Az aranyár erőteljes korrekcióban van immár hat hónapja. Ennek aktuálisan zajló fázisában teljes mértékben elszakadt az árfolyam minden olyan piacbefolyásoló tényezőtől, amely régebben lökést tudott adni az egyik vagy másik irányba. A szárnyaló részvényindexek szélárnyékában korábban drágulni képes aranyat már nem keresik annyira a befektetők. A dollár szisztematikus értékhígítása is hidegen hagyja a befektetőket, csakúgy mint az euróválság vagy az észak-koreai kardcsörgetés – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az aranyár erőteljes korrekcióban van immár hat hónapja. Ennek aktuálisan zajló fázisában teljes mértékben elszakadt az árfolyam minden olyan piacbefolyásoló tényezőtől, amely régebben lökést tudott adni az egyik vagy másik irányba. A szárnyaló részvényindexek szélárnyékában korábban drágulni képes aranyat már nem keresik annyira a befektetők. A dollár szisztematikus értékhígítása is hidegen hagyja a befektetőket, csakúgy mint az euróválság vagy az észak-koreai kardcsörgetés – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Tíz évvel ezelőtt még szinte senki nem vett aranyat tisztán befektetési céllal. Inkább az ékszerek fogytak. Aztán ez megfordult, alig mentek az ékszerek, mindenkinek a befektetési aranytömbök kellettek. Tíz évvel ezelőtt még tiltott volt Kínában befektetési céllal aranyat felhalmozni. Ma viszont Pekingben jóformán minden utcasarkon aranyat árulnak, és a shanghai-i határidős tőzsde (Shanghai Futures Exchange) éppen mostanában terjeszti ki az arany kereskedési időszakát az éjszakai órákra is, megteremtve ezzel a lehetőségét annak, hogy a Wall Street-tel párhuzamosan folyhasson a kereskedés. Sokat fordult a világ tíz év alatt az arany vonatkozásában.

A megnövekedett népszerűség dacára az utóbbi hetekben mégis úgy tűnik, válságban van a sárga nemesfém. Az árfolyam esik, az elemzések borúlátóak. Sokan gondolják úgy, hogy fordulópont közelébe érkezett az arany, egy évtized után a bikák helyett a medvék vehetik át a piacon a hatalmat. Van, aki azt fontolgatja, hogy megválik korábban vett aranyától. Ez azonban nem tűnik jó ötletnek, amennyiben a vásárlás egykori motivációja a megtakarítások értékállóságának biztosítása volt. A kisebb méretű arany lapkák és érmék biztosításként szolgálnak egy vészhelyzet esetére – amely persze remélhetőleg nem következik be soha.

A „vészhelyzet" bekövetkeztére nincs forgatókönyve az arany árfolyamának. Egy nagyobb ország államcsődje, háborúk, hiperinfláció, bank- és tőzsdepánik vagy más csekély valószínűségű, de súlyos következményekkel járó, úgy nevezett „fekete hattyú" esemény hatását az arany árára lehetetlen megjósolni. Amúgy semmilyen túlzott borúlátási hajlam nem kell ahhoz, hogy egy katasztrófa lehetőségével is számoljon a jövőjéről gondoskodni vágyó ember. Aki a „rendszer" gyengéit látva, fekete hattyúk eljövetelével is számolva – aminek következtében alapjaiban változhatnak meg a világban a játékszabályok -, gyökeres változásoktól tartva vett korábban vésztartalék céljából fizikai aranyat, az önmagával kerül ellentétbe, ha túlzottan követi az aranyár napi változásait, és az árfolyam botladozásai láttán most éppen idegeskedik.

Spekulatív orientáltságú befektetők azonban, akik a múltban értékpapírosított formában, de akár fizikailag is, elsősorban az árfolyamnyereség reményében vettek aranyat, mostanra már egy drasztikus korrekció lehetőségét is számba kell, hogy vegyék. A világ legfontosabb tőzsdeindexe, a New York-i tőzsde teljesítményét leképező Dow Jones index tavaly november óta felfelé ívelő pályán mozog, az arany lefelé. Pedig az elmúlt 12 évben a sárga nemesfém többnyire lépést tartott a Dow Jones-szal, ha a tőzsde emelkedett, akkor az arany is drágulni tudott.

Egy erős korrekció, amely rászolgál a nevére, amúgy is időszerű lenne már az aranynál. A 2001 óta eltelt 12 évből egy sem volt olyan, amelyben az aranyár az év végén ne zárt volna magasabban, mint ahol az évet kezdte. Ilyen töretlen árfolyam-emelkedés, amit egyszer sem szakít meg legalább egy nullszaldós év, egészen rendkívüli a piacok történetében. Egy erőteljes korrekciónak tehát kétségtelenül itt lenne már az ideje.

Ami az árfolyam technikai elemzését illeti, elmondható, hogy éppen most számolnak rá az aranyra, de a fundamentumok is álltak már rózsásabban. A fizikai aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF) iránti kereslet látványosan alábbhagyott, a befektetési célú arany most egyszerűen kevésbé fogy. Az alapokból való olyan mértékű kitárazásra, mint aminek most vagyunk éppen szemtanúi, nem volt példa az utóbbi évtizedben. Lassan a 200 tonnát közelíti az alapok készleteinek csökkenése. Ez pedig azt jelenti, hogy nem pusztán kiesik egy keresleti tényező a vevői oldalon, de a készletcsökkenésből származó arany többletkínálatként jelenik meg a piacon. Ennek kapcsán az is feltűnik, hogy az ETF-eken keresztül aranyba feketetők ezúttal nem használják ki az alacsonyabb árakat bevásárlásra. E tekintetben is változott valami, hiszen 2008 őszén, amikor egy ideig szintén jelenősebben korrigált az aranyár, az árcsökkenés még masszív bővüléssel járt együtt az arany-alapoknál.

A részvények felülteljesítése az aranyhoz képest talán a legnagyobb jelentőséggel bíró intő jel. Igaz, a Dow Jones mostani tündöklését árnyalja, hogy bár rekordszinten van a mutató, de ezzel is éppen csak meghaladja a 2008-ban kezdődött válság előtti értékét, míg az arany ugyanezen az időtávon duplázni tudott. Viszont ez ma már a múlté, most csak a jelen és a jövő számít. Ez alapján az amerikai tőzsdeindexet vagy a hazai BUX-ot alkotó blue chipekben több fantázia lehet, mint az aranyban. Az aranyár 2011. augusztusa óta stagnál illetve esik, és most a részvények szárnyalnak. A nem vésztartalékban érdekelt, hanem taktikusan helyezkedő befektetők számára ez azt jelenti, hogy a piaci ciklusok egy döntő fordulóponthoz érkezhettek, ezért ők a részvénypiaci korrekciókat bevásárlásra, az aranyár időnkénti javulását pedig eladásra használhatják.

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük