2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fenntarthatóság a konyhában– Fókuszban a szezonális gyümölcsök és zöldségek

4 perc olvasás

venusz_szezonalis_kalendar.jpgA kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen része a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, hiszen a bennük található tápanyagok kulcsfontosságúak egészségünk megőrzéséhez. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szezonális ételek fogyasztásának fontosságát, különféle mozgalmak hirdetik ennek előnyeit. Egyre inkább kezd beépülni tudatunkba, hogy a helyi termelők termékeit részesítsük előnyben, friss idénygyümölcsöt és szezonális zöldségeket válasszunk.

Ez főleg azért fontos, mert a szezonnak megfelelő étkezéssel étrendünk összhangban lesz az évszakokkal, tehát akkor fogyasztjuk az adott gyümölcsöt vagy zöldséget, amikor annak természetes betakarítási időszaka van. Ezzel kimondottan változatossá tehetjük étrendünket, tavasszal például leginkább zsenge leveles növényeket fogyasszunk, míg ősszel a lassan termő zöldségekből válogassunk, amelyek kimondottan gazdagok vitaminban és ásványi anyagokban. Nyáron vagyunk leginkább elkényeztetve ezen a téren, ilyenkor ugyanis a legtöbb gyümölcshöz és zöldséghez könnyen hozzájuthatunk helyi termelőktől. Ezzel ellentétben télen viszonylag kicsi a választék, ilyenkor a hosszan tárolható termékeket keressük. A gyökérzöldségekkel például fedezhetjük a napi tápanyagbevitelt – a zeller, a cékla, a jégcsapretek, a paszternák, a fekete retek, a sárgarépa és a petrezselyemgyökér mind sokféleképpen elkészíthető. Télen hüvelyeseket – többek között babot és lencsét – is fogyasszunk, a káposzta- és hagymafélék pedig bármelyik évszakban tökéletes választást jelentenek magas C-vitamin tartalmuk miatt.

A szezonalitás mellett az is fontos, hogy az általunk fogyasztott zöldségek és gyümölcsök hogyan jutnak el a tányérunkra. Ugyanis a helyi termelőktől származó áruk nem csak frissebbek, mint a világ másik feléről érkező termékek, de fogyasztásuk egyúttal jóval kisebb ökológiai lábnyommal jár, továbbá vásárlásukkal támogathatjuk a helyi közösséget is.

Amennyiben a helyi termesztésű idényzöldségek és gyümölcsök mellett tesszük le voksunkat, nem csak az egészségünknek, de a környezetünknek is sokat kedvezünk. A Vénusz márka elkötelezett a fenntarthatóság mellett, a mindennapokban a Vénusz napraforgó-étolajok gondos előállításával, valamint az alapanyagok, eljárások és erőforrások környezettudatos alkalmazásával tesznek azért, hogy minél inkább fenntarthatóbb környezetben éljünk. Az ISCC PLUS tanúsítvány garanciát jelent arra, hogy az üzletek polcaira és a konyhánkba kerülő, ISCC logóval jelölt étolaj előállításhoz szükséges alapanyag mennyiséget fenntartható forrásból szerezték be. 

http://www.venusz.hu/fenntarthatosag

 

Az ISCC (International Sustainability and Carbon Certification System) vezető nemzetközi fenntarthatósági szabvány szigorú követelményeket ír elő a termelési és beszállítói lánc minden résztvevőjére, és szabályozza az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nyomon követését is. Az ISCC maga nem végez tanúsítást, ezt a feladatot az általa elfogadott független tanúsító szervezetek végzik. Az ISCC PLUS tanúsítvány garantálja, hogy az ISCC logóval ellátott címkével forgalmazott élelmiszereket gyártó cég az előállításhoz szükséges alapanyag mennyiséget fenntartható gazdálkodásból szerzi be.

A tanúsítás kiterjed a termesztés, a feldolgozás, a kereskedelem és a raktározás fenntarthatóságának ellenőrzésére. Az ellenőrzés egészen a termőföldekig és az azokon végzett gazdálkodási gyakorlatig visszamenően vizsgálja a termesztés megfelelőségét, de kiterjed a feldolgozó üzemek működésének ellenőrzésére egészen a végtermék előállításáig. A fenntartható alapanyagok és termékek mozgásainak a teljes előállítói láncban nyomon követhetőnek kell lennie. Az ISCC PLUS rendszerben önkéntesen végezhető az üvegházhatású gáz kibocsátás nyomon követése is, mely hozzájárulhat e gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.