2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Befektetés Svájcból – növényolaj-gyár nagyban

7 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/12971"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Image2.thumbnail_28.jpg" border="0" width="100" height="36" /></a></span> <p>2008. május 15-én  került sor Foktőn a  Glencore csoport egyik legnagyobb közép-európai növényolajipari sajtoló üzemének jelképes alapkőletételére. </p><p> 

 image2.thumbnail 28

2008. május 15-én  került sor Foktőn a  Glencore csoport egyik legnagyobb közép-európai növényolajipari sajtoló üzemének jelképes alapkőletételére. 

 

 image2.thumbnail 28

2008. május 15-én  került sor Foktőn a  Glencore csoport egyik legnagyobb közép-európai növényolajipari sajtoló üzemének jelképes alapkőletételére. 

 

 A Kalocsa közelében, a Duna mellett elhelyezkedő községben megépítendő világszínvonalú feldolgozóüzem  jelentős változást ígér a hazai mezőgazdasági termelők számára;  felépülésével a Magyarországon termelt teljes olajosmag-készlet feldolgozása idehaza oldható meg.

A tervezett óriási, évi 600 ezer tonna alapanyag-feldolgozási kapacitás hazánk legnagyobb nyersolaj-előállító üzemét, Közép-Európa egyik legnagyobb növényolajgyárát ígéri.  Elkészülte 2009 első félévére várható, megépülésével a dél-magyarországi régióban több mint 100 új munkahely jön létre. 

Az 5 milliárd Ft-os beruházással megvalósuló, hulladékmentes technológiát alkalmazó üzem jelképes alapkövét Sirman Ferenc FVM szakállamtitkár és Jakab Ferenc foktői polgármester jelenlétében öntötték ki ünnepélyes keretek között. A kiöntött alapkő a kivitelezési munkák kezdetekor kerül helyére.

Az államtitkár ünnepi beszédében utalt az Új Magyarország fejlesztési programra, s arra, hogy a térség a beruházásból közvetett hasznot is remélhet a megépülő út, iparvágány és kikötőfejlesztés révén.

Jakab Ferenc polgármester emlékeztetett rá, Foktő három nagy EU-s útvonal közelében helyezkedik el, ezt az adottságot s az egykori katonai hadikikötő kedvező lehetőségeit lehet most kihasználni a beruházás révén.

A település vezetésének további fejlesztési elképzelései is vannak, melyekhez jó kiindulást jelent a Glencore befektetése.

Chris Mahoney, a Glencore International megjelent igazgatója elmondta, a Glencore International AG a világ egyik legnagyobb alapanyag-szállítója, amely saját területén világszintű piacvezetőnek számít.  A svájci székhelyű holding a világ 12 országában 19 gyárral rendelkezik, több mint 50 országában  60-nál több vállalatban tulajdonos, termelő létesítményeiben több mint ötvenezer munkavállalót foglalkoztat,  üzleti partnerei között egyaránt megtalálhatók autógyártók, nehézipari feldolgozó vállalatok és élelmiszergyártók is.  A vállalat fő tevékenysége a fémek és ásványok, az energia, és a mezőgazdasági tömegáruk kereskedelme. 

2007-ben a cégcsoport 18 millió tonna gabonát és 5 millió tonna növényi olajat értékesített.

A Glencore Grain Hungary Kft.  11 éve működik Magyarországon. Elsődlegesen gabona, olajosmagvak, növényi darák és növényi olajok kereskedelmével foglalkozik, amelyből 2007-ben 73 milliárd forint árbevétele származott.

A fizikailag megmozgatott árumennyiség éves szintje tavaly meghaladta az 1,6 millió tonnát.

Magyar leányvállalatának közreműködésével, másfél éves előkészítést követően kezdi meg ezt a telepítést, amely a a régió egyik legnagyobb növényolajipari feldolgozó gyára lesz, a kiemelkedő technológián alapuló sajtoló üzem 10 hektáros területen fog megvalósulni.  A tervek szerint,  valamint a szükséges engedélyek birtokában, a folyamatos gyártás során az üzem naponta közel 1.800 tonna,  vagyis akár 600 ezer tonnányi éves feldolgozási kapacitás mellett 240 ezer tonna nyersolaj előállítására lesz képes. 

A Glencore magának a sajtolóüzem technológiának a telepítését és üzemeltetését végzi,  az infrastruktúra kiépítését pedig egy pénzügyi befektető hajtja végre.  A szerződő felek véleménye szerint, a foktői üzemmel bio-üzemanyag nagyhatalommá válhatunk,  ez a világszínvonalú feldolgozó lesz a legnagyobb, kizárólag nyersolajat előállító üzem hazánkban.

Az igazgató szerint a beruházás révén Magyarország a szakirányú fejlesztések terén az első 4 ország közé kerül.

A jelenlegi a Glencore első olyan fejlesztése a régióban, amelyet  nulláról indított, bízva a magyar mezőgazdaság lehetőségeiben.

Juhász Csaba, a Glencore Grain Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta,  cégük az elmúlt években sikeresen hajtott végre több mint 2 milliárd Ft  értékű beruházást, amely beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Logisztikai központjaik hatékonyan működnek, az ott dolgozó kollégák és partnerek megelégedettségére.

A most elinduló új folyamat számukra nagy sikert jelent, vele anyacégük számára is egyértelművé tehették, 

lehet és érdemes Magyarországon beruházni, érdemes bizalmat szavazni egy ilyen méretű projekt hazai megvalósításának.  Hasonló bizalmat jelent a foktőiek támogatása is, akik az üzem létrejöttére szavaztak.

Az üzemi eljárásról

Az 5 milliárdos beruházás megvalósulásával a hazai termelők és a magyar mezőgazdaság is nyer;  az üzem kapacitása lehetővé teszi, hogy az itthon megtermelt olajosmagvat helyben lehessen feldolgozni, nem kell azt külföldre vinni, s a kinyert nyersolajat a térségben lévő feldolgozó üzemekbe visszaszállítani, akár étkezési, akár ipari felhasználásra.  A feldolgozói kapacitás folyamatos és állandó „megrendelője" lesz a termelőknek.

Az üzem három különféle növényi alapanyag feldolgozására lesz képes:

napraforgóból a hazánkban megtermelt kb. 1 millió tonna,

repcéből a félmillió tonna jelentős részét Magyarországon dolgozhatják fel.

A harmadik stratégiai termék a szójabab, amelynek termelése jelenleg nem számottevő (évi 50 ezer tonna), viszont a foktői üzem létrejöttével a szójababtermesztés fellendülhet az arra alkalmas déli országrészekben. Ebből adódóan hazánknak kevesebb szójadarát kell majd takarmányozás céljából importálnia (ez eddig évente kb. 700 ezer tonnát jelentett).

A foktői sajtoló üzem első számú végterméke a növényolaj,  a másik a magas fehérje tartalmú takarmány (dara) lesz.  Ez utóbbi komoly kereskedelmi áru a cég és az ország számára, hiszen a gyártás során keletkező daramennyiség jelentősen hozzájárulhat a hazai állattakarmányozás fehérjeimport-igényének csökkentéséhez, növelheti a hazai állattenyésztés versenyképességét.

Az egyes gabonafajták olajtartalma 42-45% között mozog.  A Glencore foktői üzeme a gyártás során az olaj 98-99%-át ki tudja nyerni, ami azt jelenti, hogy összesen 1-2% marad a takarmánynak szánt végtermékben.

A gyárba a ma elérhető legkorszerűbb berendezéseket építik be, melyek megfelelnek a legszigorúbb EU-s környezetvédelmi előírásoknak.  A gyártás során minden keletkező termék felhasználásra kerül; a napraforgó lehántolt héjának elégetésével keletkezett energia fedezi az üzem szükségleteit, a héj elégetéséből származó hamut pedig a  mezőgazdaság hasznosítja.

A környék fejlődése

A cég vezetése beszámolt róla, a foktői üzembe felvett 100 új munkatárs rendszeres képzésen vesz majd  részt,

az üzem megépülése hatással lesz a térség munkaerőpiacára, az oktatásra, valamint a helyi munkakultúrára is.  Fuvarozók, szolgáltatók, boltok fognak „ráépülni" az üzem igényeinek kiszolgálására, megsokszorozva a közvetett foglalkoztatottak számát. Az üzem vonzóereje lehetővé teszi, hogy a fiatalok is a térségben maradhassanak, nem kell az ország más táján, vagy külföldön munkát keresniük.

A termeléshez szükséges alapanyag-beszerzés alapját az elmúlt évek kereskedelmi kapcsolatai, illetve az országban megtermelt exportfelesleg jelenti, a termelők pedig részesedni fognak az üzem közelségéből eredő fuvardíj megtakarításból. 

Országos haszon

A foktői üzem felépülésével komoly esély kínálkozik arra, hogy Magyarország bioüzemanyag nagyhatalommá válhasson, hiszen a gyár kapacitása, a megtermelt alapanyag mennyisége és minősége egyaránt jó lehetőséget kínál már létező bioüzemanyag-gyártóknak és a természetes alapú anyagokat előnyben részesítő vállalkozásoknak.

http://www.glencore.com/ 

http://www.fokto.hu/

Harmat Lajos

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.