2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyurcsány Ferenc és Angela Merkel közös sajtótájekoztatója

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/4519"><img class="image thumbnail" src="/files/images/GyurcsányEsMerkel.thumbnail.jpg" border="0" alt="Gyurcsány Ferenc és Angela Merkel a sajtótájékoztatón" title="Gyurcsány Ferenc és Angela Merkel a sajtótájékoztatón" width="100" height="81" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Gyurcsány Ferenc és Angela Merkel a sajtótájékoztatón</strong></span></span> <p>2007 Augusztus 21-én Gyurcsány Ferenc és Angela Merkel közös sajtótájékoztatót tartott a Parlamentben. Az alábbiakban Gyurcsány Ferenc bevezetõjét szószerinti leiratban közöljük.</p><p>

 gyurcsány ferenc és angela merkel a sajtótájékoztatónGyurcsány Ferenc és Angela Merkel a sajtótájékoztatón

2007 Augusztus 21-én Gyurcsány Ferenc és Angela Merkel közös sajtótájékoztatót tartott a Parlamentben. Az alábbiakban Gyurcsány Ferenc bevezetõjét szószerinti leiratban közöljük.

 gyurcsány ferenc és angela merkel a sajtótájékoztatónGyurcsány Ferenc és Angela Merkel a sajtótájékoztatón

2007 Augusztus 21-én Gyurcsány Ferenc és Angela Merkel közös sajtótájékoztatót tartott a Parlamentben. Az alábbiakban Gyurcsány Ferenc bevezetõjét szószerinti leiratban közöljük.

 

Elöljáróban hadd jegyezzem meg, hogy soha az osztrák-magyar monarchia fennállása óta – és ebbe beleértem azt az idõszakot, amikor a Szovjetunió volt a mi legfõbb kereskedelmi partnerünk – nem volt még egy olyan ország, mint Németország, amelyhez ilyen erõsen, ilyen sok szállal kötõdött volna a magyar gazdaság. Annak, ami Németországban és a német-magyar kapcsolatokban történik, annak kulcsjelentõsége van. Ha ezek a kapcsolatok jól mûködnek – tegyük hozzá, ha Németország megy elõre -, akkor Magyarországnak könnyebb, ha nem, akkor lényegesen nehezebb. Ezért aztán a német-magyar kapcsolatoknak különleges jelentõsége van emiatt is. De természetesen amiatt is, hogy azt gondolom, nem szûnt meg létezni az a közös felelõsség, ami az Európai Unióért összeköti Németországot és Franciaországot. Német-francia együttmûködés nélkül nincsen jól mûködõ Európai Unió. Jól mûködõ Európai Unió nélkül pedig nincsen sikeres Magyarország. Van sok vita az unióban. Mi azok közé tartozunk, akik el akarják mélyíteni az uniós együttmûködést, akik azt mondják, hogy több és mélyebb integráció kell.

 

Négy dologról tárgyaltunk. Az egyik: milyen reformok vannak Németországban, milyen reformok vannak Magyarországon a nyugdíjtól az adóreformon át az egészségügyi reformig, vagy épp a felsõoktatásig. Sok a hasonlóság, és természetesen nem egy a különbség.

 

Kettõ: tárgyaltunk egy sor kétoldalú kapcsolatról. Ezek közül nekünk a szívügyeink azok a kérdések, amelyek technológiai együttmûködésrõl, kutatásfejlesztésrõl szólnak. Ezek körében talán a legfontosabb, hogy gyorsítsuk azt a folyamatot, amelynek eredményeként a Fraunhofer Institut, a Fraunhofer Intézet, a kutatással, fejlesztéssel és innovációval foglalkozó intézet Közép-Kelet-Európában elõször Magyarországon hoz létre kutatóintézetet. Közösen finanszíroznánk, Németország és Magyarország is. Mielõbb szeretnénk pontot tenni ennek a folyamatnak a végére. Ebben a tárgykörben esett szó arról, hogy szeretnénk megnyerni Németországot, támogassa Magyarországot abban, hogy az európai technológiai intézet Magyarországra jöjjön, illetve, hogy az európai neutronkutató központ nagy projektjében Németország és Magyarország együttmûködjön.

 

Voltak megvitatásra és tisztázásra váró kérdések is. Csak megemlítem: kértem a kancellár asszony segítségét abban, hogy mielõbb pontot lehessen tenni a Magyarországra hozott illegális szemétszállítások kérdésére. Nyilván a mi szempontunkból ez azt jelenti, hogy ezt a szemetet visszaviszik Németországba. Vagy hogy a német-magyar munkaerõ-piaci együttmûködésben a korábbi évek sok-sok vitáját, konfliktusát végre váltsa fel egy harmonikusabb együttmûködés. Önök is ismerik ezeket a vitákat. Azt gondolom, hogy a SoKo Pannónia és a SoKo Bunda ügyek kellõ tanulsággal szolgálhattak arra, hogy az a jó, ha ezeket az ügyeket a jövõben másként kezeljük.

 

Ami az EU-s ügyeket illeti, Schengent csak megemlítettük. Itt közös az érdekeltség a reformszerzõdés dolgában. Németország és Magyarország álláspontja nagyon közel van egymáshoz. Ezen a ponton hadd mondjam, hogy Magyarország rendkívül sokra tartja azt, amit a német elnökség alatt sikerült elérni. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy hosszú idõszak egy helyben járását tudtuk felváltani aktív elõrehaladással a német elnökség alatt. Mi ebben támogatóként léptünk fel. No, de hát nem vagyunk a végén. A portugál elnökség alatt még egy sor dolgunk van.

 

Negyedikként pedig különbözõ nemzetközi kérdésekrõl beszéltünk, ezek között elsõsorban Koszovóról és pár mondatot váltottunk Afganisztánról. Ott megköszöntük azt az együttmûködést – tudják talán, hogy Kabulban mi a német nagykövetségen teljesítjük a szolgálatot. Köszönjük szépen ezt is Németországnak.

 

Tehát mondom még egyszer: gazdasági ügyek a kétoldalú kapcsolatokban, reformok ügye, európai uniós ügyek és egyéb nemzetközi kérdések – ezek szerepeltek napirenden.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.