Kiemelkedően szerepeltek a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola művészeti hallgatói az idei Országos Művészeti Diákköri Konferencián, amelynek ezúttal Eger adott otthont, 2013. április 2-4. között.

 

Kiemelkedően szerepeltek a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola művészeti hallgatói az idei Országos Művészeti Diákköri Konferencián, amelynek ezúttal Eger adott otthont, 2013. április 2-4. között.

 

A 31. alkalommal megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia a hazai felsőoktatási tehetséggondozás legnagyobb seregszemléje keretében rendezték meg immár hatodik alkalommal az Országos Művészeti Diákköri Konferenciát. A felsőoktatási művészeti versenyen 17 hazai és egy határon túli intézmény közel 400 diákja 373 művel mérte össze tehetségét, aktuális látleletet adva a fiatal művészgeneráció gondolkodásmódjáról, kreativitásáról. A verseny jó alkalmat teremtett a hallgatóknak, az oktatóknak és a szakmának, hogy felmérjék, hol tart a hazai felsőfokú művészeti oktatás.

 

A neves művészekből és oktatókból álló zsűri döntése nyomán a BKF-es hallgatók a különféle művészeti szekciókban összesen 13 helyezést értek el, köztük 5 első, 6 második és 2 harmadik helyet, az összesítésben pedig a PTE Művészeti Kara után a legtöbb helyezést begyűjtve, megelőzve ezzel a nagyhírű művészeti egyetemeket.

 

A BKF Művészeti Képzések hallgatói összesen 14 díjat hoztak el az idei OMDK versenyről:

 

5 db első helyezést,

(formatervezés: Mázsi Boglárka – felkészítő tanár: Koleszár Ferenc; fotográfia: Száraz Kata – felkészítő: Illés Barna; Rácmolnár Milán – felkészítő: Pettendi Szabó Péter; Mozgókép, Színház- táncművészet, akcióművészet: Andristyák Marcell, Hodvogner Dániel, Kiss Domonkos és Kiss Ákos – felkészítő: Sarkadi András, textil: Gottlieb Réka – felkészítő: Sárosi Krisztina)

 

6 db második helyezést,

(craft: Kovács Anikó – felkészítő: Baráth Hajnal; fotográfia: Horváth János – felkészítő: Eperjesi Ágnes; installáció: Sárközi Péter – felkészítő: Eperjesi Ágnes; intermédia: Márián Gábor – felkészítő: Rácmolnár Sándor; textil: Fejes Krisztina – felkészítő: Sárosi Krisztina; Takács Gabriella – felkészítő: Baráth Hajnal, Páger Bernadett)

 

2 db harmadik helyezést,

(formatervezés: Kiss Ákos -felkészítő: Harsányi Réka; tervezőgrafika: Marácz Edina, Végh Zoltán, Sáfáry Levente – felkészítő: Nikházy Gusztáv)

 

és Rácmolnár Milán az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíját is megnyerte.

 

Nagyon büszkék vagyunk hallgatóink és felkészítő tanáraik nagyszerű eredményeire" – mondta Kepes András, a BKF Kommunikációs és Művészeti Karának dékánja. „Művészeti képzéseink alig három éve indultak, és mára – közel 800 művészeti hallgatóval – az ország meghatározó művészeti felsőfokú intézményévé váltunk. Diákjaink egymás után aratják a hazai és nemzetközi sikereket, ami a tehetségük mellett, tanári karunk elhivatottságát, a magas szintű mester-tanítvány kapcsolatot is jelzi."

 

Külön érdekesség, hogy a BKF mozgókép kategóriában nyertes csapata Yonderboi egyik számához készített klipet, ami a művésznek annyira megtetszett, hogy saját csatornáján is publikussá tette, és használni szeretné.

 

A XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia a hazai felsőoktatási tehetséggondozás legnagyobb seregszemléje. 2013. április 2-4. között az egri Eszterházy Károly Főiskola adott otthont az OTDK keretében immár hatodik alkalommal megszervezett VI. Országos Művészeti Diákköri Konferenciának. Az országos felsőoktatási verseny művészeti és művészettudományi szekciójába kilenc magyarországi és egy határon túli város 18 intézményéből közel 400 hallgatót fogadtak. A művészetet és művészetközvetítést tanuló hallgatók a képzőművészet, a zene, a művészetelmélet területén 32 szekcióban mérték össze tudásukat kiállítások, zenei bemutatók, tudományos előadások formájában. A munkákat neves művészek és elméleti szakemberek ‒ művészeti felsőoktatási intézmények oktatói ‒ bírálták el. A háromnapos rendezvény az EKF Vizuális Művészeti Tanszéke szervezésében valósult meg. Amint azt Erőss István tanszékvezető, a VI.OMDK ügyvezető elnöke megfogalmazta, „az itt kiállított, illetve előadott 373 mű a művésszé válás folyamatának pillanatfelvétele, egyszersmind látleletet egy generáció kreativitásáról, gondolkodásmódjáról, világlátásáról." A tanszékvezető kiemelte még, hogy a Művészeti Diákköri Konferencián részt vevő diákok iskolájuk legtehetségesebb hallgatói. „Ők lesznek a minket körülvevő tárgyak tervezői, alkotói, vizuális környezetünk kialakítói, ők fogják tanítani a következő generációkat esztétikai érzékenységre, vizuális és zenei igényességre és az adott kor művészetének befogadására való nyitottságra. De nem csak emiatt érdemes odafigyelni e fiatal tehetségekre. Ezek a hallgatók pedagógusként vagy alkotó művészként nagymértékben befolyásolják majd egy közösség, egy térség több generáción átívelő vizuális, zenei kultúrájának színvonalát, és ebből következően bizonyos mértékig életminőségének fokát."

 

http://bkf.hu/muveszet/rolunk/hallgatoi-eredmenyek/omdk-2013

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152747102375112.1073741834.333070705111&type=1

http://vizmuv.ektf.hu/omdk/index.php

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük