2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gázvita: tíz centi (hőszigetelés) különbség

2 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/22112"><img class="image thumbnail" src="/files/images/hoveszteseg.thumbnail.jpg" border="0" alt="A szigetelés nelküli szokásos hőveszteségek" title="A szigetelés nelküli szokásos hőveszteségek" width="100" height="71" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A szigetelés nelküli szokásos hőveszteségek</strong></span></span>Az energiaárak folyamatos emelkedése mellett a szakemberek gyakran a hőszigetelésen spórolnak. A mostani gázvita megmutatta: nem csupán költségkérdés lehet a szigetelés.</p><p>

 

a szigetelés nelküli szokásos hőveszteségekA szigetelés nelküli szokásos hőveszteségekAz energiaárak folyamatos emelkedése mellett a szakemberek gyakran a hőszigetelésen spórolnak. A mostani gázvita megmutatta: nem csupán költségkérdés lehet a szigetelés.

 

a szigetelés nelküli szokásos hőveszteségekA szigetelés nelküli szokásos hőveszteségekAz energiaárak folyamatos emelkedése mellett a szakemberek gyakran a hőszigetelésen spórolnak. A mostani gázvita megmutatta: nem csupán költségkérdés lehet a szigetelés.

A riasztó ütemben dráguló energiaárak mellett korábban is kifejezetten rossz lépésnek tűnt, ha az építtetők a szigetelésen spóroltak. Az ukrán-orosz gázvita azonban bebizonyította: a megfelelő szigetelés akár létkérdés is lehet.

Kecső Zoltán, a Magyar Expandált Polisztirolgyártók Szövetségének (MEPS) elnöke elmondta: a 70-es, 80-as évek szintjén leragadni szörnyű felelőtlenség. Akkoriban az energia egy „baráti országból" érkezett; azóta mindez tovaszállt, és az elmúlt hetekben jól láthattuk, hová vezetett az egykori ország maradékénak „torzsalkodása".

A szakember szerint a 3-4 cm vastag szigetelést már amúgy is jócskán túlhaladta az idő: manapság 10 cm-es hőszigetelés lenne az elvárható. Ha az építtetők betartanák ezt a határértéket, még súlyos energiakorlátozások esetén is jobban járnának a lakók.

Az elmúlt hetek krízise gyakorlatilag bármikor megismétlődhet – és ha a sokat hangoztatott „csökkentse egy fokkal a belső hőmérsékletet, és ezáltal csökken az ország energiafogyasztása" elv alapján, ha a csökkentett hőmérsékletet megfelelő hőszigeteléssel párosítjuk, nemcsak az energiafogyasztás csökkentéséhez járulunk hozzá, de saját háztartásunk költségein is spórolhatunk.  

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.