2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Garázs, mosogatógép és légkondi: ilyen extrákra vágynak otthonukban a magyarok

3 perc olvasás

image1_10.jpgA legtöbben garázzsal bővítenék, vagy mosogatógéppel, légkondicionálóval korszerűsítenék otthonukat – derül ki a Fundamenta országos kutatásából. A megújuló energia népszerűségét mutatja, hogy a dobogósoktól kis lemaradással következik a napkollektor, a ruhatárak növekvő méretére pedig az ötödik helyezett gardróbszoba iránti igény utal. Szerencsére a népszerű lakásextrákkal kapcsolatos álmukat ma már egyre többen meg tudják valósítani, hiszen költségük kigazdálkodható az államilag támogatott lakástakarék igénybevételével.

Lakásunk csinosítása, fejlesztése azt követően is folytatódik, hogy végre megszereztük a vágyott otthon kulcsát: a legtöbben folyamatosan tervezzük a további bővítést, fejlesztéseket – támasztotta alá a Fundamenta 25-35 évesek körében végzett országos reprezentatív kutatása. Az eredmények alapján a legtöbben garázst szeretnének (57%), amelyet sorrendben a mosogatógép (49%) és a légkondicionáló (48%) követnek. Utóbbira különösen nagy igény mutatkozik a városlakók körében: míg a fővárosban és megyeszékhelyeken a többség prioritásként említette a légkondi beszerelését, a falvakban vagy községekben élőknek mindössze 35 százaléka választotta első helyen ezt a lehetőséget.

A kutatás alapján az energiatakarékosság is egyre fontosabb szempont, amikor otthonunkról gondolkodunk: a válaszadók 34 százaléka említette, hogy napkollektorral korszerűsítené lakását. A legvágyottabb extrák közé ötödik helyre a gardróbszoba került, amelyet 29 százalék említett. Nem meglepő, hogy jelentős különbségek láthatóak a preferenciákban nemek és lakóhely szerint: a garázst főként a vidéken élő férfiak preferálják, míg gardróbszobát inkább a fővárosi magasabb végzettségű nők szeretnének. Az eredmények alapján a kandalló (22%), víztisztító készülék (19%), valamint a medence (17%) iránt mutatkozott még jelentősebb igény.

 

A Fundamenta kutatása szerint a megkérdezettek többsége úgy véli, hogy a légkondi, mosogatógép beszerzése viszonylag gyorsan, akár már a lakás megvételekor megtörténhet. Kicsit nehézkesebb, ugyanakkor még mindig hamar megvalósíthatónak látják az olyan átalakításokkal járó bővítéseket, mint például a garázs vagy a kandalló. Hosszabb távú tervként a napkollektor, a medence vagy a gardróbszoba szerepelnek.

A lakásextrákkal kapcsolatos célok megvalósulását az ingatlanvásárlást követő legfeljebb 2-3 éven belül tartják a leginkább reálisnak a válaszadók. A Fundamenta szakértője szerint tudatos takarékoskodás nélkül az extrának számító lakásálmok gyakran valóban megmaradnak álmoknak. A szakértő ezért azt javasolja, hogy ha megfogalmaztunk magunknak egy célt, kezdjünk tudatosan félretenni, például indítsunk lakástakarékot, hiszen így havi 20 ezer forintos megtakarítás mellett néhány év alatt jelentős pénzösszegre tehetünk szert, amelyből fedezhetjük lakásunk komfortszintjének, energiahatékonyságának növelését.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.