Bükfürdő roppant alkalmas hely arra, hogy színessé, szórakoztatóvá tegyük az időt, amit itt szándékozunk eltölteni. A közvetlen vagy nem sokkal távolibb környezetében igen bőven találunk látni-, enni- és innivalókat. (A sorozat első része: http://www.euroastra.info/node/70270 )

Bükfürdő roppant alkalmas hely arra, hogy színessé, szórakoztatóvá tegyük az időt, amit itt szándékozunk eltölteni. A közvetlen vagy nem sokkal távolibb környezetében igen bőven találunk látni-, enni- és innivalókat. (A sorozat első része: http://www.euroastra.info/node/70270 )

A Répce Gold szállodától 3 kilométerre, tehát még kerékpárral is könnyen elérhető távolságra egy pici falu húzódik meg; Bő. Olyan hely, aminek semmi nevezetessége nincs – a lakói találékonyságán kívül! Itt él családjával Simon András, aki kemencés vendégasztalát 2011-ben terítette meg először. Korábban állattenyésztésből próbált megélni – nem sok sikerrel. Majd jött az ötlet és a saját takarmányán hizlalt állatait feldolgozta, füstölt sonkát, kolbászt, szalámit készít, a házikenyeret is maga süti a kemencében. A szállodákban meghirdeti az időpontot, amikor lovas kocsival áthozza – majd vissza is viszi – a vendégeket a hamisítatlan magyaros lakomára. A hideg előételek után a cserépedényben főtt babgulyás és a sült töltött karaj is az asztalra kerül a házi bor kíséretében. Ma már az épülete is akadálymentesített, mozgássérültek is látogathatják.

Nála fogadja az érkezőket Horváth Antal, „Toncsi bácsi", a méhész is. Különlegessége a diós, magos, aszalt gyümölcs, akácmézzel leöntve. Kaphatók nála máshol szinte ismeretlen mézek: selyemfű, mézontófű, napraforgó, aranyvessző, gesztenye virágából. Ez utóbbi pont úgy jó az érrendszerre, mint a hárs a légzőszervi betegségekre. Sajnos a méhészek és a természetvédők között nagy ellentét feszül. Nem volna szabad ugyanis lekaszálni a réteket a méhészeti szempontból értékes növények virágzása előtt!

Aki a magyaros, de – lássuk be – nehéz ételek helyett könnyebbre vágyik, annak is érdemes idelátogatni. Bio-ritmus fantázianéven Török Rita, kísérletező kedvű fitoterapeuta kínálja lekvárjait. Az almalekvárt nyugtató, stresszoldó, levendulavirággal főzi, erdei gyümölcsökkel színesíti. Kedvence, a rózsa, szintén almával társul, tele van E-vitaminnal, sejtmegújító hatású. Szendvicskrémjeinek alapja az összefőzött kerti zöldség, zöldfűszerekkel, hagymával vegyítve. Jellegét az erdei gomba vagy a medvehagyma adja meg. Mellette Csontosné Dudik Katalin tehéntejből és kecsketejből készült sajtjai várakoznak – mintegy harmincféle! A fokhagymás-snidlingest például 3 és fél hónapig érleli, de van paradicsomos-bazsalikomos, aszalt paradicsomos, fűszeres növényi olajban pácolt. A sajtkészítéskor visszamaradó savó több ásványi anyagot tartalmaz, mint maga a sajt. Ebből lesz a zsendice, amit édes vagy sós ízesítéssel fogyaszthatunk.

A határon túlnyúló együttműködés keretében azért még maradt javítani való. Ha Felsőőr (Oberwart) felé megyünk át Ausztriába, bizony riasztó látvány a régi határátkelő rogyadozó épülete. Az elhanyagolt út itt szinte beszakad. Alig száz méterrel odébb, az osztrák oldalon már minden rendben van, az épületet karbantartják, a rendőrség használja. Pedig érdemes volna rendbe hozni, mert sokan járnak át errefelé a hatalmas bevásárlóközpontba. Az EO, Einkauf Oberwart igen népszerű, főleg az árleszállítások idején. Ilyenkor a magyarországi árak feléért lehet itt jó minőségű árukat vásárolni. Amíg a szülők a boltokban vannak elfoglalva, a gyerekek a bábszínházat és más szórakoztató előadásokat nézhetik. Ez, és a magyar nyelvű tájékoztató igen kényelmessé teszi a bevásárlást. Hol látunk ilyet Magyarországon? Az Irottkő, a Dunántúl legmagasabb pontjának megközelítése is sokkal kényelmesebb Ausztria felöl. Onnan jól kiépített sétaút vezet a kilátóhoz, a csúcsra.

Nem messze Oberwart-tól, és Bükfürdőtől is csak 50 kilométerre, Deutsch Schützenben áll Ausztria egyik leghíresebb borásza, Franz Wachter családi pincészete. A Wachter – Wiesler gazdaság kitűnő példája annak, hogyan működik Ausztriában egy ilyen vállalkozás, és hogyan kellene nálunk is működni a hasonlóknak. A tizenhárom hektár 90 százalékán Kékfrankost, némi Zweigelt-et termelnek, de Olaszrizlinggel is foglalkoznak. Még Kékfrankos törkölypálinkát is készítenek. A hegyen, a háromszintes épületben történik a szőlő feldolgozása, a bor érlelése és a kóstolásra érkező vendégeket is itt fogadják, áprilistól októberig. A gazdasághoz még egy étterem és tíz vendégház is tartozik, ahonnan szép kilátás nyílik a borvidékre.

A dél-burgenlandi borok nagyon sokáig tárolhatók. A vastartalmú, palaréteges talaj a kékszőlőnek igen sajátos zamatot ad. A borokat palackozás előtt két évig fahordókban érlelik, a legnagyobb 2500 literes. Az egykori magyar ősök: Béla Wachter és Jóska Wiesler nevét egy klasszikus, a környékre jellemző Kékfrankos, a „Béla – Jóska" őrzi. Komoly exportjuk is van, szállítanak innen Szingapúrba, még Japánba is. Részt vesznek nemzetközi borvásárokon és versenyeken. Zweigeltjük országos versenyen aranyérmet nyert. A családi gazdaságban már a negyedik generáció foglalkozik borral. A 22 hónapig új tölgyfahordóban érlelt Cabernet Sauvignon – Merlot – Kékfrankos Cuvée, a Júlia, a főnök lányának nevét kapta. Ő az, aki a szálláshelyekért és az étteremért felelős.

Dél-Burgenland, Ausztria legkisebb borvidéke. Az ötszáz hektáron ezer kisebb üzem működik, de a bortermelők nem egymás ellen, hanem szorosan együttműködve dolgoznak. Kizárólag kézzel szüretelnek. Franz Wachter, aki egyben a falu polgármestere is, elmondta: a különféle EU, illetve tartományi pályázatok felhasználásával arra bíztatják a tulajdonosokat, hogy a régi, már nem használt pincéket igyekezzenek turisztikai célra hasznosíthatóan átalakítani. Itt egészen természetes, hogy a borkóstolók vendégeit a gazda változatos, házi készítésű ételeivel kínálja. Nem zaklatják őket az adóellenőrök sem, 100 euró alatt ugyanis nem kell számlát adni! A jövedelmét mégis mindenki tisztességesen bevallja, mert tudják: ez a nyugalom ára.

A sorozat:

1. rész

http://www.euroastra.info/node/70270

 

2. rész

http://www.euroastra.info/node/70278

 

3. rész

http://www.euroastra.info/node/70287

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük