2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzenete a Húsvét és a zsidó Peszach ünnep alkalmából a magyar néphez

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/114"><img class="image thumbnail" src="/files/images/16073.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Magyar Köztársaság cimere" title="Magyar Köztársaság cimere" width="58" height="100" /></a></span>Ma 2007-04-06-én Nagypénteken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Húsvét és a zsidó Peszach ünnepének alkalmából üzenettel fordult a magyar néphez, kifejezve jókívánságait. A miniszterelnöki üzenet szövege:</p><p>

Ma 2007-04-06-én Nagypénteken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Húsvét és a zsidó Peszach ünnepének alkalmából üzenettel fordult a magyar néphez, kifejezve jókívánságait. A miniszterelnöki üzenet szövege:

Ma 2007-04-06-én Nagypénteken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Húsvét és a zsidó Peszach ünnepének alkalmából üzenettel fordult a magyar néphez, kifejezve jókívánságait. A miniszterelnöki üzenet szövege:

A miniszterelnök húsvéti üzenete

Tisztelt Honfitársaim!

A húsvét – és a hozzá sok tekintetben közel esõ pészach – eredetét és élõ hagyományait tekintve vallásos ünnep, mára azonban ennél is több: közösségi, családi ünnep.

Közös ünnepe hívõnek és nem hívõnek, közös ünnepe kontinenseknek és nemzeteknek – egymástól oly különbözõ, a lényegben mégis nagyon hasonló közösségeknek és embereknek.

A húsvét sok közös hagyománya mellett számunkra azok a legkedvesebbek, amelyek sajátosan és összetéveszthetetlenül magyar rítusai a húsvétnak. Talán sokan nem is tudják, hogy a locsolás, vagy a hímes tojás hagyománya bizony hungarikum. Összetartozásunk jelképe és megerõsítése egyidejûleg, hiszen csak mi ünnepeljük így a húsvétot Európa és a világ sok százmilliónyi ünneplõje közt: mi, magyarok.

Így vagyunk hasonlók, és mégis különbözõk másoktól.

És vajon nem éppen ez adja-e az ünnepek összetartó, közösségteremtõ erejét? Az, hogy közös nevezõt ad nekünk a sokféleségünkben.

Minden ünnepünk – legyen az nemzeti, vallásos, vagy közösségi ünnep – az összetartozásunk szimbóluma.

A család, az ország, a magyarság összetartozásának ünnepe.

Családias békében eltöltött, boldog húsvétot,

boldog pészachot,

és szép tavaszt kívánok minden honfitársamnak!

Gyurcsány Ferenc,

a Magyar Köztársaság miniszterelnöke

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.