Ereszcsatorna: milyen legyen? Erre próbalunk ötleteket adni a www.ereszcsatorna.com alapján.

 Ereszcsatorna: milyen legyen? Erre próbalunk ötleteket adni a www.ereszcsatorna.com alapján.

1., ERESZCSATORNA: FÜGGŐ VAGY FEKVŐ?

Az ereszcsatorna tervezésénél először is döntsük el, milyen eresztípust szeretnénk felszerelni illetve mire van szükségünk.

 Alakjuk szerint csoportosítva az ereszcsatorna lehet félkör- vagy négyszögszelvényű. Rögzítésmódját tekintve legkedveltebb a függő ereszcsatorna, az eresz alá szerelt, csatornatartókon nyugvó, vályú alakú rendszer. A legtöbb háztulajdonos ezt a megoldást választja, hiszen gazdaságos, könnyű felszerelni és meghibásodása esetén sem áztatja az épületet valamint karbantartása is egyszerűbb. A fekvő ereszcsatorna ma már ritkán használt csatornafajta. Nevét onnan kapta, hogy a cserép vagy palatető szegélyére, fektetve helyezték el, azért, hogy az eresz-, ill. párkányvonalat ne zavarja az úttestről is látható csatornarendszer, se a lefolyócső. Ezt a megoldást lehetőleg kerülni kell, mert a csatorna felszerelése vagy tisztítása közben a cserép vagy a pala könnyen eltörhet. A törött darab kicserélése viszont csak a csatorna megbontásával lehetséges. Régebben különösen manzárdtetőkön alkalmazták, de megtaláljuk egyszerű nyeregtetőkön is. Készítése a többi csatornáénál lényegesen több anyagot igényel. Ugyanilyen esztétikai megfontolásból használták a párkányon ülő csatornát is, amelyhez kevesebb anyag szükséges, mint a fekvőhöz, ezért gazdaságosabb megoldás, de a függő ereszcsatornánál jelentősen drágább. Ez a csatorna széléhez ill. a párkányszegélyhez rögzíthető. Ma már a legtöbbjüket csak ritkán, főként műemlék épületeken, különleges építészeti megoldások kivitelezésekor alkalmazzák. Ismert, de egyre ritkábban használt és alkalmazott csatornafajta az attikacsatorna. Az attikafal vagy pártafal az épület főpárkánya fölött levő mellvédfal. Célja a tető elrejtése. A mögé helyezett csatornát nevezzük attika csatornának. Nem a klasszikus értelemben vett csatornafajta, mégis itt kell említeni a vápa-, vagy hajlatcsatornát, mely két tető találkozásánál keletkező zugnak – vápának – a vízelvezetést szolgálja általában fémlemezes kibéleléssel. Ennek az elkészítése külön szakértői tervezést és kivitelezést kíván, mert ez nem nyúlik túl a tetőfelületen így a víz be tud jutni magába az épületbe, ami komoly gondot okozhat.

2. PVC VAGY ACÉL? MILYEN ANYAGBŐL LEGYEN AZ ERESZ?

Egyre nagyobb az igény arra, hogy megjelenésében, alakjában, méretében, meg és színében is megfelelő, a tetőfedéshez és homlokzatokhoz igazodó ereszcsatorna-rendszer kerüljön az épületekre.

Esőcsatornából igen széles a választék, könnyen megtalálhatjuk a házunk stílusához, színvilágához leginkább illő terméket. Teljes rendszereket kínálnak fémből (horganyzott acélból, cinkből, natúr és festett alumíniumból, rézből), napfényálló műanyagból. Némely gyártó kifejezetten bizonyos tetőfedő anyagokhoz és rendszerekhez fejleszti ki a maga ereszeit, hogy azok színben és formában idomuljanak a komplett tetőfelülethez. Az esővezetők különbözhetnek anyagukban, színükben, profiljukban, de hasonlók keresztmetszetükben, hosszméreteikben és összeszerelési módjukban. Választhatunk fém-, vagy PVC-rendszereket.

Hogy válasszam ki a legmegfelelőbb anyagot?

Minden alapanyagnak, amelyből az eresz készül, egyedi előnyei vannak.  PVC-ből régen rossz minőségű, a környezet hatásaival szemben nem ellenálló termékeket gyártottak, ma viszont ezek az ereszek is színtartóak, rugalmasak, elviselik a hó nyomását, ellenállnak a korróziónak, a savas esőnek és ráadásul könnyen tisztántarthatóak és házilag is felszerelhetőek. Ráadásul viszonylag kis súlyúak, „könnyed" megjelenésűek. Hőtágulás….mai napig nem megoldott, gond….

Horganylemez

A piacon jelentős részt képviselnek a hagyományos horgany bádoglemezből készült ereszcsatornák. A horgany lemezek fő alapanyaga a cink, és használnak egyéb ötvözőket is. A horganylemezek legfőbb előnye a korrózióval, rozsdásodással szembeni jó ellenállóképessége, felületén a nedvesség hatására patinaréteg alakul ki. Hátránya, hogy szilárdsága főleg kis vastagságban viszonylag kicsi, és elég rideg anyag, ezért nehezebben megmunkálható.

Nagyobb gyártóknál kaphatók úgynevezett előpatinázott ötvözött horganylemezek is. Ezek sötétebb szürkés felületük miatt közkedveltek. Felületük érlelési eljárással készül: a  természetes patinaréteg kialakulását művi úton gyorsítják meg.

Tüzihorganyzott acéllemez

Az acélból készült ereszek előnyös tulajdonságai: a nagy mechanikai terhelhetőség (a csatornatartók egymástól 90cm távolságra is elhelyezhetők, csekély hőtágulás, az ereszrendszer hőingadozás következtében bekövetkező mozgása lényegesen kisebb, mint a műanyag ereszé. Az ereszrendszer kiválasztása során nem hagyhatjuk figyelmen kívül a helyi éghajlati sajátosságokat sem (nagy hóterhelésnek kitett tetőkre az acélból készült ereszek felszerelését ajánljuk).

A tüzihorganyzott acéllemezek esetében a rendszer alapját egy kemény, nagy szilárdságú acéllemez adja, amelynek nedvességgel szembeni ellenállóképességét tüzihorganyzással növelik. Ez az eljárás az acéllemez felületén cinkbevonatot képez, amely megvédi azt a rozsdásodástól. A cinkréteg vastagsága technológiától függően változik, ami nagyban befolyásolja mind a lemez élettartamát, mind az árát is.

Bevonatos acéllemez

Tüzihorganyzott acéllemez belső réteggel készülnek az úgynevezett bevonatos lemezek. Ezek nagy előnyének tekinthető, hogy széles színskálán lehet őket megvásárolni. A tüzihorganyzott acéllemez mindkét oldalára ipari eljárással több rétegben bevonatot készítenek. A többrétegű rendszerben mindennek megvan a fő szerepe: az acél mag nagy teherbírást, a cinkréteg kiváló korrózióvédelmet, ezáltal időállóságot, a műanyag bázisú fedőréteg pedig változatos színeket és további tartósságot biztosít. Ennek a bevonati rendszernek a napsugárzással szembeni UV-állósága, valamint a felület kopásállósága is jellemzően befolyásolja az élettartamot.

Alumínium ereszek

Az alumínium ereszcsatorna-rendszerek újabb típust alkotnak. Az alapanyag felülete fényes, a horganylemezekkel szemben felületén nem alakul ki patinaréteg. Az alumínium mechanikai szilárdsága kb. egyharmada a gyakorlatban használt acélanyagénak, emiatt sérülékenyebb, és sűrűbb alátámasztást (csatornavas, lefolyó-bilincs) igényel. Viszont nedvességre kevésbé érzékeny anyag, nem igényel egyéb korrózióvédelmi réteget, a színes bevonatok főként esztétikai célokat szolgálnak.

Vörösréz

A vörösréz nemesfém egy árban jóval magasabb kategóriát jelent az ereszcsatorna-rendszerek alkalmazásában. A réz felületén a horgannyal megegyezően oxidációs folyamatok indulnak meg. Ennek köszönhetően a világosabb fényes felület egy mattabb, sötétebb színbe megy át az idő múlásával. Felülete végül zölden patinázódik. Kedvező mechanikai, tartóssági és esztétikai tulajdonságaik miatt széles körben alkalmazzák ma is ott, ahol nem az ár az elsődleges szempont, exkluzív középületeknél, műemlékeknél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük