Camembert-es puffancsCamembert-es puffancs

Focus on France címmel Elisabeth Parragh-Pataki, a Francia Idegenforgalmi Hivatal (Atout France) magyarországi igazgatója és Corinne Foulquier, az Ausztriai és Közép-Kelet-Európai képviselet vezetője workshopot rendezett a francia régiók partnereivel a magyar idegenforgalmi újságírók számára. A Zara Hotel konyhája pedig finom francia falatokat és borokat kínált a résztvevőknek.

 

Camembert-es puffancsCamembert-es puffancs

Focus on France címmel Elisabeth Parragh-Pataki, a Francia Idegenforgalmi Hivatal (Atout France) magyarországi igazgatója és Corinne Foulquier, az Ausztriai és Közép-Kelet-Európai képviselet vezetője workshopot rendezett a francia régiók partnereivel a magyar idegenforgalmi újságírók számára. A Zara Hotel konyhája pedig finom francia falatokat és borokat kínált a résztvevőknek.

 

Először a főbb statisztikai adatokat ismertették: 2012-ben 81,2 millió utazó kereste fel az országot, a magyar turisták száma 230 ezer volt. A látogatók összesen 39,16 millió eurót költöttek. 67,8%-uk Európából érkezett, amíg Amerikából csak 6,6%-uk. A magyarok kedvenc úti céljai: Párizs, a vízparti nyaralások, a síelés és a városnézések. Az utazási irodák jelentései alapján idén a magyar kiutazóknál 5-10%-os növekedés várható.

 

A workshopon jelent volt Melles Botond is, az Air France magyarországi igazgatója. Elmondta, hogy tavaly a Charles de Gaulle repülőtér új szárnnyal, az S4 Satellite terminállal bővült, ahová csak az Air France utasai érkeznek ill. indulnak a világ minden célpontja felé. A kapacitása mintegy 8 millió utas. A nemzetköziségre tekintettel hatalmas útbaigazító feliratokat helyeztek ki – angolul is. A személyzet tagjai között vannak japánok és kínaiak is. Az új terminál igen kényelmes sok ülőhellyel. A Le Parc nevű új lounge háromezer négyzetméteren 500 ülőhellyel, hitech-kel, ingyenes wifivel felszerelt. Budapest-Párizs között hetente három járat közlekedik. Az átszállásokat meggyorsították, hogy ne legyen közöttük újabb biztonsági ellenőrzés. Réunion szigetére egyszerre 500 utast szállítanak az airbuszok, a magyarok pedig csupán a személyigazolvány felmutatásával indulhatnak oda.

 

 Rhône-Alpes kilátóRhône-Alpes kilátó

Franciaország 2012-ben világelső sí-célpont volt, 55 millió síbérletet adtak el. 6 081 MICE eseményt rendeztek. Növekedik a kulturális turizmus, hiszen Marseille/Provence 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa (EKF, részletek a www.mp2013.fr honlapon). 8 ezer múzeumához most újabbak is nyílnak. 40 ezer műemlék és emlékhely, 33 UNESCO világörökségi helyszín, 500 fesztivál, továbbá számos koncert, színházi- és táncelőadás várja a látogatókat. Az ország 594 Michelin-csillagos éttermével a gasztronómia fellegvára. Strasbourg-ban (1570 óta) látható Európa legrégebbi karácsonyi vására.

 

Jelentősebb évfordulók 2013-ban: Marseille/Provence-ban az EKF keretében 10 új kulturális műhely, 40 étterem, 100 kiállítás nyílik, összesen 500 eseményt rendeznek. 800. születésnapját ünnepli a Notre Dame katedrális, 400 éve tervezte a legszebb francia kerteket André Le Notre (többek között a Versailles-it), 60 éves az Alsace Borút, 100 éve született Aimé Césaire, a színes bőrű frankofon író, költő és politikus. Április 27-től szeptember 29-ig tartanak a Normandia Fesztivál programjai, amelyen két nagy gyűjtemény révén feltámad az impresszionizmus. A Tour de France résztvevői június 29-én rajtolnak, és július 21-én érnek célba. Denis Diderot-t, a francia felvilágosodás nagy alakját 300 év után szimbolikusan újratemetik a párizsi Pantheonban. Nancy – Lorrain a Reneszánsz Évet 100 eseménnyel ünnepli májustól szeptemberig. A Francia Konyha Fesztiválját országszerte szeptember 20-22. között tartják, ugyanis 2011 óta a francia konyha a szellemi világörökség része. A művészeti élet szintén tele van újdonságokkal. 2013-ban négy új szálloda nyílt: Bordeaux-ban, Marseille-ben és Párizsban.

 

A workshopon készséges francia idegenforgalmi szakemberekkel ismerkedhettünk meg, akik angolul vagy németül jól beszéltek, néhányan magyar nyelvű prospektussal, térképekkel, közvetlen információkkal is segítették a munkánkat.

 

A következő francia régiók képviseltették magukat:

 

Nice (közismertebb nevén: Nizza) gyönyörű környezettel bíró nagyváros a Francia Riviérán, a Cote d'Azur szívében. A mediterrán világ leggyakrabban látogatott helye. A tőle 7 km-re nemzetközi repülőtérről 104 célpont felé indulnak és érkeznek gépek. Az Alpok lábánál fekvő Zöld Városban 100 hektár park található. Jelentős események: a Kortárs Művészetek Múzeuma, a július 8-12-ig rendezendő jazz fesztivál, az Eco-völgyben az olimpiai stadion, ahol szeptemberben tartják a Frankofón Játékokat, majd 2016-ban a foci eb-t. Nice-ben környezetbarát szállodák (pl. a Hi), bio spa és bio testápolás áll rendelkezésre. Az utcákon elektromos buszok és autók közlekednek, a „kék biciklik" 120 kölcsönző állomásnál vehetők igénybe. Az egész városban 1 eurót kell fizetni a buszokon vagy a villamosokon. A sportlehetőségek közül néhány: jet-ski, búvárkodás, delfin-figyelés, ernyőrepülés, a hegyekben sziklamászás és a természet csodái várják a vendégeket. Az ún. niçoise konyha a hagyományos francia ízeket mutatja fel a legrégebbi francia borvidék boraival együtt. Élmény ellátogatni a festői mediterrán piacokra! Évi kétezer szórakoztató esemény történik, köztük karneválok, sportrendezvények. A város múzeumot állított Henri Matisse emlékére, mert a festő sok évet töltött itt. Chagall-kiállítást is rendeznek. Idén július elsejétől a látogatók ingyen léphetnek be a Városi Múzeumba. Érdemes kiváltani a turistapontokon a French Riviera Pass-t akár 24, 48 vagy 72 órára, mert sok helyen kedvezményesen ehetünk, szállhatunk meg, vagy akár vásárolhatunk vele. Tanácsért fordulhatunk a kedves Olivia Zürcherhez: olivia.zurcher@otcnice.com címen.

 

Menton a romlatlan természetéről és nyugalmáról híres tengerparti település, a szépségek birodalma a hegyek védelmében, az olasz és monacoi határon. Alain Godino, a turisztikai hivatal munkatársa érdekes történetet mesélt el: Böröcz András, a Magyar Rádió újságírója 1946-ban párizsi tudósító volt, de 1949-ben visszarendelték Budapestre. Ő azonban inkább ott maradt. Aztán a barátaival Mentonba látogatott, és egy élmény hatására örökre megváltozott az élete. A Saint Michel templom előtti nagy tér remek akusztikát adott egy ablakban kitett táskarádiónak. Felismerte Jasha Heifetz hegedűjátékát Bach zenéjével. Égi ajándéknak tekintette a tenger fölötti platón az elbűvölő muzsikát. Párizsba visszatérve nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy Mentonban Nyári Zenei Fesztivált kellene rendezni. 1950-ben álma valóra vált, az első fesztivált a híres Végh Kvartett nyitotta meg, és Böröcz lett a fesztivál művészeti vezetője. A tündérmese a világ legjobb zenészeivel idén a 64. évébe lépett (www.festival-musique-menton.fr).

   Természetesen a gasztronómiája is híressé vált egy argentin szakács jóvoltából. 2006-ban Mauro Colagreco szakács Párizsból Róma felé utazva fedezte fel a várost. Colagreco azóta „elérte a csillagokat", ami a Michelin-csillagokat illeti, 2012-ben pedig az Év Szakácsa lett. Étterme, a Mirazur a San Pellegrino listáján a világ legjobb 50 étterme között szerepel. Kérdéseinkkel forduljunk erre a címre: alain.godino@ville-menton.fr.

 

A Rhone-Alpes régió Franciaország dél-keleti részén, a misztikus Mont Blanc, alpesi tavak, meredek hegyoldalak alján, Lyontól kis távolságra izgalmas vidék. Paul Bocuse lábnyomaiban híres séfek konyháit ismerhetjük meg. Továbbá jazz fesztiválokat, levendulamezőket, Beaujolais-t, azaz csupa életörömöt tartogat számunkra. A gyönyört fokozza a csokoládéfüggők Mekkájának létrehozott „Csokoládéváros" Valrhonában. Valójában a csokoládégyárban mindenféle ízű termék kóstolható lesz az október 24-i érzékszervi bemutatón. Az 1947-ben alapított gyár mára kiérdemelte a brand megjelölést. 1989-től csokoládéiskolát is létesített. Jelen van a nagy párizsi és sanghaji csokoládévásárokon. (www.valrhona.comAiguille du Midi 3777 m magasan fekvő kilátótornya évi 500 ezer látogatóval dicsekedhet. 2014 júniusára teljesen megújul négy panoráma-terasszal, egy üvegteremmel – 6 millió eurós beruházással. Életre szóló élményt szerez onnan a látogató a Mont Blanc magaslatairól (www.compagniedumontblanc.fr). A Chauvet-Pont-d'Arc barlangját 1994-ben fedezték fel. 36 ezer éves emberi kultúra nyomait találták meg a barlangrajzokon: 14 féle állat (mamutok, lovak, nagymacskák, bundás rinocéroszok stb.) kőbe metszett, színezett 425 darab ábrázolását. A barlang védelme érdekében 2014-re betonból elkészítik a tökéletes másolatát 8 200 négyzetméteren a Pont d'Arc hídjának közelében. A létesítmény máris elindította pályázatát a világörökségi címre (eddig a világban 962 világörökségi helyszínt tartanak számon). A régió másik nagy újdonsága lesz a 2015-re elkészülő 700 km hosszú sztráda Zöld Útja, a ViaRhona. A Genfi-tótól indul és a Francia Riviéráig tart. Ugyanitt külön biztonságos utat alakítanak ki a kerekes székeseknek, a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak. Az egészből 433 km fut keresztül a Rhone-Alpes régión, a Rhone-folyó völgyében (http://carteviarhona.rhonealpes.fr).

 Les MeniuresLes Meniures

Les Meniures a világ legnagyobb síterepe 1850 m magasan, két nagy lesiklópályával. Szomszédja 1450 m magasban a Saint Martin de Belleville, a Vanoise Nemzeti Park közelében. A két resort állandóan megújul a hóágyúzás, a hegyi vendéglők és szállodák tekintetében. A felvonókban az utasok épségét DVA-rendszer (Avalanche Victim Detector) figyeli. A hatüléses kabinok óránként 600 embert tudnak szállítani. Az első lifteket és gyalogos ösvényeket 40 éve létesítették. A szállodákban most 6 ezer ágy áll a síelők rendelkezésére, ebből 4 ezret idén felújítottak (www.lesmenuires.com). Saint Martin de Bellville 1450 m magasan képeslapba való savoyai falu 3 sítereppel, üzletekkel, turistaházakkal és bájos szállodákkal. Remek kezdeményezés a Co'lidays nevű vidám internetes társkereső fiataloknak, diákoknak, hogy együtt olcsóbban utazzak és szálljanak meg. Különös sportlehetőség a mountain-bike a havon vagy a sziklákon (roc'n bike) – szakképzett felügyelőkkel. A háromszintes sportcentrumban uszoda, szauna, gőzkamra, fitnesz vagy szabadtéri szórakozások várják a turistákat. Sportot kedvelő családoknak ideális hely. A vendéglőkben még bébi-menüt is felszolgálnak!

 

Val Thorens 2300 m magasban Európa legmagasabban fekvő üdülőhelye. 12 hotel (köztük két ötcsillagos), 23 ezer ágy és csinos magánszállások várják a látogatókat. A téli szezon novembertől május 12-ig tart. Májustól jelentős kedvezményekkel lehet itt síelni. 32 sílift szállítja az utasokat a három hatalmas terepen. Élénk, fiatalos, kozmopolita település magas minőségű konyhával, spa lehetőségekkel. A Tribu-kártya megváltásával, ha hárman veszik meg egyszerre, 15 euró kedvezményt kapnak az árából. 2014-re még két ötcsillagos szállodával gyarapodik, ezek a: Koh-I-Nor és Fitz Roy. A www.valthorens.com honlapon tájékozódhatunk az árakról, valamint szállást is foglalhatunk.

 Mâcon-City (Foto:Patrick Georget)Mâcon-City (Foto:Patrick Georget)

A burgundiai Macon régió dél-kelet Franciaországban, a Saone völgyében Párizstól mindössze másfél órányira. Lyontól és repülőteréről 35 percre van. Burgundia a Bor- és Gasztro-útvonalon a híres borok és éttermek hazája. Fehér, illatos, gyümölcs-ízű borok és a burgundi vörösborok termőhelye a maconnaise-vidék. Április 19-21-ig tart a nagy Borfesztivál 11 ezer borfajta bemutatásával. A Bormúzeumot egy barlangban rendezték be. Itt van az ország legnagyobb állatparkja. Óriás szőlőskertek fölött lehet hőlégballonnal vagy helikopterrel bejárni a tájat. A régi kastélyokban elegáns szállodákat rendeztek be. Szeptember 3. hétvégén kitárulnak az amúgy zárt műemléképületek kapui a látogatók előtt. 2013-ra felújították a jachtkikötőt és a legnagyobb szállodát. A július 6-7-i Transmaconnaise Electrique ünnepség alkalmával elektromos kerékpárokkal túrázhatunk az erre a célra kialakított 2 x 50 km-es úton. (visitezlemaconnais.com)

 

RéunionRéunion

RéunionIle de la Réunion, azaz francia felségterület ez a sziget a távoli Indiai-óceánban, Afrikához közel, Mauritius és Madagaszkár között. Minden szempontból kivételes hely 2500 négyzetkilométerén. Kanyonja és vízesései világörökségi helyszínek. Itt mindig süt a nap, forróság van, de a lagúnák hűvösek és tiszták, a világ egyik legaktívabb vulkánja a Piton de la Fournaise 2631 m magas kráteréhez fel lehet mászni. Holdbéli tájak váltakoznak homokos tengerpartokkal. A déli partok mentén meredek bazaltsziklák húzódnak, és 30 km-es sávban korallszigetek veszik körül. Feledhetetlen a kristálytiszta vízben figyelni a felszín alatti életet, a barátságos delfineket és a színes déltengeri halfajtákat. Az egész szigetet és környékét 2007-ben avatták tengeri rezervátummá. Az úszás és a búvárkodás megengedett. Szervezett túrákon néhány nap alatt bejárhatók a szárazföldi erdőségek és a hegyek. Biztonságos és kényelmes túrázás lehetséges fekvőkerékpárokkal és kajakokkal is. Gyerekeknek a könnyűbúvárkodást is tanítják. A sárkányrepülést inkább a bátrabbaknak ajánlják.  A bálnák násza júniustól-szeptemberig a partról megfigyelhető. Saint Leu-nél a szabadtéri Aquariumban láthatók a tengeri teknősök. A kreol életforma azt jelenti, hogy éjjel a teraszokon folyik az élet, malaya zenészek és táncosok adják elő hagyományos kultúrájuk örökségét, ami mára a szellemi világörökség része lett. Az ételek európai, kínai, indiai és madagaszkári egyveleget képeznek egzotikus gyümölcsökkel. A helyiek szeretnek a szabadban piknikezni. Az italok elsősorban koktélok, amelyeket mindenki a saját receptje alapján állít elő sok-sok gyümölcsből, fűszernövényekből és rumból. Szállások a cukornád ültetvények és a kertek környezetében vannak: komfortos vendégházakban vagy háromcsillagos villákban. Kérdéssel, kívánsággal forduljunk Karine Cadet-hez (kcadet@reunion.fr) vagy nézelődjünk a www.reunion.fr honlapon!

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük