Haruhiko Kuroda, a japán jegybank elnöke az elmúlt éjszaka egyértelműen visszavonta múlt heti szavait, hangsúlyozva, hogy kommentjei nem a nominális árfolyam ellen szóltak.

 

Haruhiko Kuroda, a japán jegybank elnöke az elmúlt éjszaka egyértelműen visszavonta múlt heti szavait, hangsúlyozva, hogy kommentjei nem a nominális árfolyam ellen szóltak.

 

Az eredeti nyilatkozat az „effektív reál árfolyamról" szólt, amelyet kiigazítanának az inflációval is, azonban a nyilatkozat visszavonásának ténye az, ami igazán fontos. A japán jegybank elnöke ezen felül kijelentette, hogy nem arra gondolt, hogy a japán jegybank nem szeretne egy nominálisan gyengébb jent látni, és hogy nem mondott olyat, hogy egy nominálisan gyengébb jen lenne szükséges a japán jegybank árfolyamcéljának eléréséhez. Az USDJPY árfolyama a nyilatkozat hatására megugrott.

https://www.tradingfloor.com/forex/usdjpy

 

 

Az ausztrál jegybank ülésének jegyzőkönyve viszonylag galamb jellegű hangulatról tett tanúbizonyságot, azonban ez nem volt erősebb, mint amennyit a piac már így is beárazott. 

 

A figyelem középpontjában egyértelműen a Fed Nyíltpiaci Bizottságának június 17-i ülése áll, amelyen kiderülhet, hogy a Fed mennyit változtat a gazdaság helyzetével kapcsolatos kilátásain, és hogy van-e valami támpont az első kamatemelés időpontjával kapcsolatban.

 

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint semleges hangvételű kommentár várható, mivel a Fed tisztában van azzal, hogy bőven lesz ideje reagálni arra, ha a júniusi és júliusi adatok váratlanul erősnek bizonyulnának. Ennek azonban nem sok jele látszik, így a döntéshozókat semmi sem kényszeríti arra, hogy átütően nagy újdonságot kommunikáljanak a szeptemberre vagy decembere tervezett kamatemelés kapcsán.

 

És bár az a legkevésbé valószínű, hogy a kamatemelés ideje a még távolabbi jövőbe csúszik, nagy kérdés, hogy ez elegendő-e az USD erősödésére játszóknak új pozíciók nyitására (ami jórészt EURUSD-ben valósulna meg), vagy kedvező gazdasági adatok további csomagjaira van szükségük ahhoz, hogy megerősödjön a hitük az USD-ben.

 

 

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük