A Saxo Bank, a több eszközosztályban (multi asset) és piacon online kereskedési lehetőséget nyújtó kereskedési és befektetési szolgáltató kiadta a második negyedévre vonatkozó előrejelzését, amelyben a jelenlegi, „színlelés-meghosszabbítás" jellemezte ciklus végének közeledtére figyelmezteti a befektetőket, mivel az utóbbi nyolc év gazdasági tervezési modellje hamarosan törésponthoz érkezik.

 

A Saxo Bank, a több eszközosztályban (multi asset) és piacon online kereskedési lehetőséget nyújtó kereskedési és befektetési szolgáltató kiadta a második negyedévre vonatkozó előrejelzését, amelyben a jelenlegi, „színlelés-meghosszabbítás" jellemezte ciklus végének közeledtére figyelmezteti a befektetőket, mivel az utóbbi nyolc év gazdasági tervezési modellje hamarosan törésponthoz érkezik.

 

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza zord képet mutat be a világgazdaság második negyedévéről. Véleménye szerint a jelenlegi színlelés-meghosszabbítás jellemezte ciklus a végéhez közeledik. A döntéshozók és a központi bankok már túl régóta támogatják a piacokat nulla kamatlábakkal és mennyiségi könnyítéssel – mindez alternatívák híján nagyobb kockázat vállalására kényszeríti a befektetőket, a vállalatok pedig feltornázhatják a részvényárakat a hatalmas volumenű visszavásárlásokkal, amelyek gyakran kedvező feltételek mellett kölcsönzött alapokból valósulnak meg. A második negyedévtől megnő az eszközök újraárazásának kockázata, és az időszakot a nulla, vagy akár a negatív megtérülés is jellemezheti.

 

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint elkerülhetetlen a múlttal való szakítás: „A nemzetközi piac aktuális politikai és gazdasági szerkezete inkább emlékeztet a Szovjetunió 1989-es állapotára, mint a szabad piacgazdaságra. A legfőbb gazdasági dilemma továbbra is abból ered, hogy a megteremtett pénz teljes egészét lehetetlen a reálgazdaságba beforgatni. Az Európai Központi Bank 2014-es negatív kamatlábai akár a változás katalizátorainak is bizonyulhatnak, különösen azt figyelembe véve, hogy az európai államadósság 35%-ánál negatív hozam alakult ki.

 

„Egy vállalat nehezen tudja eladásait folyamatosan növelni, ha a vásárlói nem részesei a fellendülésnek. Következtetésképpen elmondhatjuk, hogy az a gazdasági rendszer, amely nem allokál tőkét a tőke legmagasabb marginális költségéhez, és amely az egy százalékot támogatja a 99 százalékkal szemben, előbb-utóbb eljut arra a pontra, ahol a várt megtérülés minden esetben ismét csak nulla lesz" – mondja Jakobsen.

 

Ezzel összefüggésben a bank közéteszi piaci előrejelzéseit, valamint a következő negyedévre vonatkozó legfontosabb kereskedési ötleteit.

 

  • Árupiac

 

Az olajár az elmúlt hat hónapban közel 50%-ot esett, ami megdöbbentette a világgazdaságot – és a főbb referenciamutatók alakulása még mindig a csökkenés irányába hat, véli Ole Hansen, a Saxo Bank vezető árupiaci stratégája. Ezek a feltételek a második negyedévben teret hagynak a contango-lehetőségek számára, arra alapozva, hogy az árak nőnek a jövőben, különösen az Egyesült Államok piacán. A második negyedévben a figyelem az olaj kereslete és kínálata közötti egyensúly visszaállítására összpontosul.

 

A Saxo Bank várakozásai szerint az arany ára továbbra is a dollártól, az USA-beli kötvényhozamok alakulásától, valamint az első kamatláb-emelés időzítésétől függ – Ole Hansen nem túl jelentős mértékű, de pozitív árhatást vár ezektől.

 

1. ügylet: Áremelkedésre számítva a nemesfém-kitettség növelése

2. ügylet: WTI-nyersolaj shortolása

 

  • Makrogazdaság

 

Az alacsonyabb energiaárak, a gyengébb euró és az általánosságban kevésbé gyenge gazdaság által keltett hátszél jelentős, felfelé  irányuló korrekciót (1,5%-ra) eredményezett az euróövezet 2015-ös növekedésében. „Az Egyesült Államokat illetően továbbra is 3%-os növekedést jósolok, míg Kína esetében az általánosan elfogadott szint alatti 6,7%-os értéket tartom valószínűnek" – mondja Mads Koefoed, a Saxo Bank vezető makrogazdasági stratégája.

 

„Számos olyan eseménykockázat várható a második negyedévben, amely fokozza a volatilitást a piacokon. Június végére a görögök ismét súlyos helyzetbe kerülhetnek, az Egyesült Államokban pedig a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) 2004 óta az első kamatláb-emelésre készül, és erre a legnagyobb valószínűséggel júniusban vagy szeptemberben kerül sor" – tette hozzá Koefoed.

 

1. ügylet: Vételi pozíció megtartása az európai magas hozamú vállalati kötvények esetében

2. ügylet: Hosszú lejáratú USA állampapírok vásárlása, ha az FOMC elhalasztja a kamatlábemelést

 

  • Devizapiac

 

Ami a devizákat illeti, John Hardy, a bank devizapiaci stratégiai vezetője a második negyedévben visszarendeződést vár a végsőkig megerősödött új-zélandi dollár és a meggyengült svéd korona esetében. Úgy tűnik, hogy az USD rally a 2. negyedévben is folytatódik, bár az üteme valószínűleg jelentősen lassulni fog az elmúlt hat hónapban tapasztalható hihetetlen erősödést követően. A japán jen egy nagy kérdőjel, mivel az USDJPY kereszt az első negyedév végén még mindig nem vett határozott irányt, továbbá az első negyedév vége Japánban egyben a pénzügyi év vége is. Az angol font továbbra is nyomás alatt marad a közelgő májusi választások miatt.

 

1. ügylet: NZD eladása az ausztrál dollárral és az amerikai dollárral szemben

2. ügylet: GBPSEK shortolása

 

  • Részvények

 

Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája szerint várhatóan ismét megindul a tőkeáramlás Európába, a kedvezőbb gazdasági kilátásokban bízva. A részvények 1995 óta a legjobb kezdetnek örvendhetnek, és eddig 14%-kal emelkedtek az év során. Az egyik eszköz, amely máris sok előnyre tett szert a monetáris politikák jelenlegi alakulása és a javuló makrogazdasági feltételek révén, az ingatlan, amely idén 20%-kal lendült fel.

 

A második negyedévben az európai részvényeket a „hátszél" szó jellemzi a legjobban: számukra 2015 az lehet, ami az egyesült államokbeli részvényeknek 2013 volt, amikor 32 százalékkal emelkedett az áruk. Ez azt jelenti, hogy az európai részvények további 15 százalékos növekedéssel fejelhetik meg az erős év eleji eredményüket.

 

1. ügylet: Airbus vásárlása

2. ügylet: Colombia vételi ügylet – Global X MSCI Colombia 20 ETF vásárlása

 

A 2015. 2. negyedévi előrejelzéshez tartozó, Saxo Bank elemzői által készített ajánlások teljes listájának megtekintéséhez kérjük, hogy kattintson az alábbi linkre: http://hu.saxobank.com/campaigns/essential-trades/2015-q2

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük