Az idei pünkösdi búcsú megszervezése és sikeres lebonyolítása érdekében Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a Csíksomlyói Ferences Rendházzal közösen, valamint az érintett hatóságok és intézmények bevonásával kidolgozta a búcsú idejére érvényes, a közlekedéssel és kereskedelemmel kapcsolatos intézkedéseket tartalmazó polgármesteri rendeletet.

Az idei pünkösdi búcsú megszervezése és sikeres lebonyolítása érdekében Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a Csíksomlyói Ferences Rendházzal közösen, valamint az érintett hatóságok és intézmények bevonásával kidolgozta a búcsú idejére érvényes, a közlekedéssel és kereskedelemmel kapcsolatos intézkedéseket tartalmazó polgármesteri rendeletet.

A polgármesteri rendelet legfontosabb elemei:

 1. A gépjárműforgalom szabályozásáról 2010. május 21-én, pénteken reggel 6.00 órától tilos a megállás és a várakozás (parkolás) a Szék útján, a Kájoni János és a Nagymező utcában. 2010. május 21-én, pénteken 18.00 óra és május 22-én, szombaton 6.00 óra között részleges útlezárásra kell számítani a Szék útján, a Kájoni János és a Nagymező utcában. Ezekbe az utcákba csak – a polgármesteri hivatal által kibocsátott engedéllyel rendelkező kereskedők, illetve
– az Apor Péter, Csobotfalva, Ferencesek, Kájoni János, Malom, Lovarda, Nyírfa, Bánya, Somlyó pataka, Köves, Barátság, Somlyó, Szentkirály, Sarkadi Elek, Szék, Szék II., Székely Mózes, Fodorkert, Kas, Tas, Huba, Töhötöm utcákban állandó lakhellyel rendelkező lakosok hajthatnak be. 2010. május 22-én, szombaton 6.00 és 24.00 óra között tilos az autós közlekedés a Nagyrét utcában (a Lukoil benzinkúttól a Márton Áron utcáig), a Taploca utcában, a Márton Áron utcában (a Román Fejlesztési Banktól – BRD – a Szék útjáig), a Szék útján, a Kájoni János utcában (a 2-es és 22-es házszámok között), a Pálfalva felé vezető úton (a Nagymező utcáig), valamint a Nagymező utcán. A polgármesteri hivatal felkéri a csíkszeredai lakosokat és a pünkösdi búcsú idejére a megyeszékhelyre érkezőket, hogy a forgalmi torlódások elkerülése érdekében, tartsák tiszteletben a forgalomkorlátozásra vonatkozó rendelkezéseket és tartózkodjanak a gépkocsi-használatától.  

2. A kereskedelmi tevékenységekről 2010. május 21-én, pénteken 8.00 óra és május 23-án, vasárnap 24.00 óra között tilos bármilyen kereskedelmi tevékenység a közterületen (járdán, úton).

A Szék útján és a Kájoni János utcában csak magánterületeken folytatható kereskedelmi tevékenység, a tulajdonos beleegyezésével, azaz az általa kitöltött befogadói nyilatkozat alapján. Tilos az alkoholtartalmú italok árusítása, kivételt csak a szálláshelyet is biztosító vendéglátóhelyek képeznek, ebben az esetben is csak az elszállásolt vendégeket szolgálhatják ki szeszes itallal. A kereskedők csak az alábbi termékeket árusíthatják:
– kézműves termékek
– könyvek
– játékok
– kegytárgyak
– élelmiszerek
– cipő és ruhanemű

FONTOS! Minden árusnak, kereskedelmet folytató cégnek és magánszemélynek kötelező kereskedelmi engedélyt kiváltani, és 100 lej értékű kereskedelmi illetéket befizetni. Az engedély kiváltásához az alábbi dokumentumokra van szükség:

 -a cég / szervezet bejegyzési dokumentuma
-személyazonossági igazolvány (és lakcímkártya)
-a helyi Közegészségügyi Igazgatóság és az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság által kibocsátott ideiglenes engedély (élelmiszerek forgalmazása esetén)
-a terület tulajdonosának befogadó nyilatkozata

A kereskedelmi engedélyeket a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal 7-es számú, Kereskedelmi és engedélyeztetési irodájában lehet kiváltani.

Bővebb információk a 0266-315 120 / 117-es telefonszámon igényelhetők. A polgármesteri rendelet teljes szövege tanulmányozható a Városháza honlapján, a http://www.szereda.ro/ honlapon, a hírek, információk menüpont alatt.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala 2010. május 18. (Erdély.ma)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük