elismerése jeléül a Magyar Kincstár Kft. igazgatója, Fodor Gabriella ünnepélyes keretek között nyújtotta át a sportoló feleségének, Puskás Ferencnének.

Fodor Gabriella elmondta:

„A Magyar Kincstár ezzel az emlékéremmel fejezi ki mélységes tiszteletét Puskás Ferenc iránt, akinek neve nemcsak a hazai és nemzetközi labdarúgás területén vált meghatározóvá, hanem Magyarország történelmének is emblematikus alakja lett.".

 Az arannyal bevont emlékérem a magyar történelem emblematikus alakjait bemutató Nagy Magyarok kollekció tagja, amelyet a Magyar Kincstár tavaly októberi piacra lépésekor adott ki hazánk történelmének legnagyobb alakjai előtt tisztelegve. Az érmesorozat minden egyes darabja ifj. Szlávics László éremművész munkája. 

A Magyar Kincstár Kft. a nemzetközi Samlerhuset Csoport tagja.  Az amszterdami központú Samlerhuset Csoport Európa vezető emlékérem- és érmefogalmazóinak egyike, amely Kína mellett számos európai országban rendelkezik leányvállalattal, többek között Dániában, Észtországban, Finnországban, Csehországban, Hollandiában, Norvégiában, Litvániában, Lengyelországban, Svédországban, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Szlovákiában és Magyarországon.  A Samlerhuset Csoport olyan híres pénzverdék, érmekibocsátók forgalmazója, mint az Angol Királyi Pénzverde, a Kanadai Királyi Pénzverde és a Kínai Népbank.  Numizmatikai programjai több mint 50 országot ölelnek fel, és olimpiai bizottságokkal áll szoros együttműködésben, amelynek köszönhetően az európai olimpiai érmék hivatalos forgalmazójává vált. Legújabb Olimpiai Érmeprogramjai között szerepel a 2010-es vancouveri és a 2012-es londoni olimpia is, amely utóbbinak kizárólagos hazai érmeforgalmazója a Magyar Kincstár.

 A Magyar Kincstár 2011-ben alakult a Samlerhuset Group magyar leányvállalataként. Tevékenysége a világ országaihoz, azok történelméhez és emlékezetes eseményeihez köthető érmek és érmék forgalmazását foglalja magában. Célja elégedett gyűjtőket teremteni, azáltal, hogy kollekcióit jellemzően magas verdei minőségben kínálja (tükörveretes vagy verdefényes), szélesebb körben is elérhető áron. Az érmeket azonban nemcsak a verdei minőség teszi különlegessé: a Nagy Magyarok kollekció érmeit ifj. Szlávics László éremművész munkája  fémjelzi, akinek  hazánkban és a nemzetközi viszonylatban is ismert neve biztosítja, hogy a kollekció minden egyes darabja és egésze is műalkotás. 

 A Puskás-emlékérem a Magyar Kincstár Nagy Magyarok kollekciójának darabja. Az érem előlapján Puskás Ferenc látható híres 10-es mezében, nevével, valamint születésének és halálának évszámával. Hátoldalán a magyar nép történetére utaló szimbolikus életfa, amely a Nagy Magyarok sorozat érmeinek mindegyikén megtalálható. Az érem a legkiválóbb verdei minőségben, tükörverettel készült, 24 karátos aranybevonattal, amely ebben a formában kizárólag a kollekció részeként érhető el. A Puskás-érem ugyanakkor 2012. szeptemberétől önállóan is megrendelhető lesz a Magyar Kincstár kínálatából, színezüst bevonattal, a legkiválóbb tükörveretes minőségben. Mind az arany-, mind pedig az ezüstbevonattal rendelkező Puskás-érem átmérője 40 mm, súlya 28g.

 A Nagy Magyarok Kollekciót a Magyar Kincstár tevékenysége kezdetén adta ki, hazánk történelmének legjelentősebb alakjai előtt tisztelegve. A sorozat érmei olyan meghatározó magyarjainknak állítanak emléket, mint Szent István, Liszt Ferenc, Petőfi Sándor, vagy a labdarúgás emblematikus alakja, Puskás Ferenc. A 12 darabból álló kollekció egyes darabjai a legkiválóbb verdei minőségben, tükörverettel készültek.

 

www.magyarkincstar.hu  

http://hu.wikipedia.org/wiki/Samlerhuset_csoport  

www.samlerhuset.com

 

Puskás Ferenc (1927-2006)

A Nemzet Sportolója, Puskás Ferenc, közismert becenevén Puskás Öcsi 1927. április 1-jén született Budapesten Purczeld Ferenc névvel. A család hamarosan Kispestre költözött, mivel az édesapa, idősebb Purczeld Ferenc (a család 1937-ben magyarosított Puskásra) állást és félprofi labdarúgóként szerződést kapott a várostól. A szomszédban nevelkedett a másfél évvel idősebb Bozsik József, aki később a Kispestben és a válogatottban is együtt emelkedett Puskással a világhírig. A kispesti fiúk különféle környékbeli grundokon rúgták a sajátkészítésű rongylabdát, majd a legügyesebbek – köztük a kis Puskás – a Kispest kölyökcsapatában pallérozódtak tovább, jórészt édesapja irányításával.

Öcsi már 1943-ban, tizenhat évesen bemutatkozott a Kispest NB I-es felnőtt csapatában, s a háború után meghívást kapott az újra összeálló válogatottba is, noha alig múlt tizennyolc esztendős. Hamar országosan ismert játékos lett, és a balösszekötő posztján stabil tagja a nemzeti csapatnak, a korszak sok zseniális futballistája között is az egyik legkitűnőbb csatár.

1949-ben a szerény kispesti klubból létrejött a Budapesti Honvéd, a korszak reprezentatív nagyegyesülete (a játékosok hivatalos katonatisztté avanzsáltak), amelyet a futballban –  Bozsik, Puskás és a csapatba vezényelt többi sztár jóvoltából – hamarosan a világ legjobb klubcsapatként kezdtek emlegetni. Puskás közben 1950-ben megnősült, felesége Hunyadvári Erzsébet haláláig hű társa maradt. Házasságukból egy gyermek  született 1952-ben, Puskás Anikó, aki  2011-ben hunyt el Spanyolországban.

 

Az Aranycsapat, élén Puskással minden idők legsikeresebb magyar csapatává vált. 1950. május 14-től 1954. július 4-éig, a berni Wankdorf-Stadionban elszenvedett vereségig 32 meccsen keresztül nem kaptak ki (e sorozaton belül is csak négy döntetlen volt, a többi mérkőzést megnyerték). A legendás csapat összeállítása országszerte és külföldön is meglehetősen ismertté vált:

Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. 

Az Aranycsapat első nagy győzelme az 1952-ben Helsinkiben megrendezett nyári olimpiai játékokon szerzett bajnoki cím volt. Legemlékezetesebb győzelme azonban 1953. november 25-én, a Wembley stadionban lejátszott angolok elleni találkozón aratta, mely az „évszázad mérkőzéseként" vonult be a futballtörténelembe. A hazájában veretlen angol válogatottat 6:3-ra győzték le. Puskás két gólt lőtt. Veretlenségét négy és fél év után az 1954-es svájci világbajnokság berni döntője törte meg, ahol az Aranycsapat 2:3-ra vereséget szenvedett Nyugat-Németországtól.

1956-os forradalom az Aranycsapat több világsztárját is arra az igen nehéz döntésre késztette:külföldön próbáljanak szerencsét. Puskás Ferenc Bécsben és Olaszországban vészelte át a FIFA eltiltásával, a családtagok veszélyes kijuttatásával és kezdeti csalódásokkal járó átmeneti bizonytalan korszakot, majd szerződést kapott a Real Madridtól, a korszak első számú csapatától. Harmincegy évesen ezért újra megfeszítette minden erejét, leadott tizenhat kilogramm súlyfelesleget, és pazar játékával az őt letűnt csillagként fogadó társak elismerését is kivívva helyet követelt magának a világklasszisokkal teli csapatban.  Ezután csaknem tíz évig tudott még a világ élvonalában maradni a Real Madrid sztárjaként.

85 mérkőzésen lőtt 84 gólja a mai napig világcsúcs. Elképesztő gólrekordjait a Madridnál újabb megdönthetetlen csúcsok követték: az 1960-as Bajnokok Ligája-döntőn négy, az 1962-es finálén egymaga három gólt szerzett, Magyarország után Spanyolországban is négyszer lett gólkirály, s az összesített teljesítményt nézve minden idők legsikeresebb góllövője lett – és maradt máig. És nem mellesleg: háromszor nyert Bajnokok Ligája trófeát a Reallal.

 

Pályája végén hazatért a demokratizálódó Magyarországra, négy mérkőzésre a válogatott szövetségi kapitányi tisztségét is ellátta, évekig képviselte az MLSZ-t és a magyar kormányt különféle nemzetközi delegációk vezetőjeként, tagjaként. A parlamenti válogatott tiszteletbeli edzőjének is megválasztották. Megkapta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a spanyol és a magyar kormány legnagyobb kitüntetéseit. 

Egészsége azonban hamarosan megromlott, az Alzheimer-kór speciális fajtája támadta meg, és 2000-től folyamatos kórházi kezelésre szorult.

A Nemzet Sportolója, a magyarság huszadik századi szimbóluma volt Puskás Ferenc, aki 2006. november 17-én hunyt el, hogy – ahogy ő mondta – csatlakozzon odafönn a többiekhez, a mennyei válogatotthoz.

(Wikipedia – Puskás Ferenc)

www.puskas.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük