2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fontos bemutatkozási lehetőség

6 perc olvasás
bpfeszt 6

bpfeszt 1Harminc évvel ezelőtt, a Vörösmarty téren, az alig néhány száz kíváncsiskodó közül senki sem gondolta volna, hogy az akkor még csak kezdő rendezvény előtt milyen jövő áll. Idén – egy járvánnyal a hátunk mögött – mégis jól esik visszagondolni a kezdetekre és körülnézni most a Budai Várban, az egészen szeptember 26-ig látogatható, 30. Budapest Borfesztiválon. A 88 kiállítói pavilon körül sétálók, kóstolgatók egyre növekvő tömege jókedvre hangol mindenkit, aki csak egy kicsit is közel érzi magához a magyar bort!

A 30. Borfesztiválon egy külön pavilonban találkozhatnak a látogatók azokkal a borászokkal, akik az idei Vinagora Nemzetközi Borverseny legújabb felfedezettjei. Van közöttük, aki egyetlen borral sem nevezett a Vinagorára, mégis aranyérmet nyert. Az Izsákon dolgozó Birkás Borház tulajdonosa, Birkás Zoltán csak a legújabb termékével, a Sárfehér pezsgővel indult a versenyen.bpfeszt 2 Izsákon régi múltja van a pezsgőkészítésnek, de ezzel a fajtával, a hagyományos champagne-i eljárással még senki nem próbálkozott. Nekik is ez volt az első – és mindjárt győztek! Nekünk zászlós borunk a Sárfehér, mely kissé magasabb savtartalmú, érdekes fajtajelleget hordozó bor, nem mindenkinek tetszik – mondta el sikeres termékükről a tulajdonos. Az átlagos fehérborhoz képest vékonyabb, egyszerűbb lecsengésű, a hűtés által az almás, birsalmás jellege jobban érvényesül. Mivel a pezsgőkészítésben nem volt tapasztalatunk, 18 hónapos, palackban érlelést választottunk – díjat nyert – most azt várjuk, milyen lesz hároméves érlelés után? A bor-és most már pezsgőkészítés mellett mással is foglalkozunk, de még a szőlőmagolaj is csak az egyik, a termékeink sorában. A csokoládét mindenki szereti. Nálunk kapható étcsokoládé burkolatú – négy különböző borral töltött – fehércsokoládé tábla. A fehércsokoládé krémbe Irsai Olivér, Kékfrankos rosé, Kékfrankos vörös és Rajnai Rizling jégbort keverünk, meglepően kellemes ízhatás érhető el velük.

bpfeszt 3 Van egy borász és van egy borfajta, a nevük szinte már évtizedek óta összeforrt: Balla Géza és a Kadarka. Vonzalmuk Erdélyben, a Partiumban, Arad-hegyalján, a Ménesi borvidéken, évtizedekre tekint vissza. Itt, a Borfesztiválon meg is erősítette, mondván: megpróbálok mindent kihozni a Kadarkából, amit csak lehetséges. Fehérbort, rosét, különböző kategóriájú vörösborokat, egészen a legmagasabb minőségig és persze ott van még az aszú típusú Kadarka, a Kadarissima is. A borvidék történelme 1047-től íródik, amikor Gizella királyné 8 kapa szőlőt ajándékozott a Makra hegyoldalról a Bakonybéli Apátságnak.  Egy kapa szőlő az a terület, amit egy ember egy nap alatt be tudott kapálni. A Kadarkáról már az 1730-as években ódákat zengett gróf Grassalkovich Antal, ő volt az első magyar borász, aki ebből a fajtából aszúbort készített. A 30. fesztiválra 11 fajtát, a Kadarka mellet egy szintén ősi Dél-erdélyi fajta borát, a Fekete Leánykát is elhozták, mellette még kóstolható Furmint, Chardonnay és a Vinagora Nagyaranyérmes, 2017-es Cabernet Sauvignon sziklabor is. Az ültetvénye 420 méter magasan, mindössze 15-20 cm vastag termőtalajon húzódik. Itt a szőlő gyökere mélyen a vulkanikus kőzetbe nyomul és ennek hatása jól érezhető a borban. A fesztivált arra szeretnék kihasználni, hogy a borkedvelők átfogó képet kaphassanak a Ménesi Borvidékről. bpfeszt 4

Borbély Tamás volt már „Az év Bortermelője”, „A Legszebb Szőlőbirtok” tulajdonosa, mi a következő cél? A feladat ugyanaz, mint eddig volt erősítette meg – bizonyítani, hogy megérdemeltük a sikereket. Eredményeinket a helyi fajták ismerete alapozta meg, belőlük próbáljuk kihozni a maximumot, megtalálni az évjárat, a területek és a fajták egyensúlyát és hosszú távú értékeket felmutatni általuk. Miért olyan értékesek a badacsonyi fajták, egy Kéknyelű, az Olaszrizling vagy a Rózsakő? Ez a Borfesztivál nekünk mindig fontos bemutatkozási lehetőség, ezért – amellett, hogy a teljes kínálattal érkezünk – igyekszünk új évjáratokkal, új tételekkel megjelenni. Így a fogyasztók is látják, hogy töretlen színvonalon dolgozunk. Most is vannak a Vinagorán és a Balatoni Borok Versenyén aranyérmet szerzett boraink, mint például a 2017-es Kőmagas, a Rajnai rizling vagy az ugyancsak 2017-es Bácshegy Olaszrizling, de több, más kiemelkedő tétel is van a pultunkon. Bár a szüret nagy része még hátravan, annyi máris elmondható, hogy az ide év is jó évjáratnak tekinthető.

Borász körökben van egy ismert nóta, aminek az eleje így szól: Tokaj, Somló, Badacsony, borral töltsd a kulcsom – ez arra enged következtetni, hogy Somló mindig is az élvonalba tartozott, most pedig itt, a 30. fesztivál díszvendége. bpfeszt 5Lapunk kérdésére válaszolva Tornai Tamás elmondta, számukra a legfontosabb a versengve együttműködés tudása. Itt a Várban most 12 borász van jelen, tehát a legkisebb történelmi borvidékünkről jött a legtöbb szereplő. Somlónak olyan tulajdonságai vannak, hogy a világban sem találunk még egy ilyen tipikusan vulkanikus jellegű borvidéket. Volt itt egy vulkán, ami hárommillió évvel ezelőtt többször is kitört – a víz alatt. Ebből következően tufás, morzsalékos kőzet jött létre, olyan mikroorganizmus kultúrával, amelyik képes a kőzetben lévő ásványokat a szőlő gyökere számára felvehetővé alakítani. Egyedülállónak nevezhető és ennek következtében a somlói borokat már az illatukról is messziről meg lehet különböztetni. A legkülönlegesebb szőlőfajtánk a Juhfark, azért is egyedi, mert engedi a talajban megmutatkozó jellegzetességeket érvényesülni. Amikor a pohárban megforgatjuk, már ott érzünk egy kicsit sós, ásványos jelleget, de mellette egy kis gyümölcsös illat is megjelenik. Sokan, sokfélének írják le ezeket, a birsalmától az enyhén barackoson át a trópusi gyümölcsökig terjed skála. és ez ugyanígy a bor zamatában is megmutatkozik. Már a kóstolás legelső pillanatában érezzük, hogy nagyon komoly érték, amivel találkoztunk.

Ez utóbbi állítás pedig igaz a 30. Budapest Borfesztivál teljes egészére is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.