Gundel Művészeti Díj – Mitől „Magyar Oscar”?

http://www.gundel.hu/etterem/index.php?lang=hu&mid=205http://www.gundel.hu/etterem/index.php?lang=hu&mid=205  

A Gundel Művészeti Díj 2008 évi eredményhirdetésével kapcsolatban rögtön az kezdett érdekelni, minek köszönhető, hogy szinte az indulástól „Magyar Oscar"-nak nevezték.

http://www.gundel.hu/etterem/index.php?lang=hu&mid=205http://www.gundel.hu/etterem/index.php?lang=hu&mid=205  

A Gundel Művészeti Díj 2008 évi eredményhirdetésével kapcsolatban rögtön az kezdett érdekelni, minek köszönhető, hogy szinte az indulástól „Magyar Oscar"-nak nevezték.

A kulcsot az alapítókban, a kuratórium tagjaiban és a kiválasztási/döntési folyamatban találtam meg.A vendéglátás nagyjainak hagyományát követve, 2000 tavaszán Láng György a Gundel Étterem tulajdonosa és Pálmai Tamás a Magma XXI Kft ügyvezetője alapította magánemberként.

A művészeti szakmák túlnyomó többségét lefedő kategóriák díjazottjai és története a http://www.gundel.hu/ -n, vagy a Wikipedia-n fellelhető.

2004-ben a kuratórium összetétele az alapításhoz képest teljesen megváltozott. Dr Buday Gábor a Gundel Étterem igazgatójának felkérésére ekkor kapcsolódott be a kuratórium kialakításába Korcsmáros Péter, a szervezési/ügyintézési tevékenységgel az Operabál Kft-t, e tevékenység irányításával Korcsmáros Nórát bízták meg.

Az új kuratórium tagjai általános és szakmai megbecsülésnek örvendő, komoly tapasztalatokkal rendelkező művészek és szakértők, akik képesek minden szempontot mérlegelve, a kulturális/művészeti élet történéseinek ismeretében, szubjektumuk vállalásával etikusan döntést hozni.

A díjazottak kiválasztásának folyamata mindezt segíti. Első lépés a kategóriánként 3-3 személy/együttes jelöltté kiválasztása. A nomináltak ismertetése, méltatása, jelölésük nyilvánosságra hozása egy sajtótájékoztató keretében történik. Erről minden jelölt oklevelet kap. Lehetőség van ugyanazt több évben is jelölni, hiszen a jelöltek kiválasztására a megelőző év teljesítménye jogosít.

Ennyiben, és a gálaesti borítékbontásban is, a Gundel Művészeti Díj formailag hasonlít az Oscar-ra. 2007 óta a külsőségeket tekintve már nem Oscar-szerű az átadási ceremónia.

A közjegyző által lepecsételt borítékokat, melyek a kuratórium végleges választását tartalmazzák, természetesen a Gundel Étterem báltermében, vagy kertjében rendezett gálán bontják ki.

A kurátorok Marosi László kisplasztikáját adják át a nyerteseknek.

A parti viszonylag zártkörű. Csak a díjazottak, a bírálati folyamat szereplői és az egész eseménysort szponzoráló Gundel vezetése vesznek részt. (Az idei gála dátuma: 2008. május 19.)

A Gundel Művészeti Díj és eseményei az elmúlt években a művészeti és kulturális élet jó hangulatú, színvonalas történését jelentették.

Érdemes rá odafigyelni. Új tehetségekről tudhatunk meg sokat, és együtt örülhetünk régi kedvenceink teljesítményének elismerésekor.

Hecks Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük